i
Jana V. napsal:
Přesunout již napsané příspěvky neumím, ale dám sem rovnou fotku těch mých fleků. Má je Pat Austin a Heritage.
To jsi mi,Honzo, nasadil brouka do hlavy s tím utuženým jílem

žloutnou mi Newdawny v štěrkovém záhonu, který pěkně tu naši jílovitou půdu udusává...Ale věc se má takto:
Já jsem u Rhapsody objevila důsledky korové spály (přesněji Coniothyrium wernsdorffiae). S dovolením ,Jano V., používám tvoje fotky z února, svoje nemám.
Popíšu podrobněji svoje peripetie s tímto, třeba se budou někomu hodit nebo třeba mě zkušenější poopraví.
Před 2lety začal chřadnout jeden Newdawn, osychaly mu výhony, nechápala jsem proč. Loni začaly některé výhony i ostatních Newdawnů rašit chloroticky zelenožlutě. Letos při jarním střihu jsem konečně pochopila, o co jde. Výhony s fialovou kůrou a ložiska jakoby mrazem poškozené, byť po zimě prakticky bez mrazů, které rašily chloroticky. Choroba roznesená i na ostatní růže, asi nůžkami. Vystříhala jsem, co mi srdce dovolilo, postříkala Kuprikolem -doporučují se měďnaté přípravky. Růže zachráněny.
Ale srdce mi nedalo ostříhat razantně popínavky (konečně mají nějakou výšku) - a ty trpí dodnes. Opět osychání výhonů. Na Rhapsody jsem si na té 1.fotce všimla dřevnatého místa a bylo mi to jasné, půjde pod nůžky a Kuprikol. ČS chytla asi jako oslabená, ale to na fotkách výše - to je to počínající žloutnutí postiženého výhonu.... Newdawny půjdou po prvním odkvětu, a to razantně.
Jano V. a tuším, že i Miška, psaly zjara, že mají fialové skvrny na výhonech, Evka určila tady tu chorobu s doporučením ošetřit Discusem. Holky, můžu se zeptat, jak jsou na tom vaši tehdy marodi dnes?
PS: Honzo, ten speciál NKZ byl objednaný, na stánku jsem jej nikde neviděla...