Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. čen 2014 19:36 #290137

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
iJana V. napsal:
Přesunout již napsané příspěvky neumím, ale dám sem rovnou fotku těch mých fleků. Má je Pat Austin a Heritage.

P1000455.jpg

P1000453.jpg

To jsi mi,Honzo, nasadil brouka do hlavy s tím utuženým jílem :blink: žloutnou mi Newdawny v štěrkovém záhonu, který pěkně tu naši jílovitou půdu udusává...Ale věc se má takto:

Já jsem u Rhapsody objevila důsledky korové spály (přesněji Coniothyrium wernsdorffiae). S dovolením ,Jano V., používám tvoje fotky z února, svoje nemám.
Popíšu podrobněji svoje peripetie s tímto, třeba se budou někomu hodit nebo třeba mě zkušenější poopraví.

Před 2lety začal chřadnout jeden Newdawn, osychaly mu výhony, nechápala jsem proč. Loni začaly některé výhony i ostatních Newdawnů rašit chloroticky zelenožlutě. Letos při jarním střihu jsem konečně pochopila, o co jde. Výhony s fialovou kůrou a ložiska jakoby mrazem poškozené, byť po zimě prakticky bez mrazů, které rašily chloroticky. Choroba roznesená i na ostatní růže, asi nůžkami. Vystříhala jsem, co mi srdce dovolilo, postříkala Kuprikolem -doporučují se měďnaté přípravky. Růže zachráněny.
Ale srdce mi nedalo ostříhat razantně popínavky (konečně mají nějakou výšku) - a ty trpí dodnes. Opět osychání výhonů. Na Rhapsody jsem si na té 1.fotce všimla dřevnatého místa a bylo mi to jasné, půjde pod nůžky a Kuprikol. ČS chytla asi jako oslabená, ale to na fotkách výše - to je to počínající žloutnutí postiženého výhonu.... Newdawny půjdou po prvním odkvětu, a to razantně.

Jano V. a tuším, že i Miška, psaly zjara, že mají fialové skvrny na výhonech, Evka určila tady tu chorobu s doporučením ošetřit Discusem. Holky, můžu se zeptat, jak jsou na tom vaši tehdy marodi dnes?

PS: Honzo, ten speciál NKZ byl objednaný, na stánku jsem jej nikde neviděla...
Poslední úprava: 21. čen 2014 19:37 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. čen 2014 20:07 #290141

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, ona Pat A. i stěmi fleky prosívala velmi dobře, žádné chřadnutí jsem nepozorovala. Sem tam pár lístků s ČS, ale to neřeším, je zarostlá v podrostu a já nestříkám, na nějaký ten flíček má nárok. Nestříkala jsem ani letos. Jen jsem Pat A hodně sestřihla, protože mi potvůrka nechce vyhazovat nové výhony a ty původní začínají stárnout. Krásně obrazila, jestli má fleky jsem zatím nekoukala.

Edit: byla jsem jí okouknout, nové větve vypadají O.K. ;)
Poslední úprava: 21. čen 2014 21:09 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. čen 2014 21:33 #290143

• Iveta
  • Platinum Boarder
Jano , vypadá to, ze jsi to zachytila v pocatku :)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. čen 2014 16:50 #290230

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
A už se to rozjíždí!Padlí na Mary Rose,Pilgrimovi a Mrs J.Laing.Včera večer mě honila mlsná,tak že si utrhnu pár jahod do jogurtu.Na těch nejpěknějších přísátí slizcí ohavové :angry: .To se jim udělalo pěkně vlhko a hned se záškodníci zaktivizovali :evil:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. čen 2014 20:57 #290235

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Iveto, já letos všechno střihala na max. 3 očka. Mám ty nejstarší teprve 3.rokem, takže já to tím vyřešila. Snad. ˇ
Zatím prostě žádné zasychání větví nepozoruji.
Chlorotickou barvu ano, to mám i na balkonovkách, ale přičítám to tím suchem. Takže stříkám Hycolem a semtam přidám i tekuté železo do zálivky (ty co se mi nejmíň líbí - zas to nepřeháním, jsem lajdák).

Tak Tě asi taky nepotěším, že to taky nemám.

MIšpul, a letos nestříkalas ještě? Já beru jen nováčky a ty, co se mi moc nelíbí. Takže separace. A zatím (zaťukám) ..... já to snad ani nenapíšu, jak se bojím, aby to nepřišlo.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. čen 2014 21:27 #290236

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
I stříkala 1x.Já se chemii dost bráním.Ale asi mi nic jiného nezbyde.Působí na padlí něco kurativně nebo jsou jen preventivní postřiky.Clotrimazol by mi vyšel tak na jeden kousek a budu to muset vzít plošně.Mám rozdělaný Discus,foukla jsem to 2.6.Zítra mám volno,tak bude chemická válka.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. čen 2014 21:38 #290237

• Iveta
  • Platinum Boarder
Miško, pro mě je fajn vědět, že střihem lze spálu dobře odstranit, jak jste mi s Janou napsaly, že s ní problém už nemáte. Takže dobrá zpráva :cheer:

Mišpul, na padlí jsem nakonec použila Sulku, Honza PM psal o takto brzkém padlí jako o jabloňovém, prý jiné než to typické růžové a o tom, že zabírá síra- třeba v Sulce, stříkala jsem asi před 2týdny a zatím je účinek dost dobrý. Takže tímto Honzovi ještě jednou díky. Ale jako první pomoc v počátku se lidská lékárnička osvědčila...
Jinak mě napadalo, jak by asi to jabloňové padlí dopadlo bez postřiku...ale riskovat jsem nechtěla :ohmy:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 27. čen 2014 05:11 #290240

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Evka napsal:
Dělala jsem postřik Discusem proti padlí na Parade,bohužel úplně nezabral,znovu se začínají stopky a zelená část pupenů obalovat padlím.Máte prosím zkušenost s účinnějším fungicidem,který má léčebný účinek.Přitom minulý rok padlí neměla a Austinka Betjeman v jeho sousedství nemá ani náznak padlí. B)

Přeci jenom musel mít ten Discus nějaký účinek.Jelikož po odstříhání odkvetlých květenství už padlí dál nepokračuje,přitom se mi třeba teď objevilo na neošetřené loňské mladé LO. ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. čec 2014 11:36 #290460

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Pro fanoušky Horizon zatím moje sledování říká, že to vypadá, že účinný je.

Přidám klasický případ - poškození listu kroupou, následuje téměř okamžitá infekce padlí.
P1600636.jpg

Teď byl pro padlí ráj - sucho, já letos přihnojuju (asi moc - staré zásoby Kristalonu),
střídání teplot (přes den 25°C, v noci 4°C) - to padlí miluje.
Už nakukuje na Princess Alexandra of Kent, Golden Celebration, Lady of Shalott i Crocus Rose.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Evka, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. čec 2014 12:01 #290463

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
U mně letos padlí také začalo řádit,minulé roky to byla jen čs.Takže s ním bohužel do budoucna budu muset počítat,když už se jednou objevilo. :(
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa