Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 14. dub 2014 19:32 #288292

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Nevím,jak vypadají příznaky viróz,ale kolem trnů je nějaký šedý povlak?Jdu nakouknout do staré,chytré knihy.
Dnes jsem na Cybelle našla pažravce.Jako kdyby nestačily zelené housenky.
005_2014-04-14.jpg

Takhle vypadá jeho "práce"
006_2014-04-14.jpg
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 14. dub 2014 20:11 #288294

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Tuhle šedohnědou housenku máme taky, obyčejně ji překvapím stočenou do klubíčka. Ještě jsme nestihla zjistit, čípak to je robátko.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 15. dub 2014 21:38 #288297

• mišpule
  • Platinum Boarder
Ani já,že by nějaký obaleč?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 15. dub 2014 22:15 #288298

• Milada
  • Expert Boarder
Na pilatku prýtovou,dřeňovou,ani listovou to nevypadá. Barvou leda na pilatku řepkovou,ale coby dělala na růži...fakt nevím.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 15. dub 2014 22:21 #288299

• mišpule
  • Platinum Boarder
Hledala jsem různé škůdce,ale nenašla nic podobného.Obaleči jsou bílí s hnědou hlavou(jsem se dočetla).
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 16. dub 2014 05:23 #288300

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mišpul,je docela možné,že se tam krmil na housence :) a ty jsi myslela,že on je ten škůdce,ale nejsem si zcela jistá,podívej se na odkaz. yourorganicgardeningblog.com/garden-pest...with-ground-beetles/
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 16. dub 2014 14:05 #288305

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Milada napsal:
Dobrý večer,u sousedů jseme se$ zhrozila nad růžemi,bojím se,že je to viróza, co s tím máme dělat? Stříkla jsem Hycol,nechci prosím slyšet,že se mají keře spálit :(

Milado, málo info :(
to jsou nové růže ? hnojili ? čím ? neherbicidovali náhodou ? mrazík ? původ sazenic, jsou-li nové...

ono z fotky velmi těžko... chce to sledovat..

nástřel : myslím, že to viroza nebude, neplašila bych. Ony ty její obrazce mívají lecjakou podobu, nejčastějí ale vytváří podobu dubového listu ( malba). Měla jsem za to, že se projevuje až na starších listech. Navíc, je to problém spíše americký ( virulentní podnože ).

já bych pozorovala, pokud budou fleky i na starších listech nebo budou pokračovat na dalších nových přírůstcích v roce šla bych za rostlinolékařem. Samozřejmě, i když si opravdu myslím, že to viroza není, bych dodržovala zvýšená hygienická opatření při střihu ( čištění nástrojů ).
Ona viroza není zhoubná, neléčitelná ano - proto se říká vykopat a spálit. Keře většinou neprosperují a nejsou pěkné.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Milada

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 16. dub 2014 14:28 #288309

• Milada
  • Expert Boarder
Nehnojili,ani neherbicidovali. Růže jsou letité, jedna má rok-nová kordeska Parola,ta by měla být odolná. Mrazík nebyl. Jsem právě hodně zvědavá na ty další nové přírůstky, jestli se to dostane ke mně,tak mě klepne, mám hodně nových růží a třesu se na ně. Trochu jsi mě potěšila,že viróza u nás rozšířená tak není, na druhou stranu se dějí pořád takové extrémy, že se nedá na nic spolehnout.
Myslela jsem,že je to z těch fotek poznat dobře,asi to mám spíš nakoukané z reálu.
Díky!
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 16. dub 2014 15:07 #288310

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Milado, jj, na fotkách je to vidět dobře ( pls. až budeš dávat další, použij ještě pokyn vložit )
ale - dost se vzpěčuju určování podle fotek - kultivarů, nemocí - klamou. Jako něco je jasné, to napíšu jednoznačně. U většiny si ale nechávám pootevřená zadní vrátka.

Abych se vrátila k těm růžím. Na první f. - tady bych jednoznačněji řekla - viroza ne. Druhá f. - listy jsou podivné, to jo. Ale opravdu - může být způsobeno čímkoliv. Navíc, jak píšeš, jedná se o staré keříky....( viz odkaz )
Návrh : tak ať zkusí pohnojit, pokud možno plným hnojivem s mikroprvky. Možná by bylo fajn na list ( rychleji zapůsobí ). Možná se totiž jedná o nedostatek nějakého mikroprvku, třeba.

Nikdy jsem se s virozou na růžích nesetkala. Co jsem četla, tak opravdu je to problém spíše USA, mají tam virulentní podnože a z nich se přenáší virus na očka kultivarů. Někde v zákoutích mysli mám ještě nějaké zbytkové info o Evropě, ale raději nebudu psát, musela bych znovu načíst ( nepamatuju ).
www.heirloomroses.com/care/rose-virus/
Poslední úprava: 16. dub 2014 15:09 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 16. dub 2014 17:57 #288313

• Milada
  • Expert Boarder
Upraveno :-). Tobě se ta první růže zdá opravdu divnější? Mně ta druhá.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa