Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2014 10:49 #289384

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Iveto, fígl v překonání fobie z postřikování (možná) spočívá v tom přidávání
listového hnojiva do roztoku.
Já si pak vlastně říkám, že nemám chemickou chvilku, nýbrž hnojím a dělám jim dobře :).
Dost mě to uklidňuje.
Další věcí je, že při postřikování neslyším tsss, tsss, ale crrr, crrr,
představuji si, že právě krásně vlaze prší :).

Bohužel postřikovat musím, je tu invaze mšic. Jsou i na břečťanu (obalený),
kde nikdy předtím nebývaly (mravenci lezou už snad všude), jsou na třešni, ta je černá,
jsou i na řimbabách (!), všude.
A růže jsou taky nemocné, Tess of the d´Urbervilles má rez,
Sharifa Asma má snad všechny choroby světa a Leonardo da Vinci též.

Před pár příspěvky píšu, že vyzkouším Saprol (a Talent a kdovícoještě). Tak nic.
Vyhrabal jsem v garáži (ehm, kupodivu neprošlý) Horizon.
Táta ho používá proti monilioze na višních, jsou tu nějaké zbytky ve více baleních.
Na balení od AgroBio Opava není o růžích zmínka.
Na balení od Bayer Něco (přebalená Lovela Terezín) je růže nejen přímo vyfocená na obalu,
ale zmíněna i v textu.
Horizon má účinkovat na rez, padlí i skvrnitost, jeví seto až zázračně.
Jednoduché dávkování 1 ml na 1 litr. Je to ve formě slizkého roztoku, který nápadně
připomíná dětský sirup (měl jsem co dělat, abych štamprličku nekoštnul :) ).
Co je ale absolutní výhoda je, že Horizon NEZANECHÁVÁ FLEKY NA LISTECH.
(použil jsem tedy - ehm, prošlý - Vegaflor (list. hnojivo) - to taky zásadně fleky eliminuje)
Teď ještě aby byl účinný.

Když jsem byl ještě pilný a aktivní, pěstoval jsem mečíky a česnek.
K moření jsem používal Sulku (čistá síra).
Pak byly nějaké zvěsti o tom, že Sulka je zakázaná a bude končit.
Nicméně, zdá se, jede dál a má i nový obal.
To píšu proto, že Sulka je geniálním prostředkem proti padlí.
Navíc, síra, přirozeně rostliny přihnojí.

(pokud máš, Iveto, takové problémy s jabloňovým padlím - to je to rané, na růžích,
srpnové padlí na růžích je prý jiného původu - tak bych tu Sulku dával preventivně
i na zdravé kusy - zase taková "chemie" to není, než nám odsířili Sokolovskou uhelnou,
bylo síry ve vzduchu plno, rostliny ji přijímají fotosyntézou jako hnojivo a tak tu bývaly
zcela zdravé)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., chrast, Martin, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2014 13:12 #289397

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jsem se dneska odhodlala k použití chemie. Mšice na clematisech se chovají naprosto příšerně, zkroutí listy a vysají poupata tak, že zakrní. Už se nedalo odolávat, tak jsem vytáhla Pirimor, který jsem si loni za stejným účelem koupila a nakonec nepoužila ( a clematisy kvést následně neviděla :angry: ).
Nasadila jsem prostředky IPCHO, na oči brejle a vyrazila do boje s malinkým ručním postřikovačem - spíše rozprašovačem. Ze začátku to celkem šlo, ale pak mi vánek foukl část spreje do obličeje. Sice jsem si nenadýchla ( když stiskám spoušť pro jistotu nedýchám ;) ), ale cítila jsem, jak mi to přistálo na tváři, takže jsem okamžitě běžela domů, rukavice mrchy nešly vůbec sundat, jak se mi spotily ruce strachy (asi :unsure: ). Nakonec se povedlo a tak jsem tvář několikrát důkladně umyla mýdlem a teplou vodou :sick: .

Já a chemie , to prostě nejde dohromady :angry: . A to jsem si ještě rozmíchala "Zdravou růži" :blink: , budu ji muset použít... Chtělo by to takové to plexisklo, co bývá v chem. laboratořích , nebo plynovou masku :evil: ....
Poslední úprava: 02. čen 2014 13:13 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2014 16:52 #289407

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
I já jsem projela chemický sklad a našla po pytlíčku Discusu,Syllitu a Fundazolu.Sulku a Kuprikol-spíše to co bývalo těmito.Neb ty hroudy zkamenělé,nejdřív budu muset roztlouct v moždíři,aby se daly použít.Včera jsem totiž fotila (taky Jano)Mary Rose a nic,dnes jsem sešla pokochat a padlíjakoprase na ní.Je zavalená ger.Rosemoorem,to ošmikám,stejně už má posledních pár květů,aby se Marie Růžička mohla nadechnout a vánek ji mohl počechrat.
Raději jsem nezkoumala expiraci,je to zabalené,tak co.
Jano,tak tě vidím :woohoo: ,hele skoč si k vojákům a půjč si "atombordel".To by sousedi čubrněli :P
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2014 17:54 #289409

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, posádku tu zrušili před 15 lety :P .

Vyřeším to šátkem přes ústa ;) , ale nesmí mě nikdo vidět, jinak se neudrží smíchy :unsure:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2014 18:21 #289410

• mišpule
  • Platinum Boarder
:laugh: Skončila jsem,jdu si jen opláchnout hubu a ruce.Začalo se kabonit,měla jsem strach,aby nepřišla přeháňka,teď už je zas sluníčko za oparem.Zítra vezmu savce-žravce,protože co ty mšice předvádí,to je hrůza.Jo a udělala jsem krátký proces s třema květopasama a jednou housenkou na Janě.Hodovala na poupěti.Kde se ty mrchy tady vzaly?
Ten nalomený výhon na Yolandě už začal vadnout.2 mm tkáně ho nestačily uživit.Tož jsem ho s těžkým srdcem ustřihla.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2014 22:23 #289435

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
HonzaPM napsal:
Iveto, fígl v překonání fobie z postřikování (možná) spočívá v tom přidávání
listového hnojiva do roztoku.
Já si pak vlastně říkám, že nemám chemickou chvilku, nýbrž hnojím a dělám jim dobře :).
Dost mě to uklidňuje.
Další věcí je, že při postřikování neslyším tsss, tsss, ale crrr, crrr,
představuji si, že právě krásně vlaze prší..

(pokud máš, Iveto, takové problémy s jabloňovým padlím - to je to rané, na růžích,
srpnové padlí na růžích je prý jiného původu - tak bych tu Sulku dával preventivně
i na zdravé kusy - zase taková "chemie" to není, než nám odsířili Sokolovskou uhelnou,
bylo síry ve vzduchu plno, rostliny ji přijímají fotosyntézou jako hnojivo a tak tu bývaly
zcela zdravé)

Honzo , dík za cenné rady, změním tedy optiku, budu imaginovat ten vlahy crrr, crrr déšť (mimochodem Číňani? Japonci? pry pod okna sázejí velkoliste rostliny, aby za deště slyšeli ten koncert bubnujicich kapek:)
To me vůbec nenapadlo, ze to padli není růžové, pořídim tedy Sulku, seridim trysky u postrikovace a rozjedu svou malou chemickou bitvu.... Tímto zdravím všechny spolubojovníky a připíjím na vítězství B) A příští rok začnu preventivně růže - čachticke princezny- koupat v mléce, jak pise Květa. A s postupujícím vítězstvím přírody sáhnou opět k chemickému arzenalu :evil:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. čen 2014 18:50 #289450

• mišpule
  • Platinum Boarder
Našla jsem zbytek Karate,stříkačkou vytáhla ten potřebný 1 ml a rozdělala 3 l postřiku.Chodila jsem běsná po zahradě a dělala cíleně tss-tsts,protože mšic jak naseto(budu slušná :blush: )Divila jsem se,proč rezaví japonská vrbička,no bodejť ne,když to zelené na bílých listech nebylo melírování,ale mšice!A muchovník Martin letos asi nebude mít velké kouličky,ale scvrklotiny,protože když opadaly mšice,rázem byl průměr bobulí poloviční.Jsou všude!Na čechravách,jarmankách,náprstnících.Na CPM jsou ty kulaté,zlatoprdelkaté,jinak klasika-černé a zelené.Navíc jsem koukala jak jelen-MÁTE TAKY KVĚTOPASA NA KUKLÍKÁCH???Já teda jo!
Ufff! to jsem si ulevila :evil:
Hele,že nekecám.Fotky jsou rozechvělé,dost fičelo.
001_2014-06-03.jpg

002_2014-06-03.jpg
Poslední úprava: 03. čen 2014 19:40 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. čen 2014 19:52 #289457

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mišpulko, máš pravdu, jsou všude, na všem a je jich obrovské množství.
Ale ! Rovnováha v přírodě přece jen ještě trochu funguje. Objevují se ve větším počtu berušky a ládují se ostošest. Dnes jsem nechtěně vyrušila hejno asi 10 sýkorek. Seděly na růžích a pečlivě je ozobávaly. Nejdřív jsem se lekla, jak mi přefrčely nad hlavou, ale rychle jsem se, málem po špičkách, odplížila, abych nerušila.
Sýkorčí mordparta je lepší, než Pirimor. :woohoo:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. čen 2014 19:59 #289459

• mišpule
  • Platinum Boarder
Hmm,tak se naše sýkorky asi přestěhovaly k vám,naposled jsem je viděla,když k nám chodily v zimě baštit slunečnici :cheer:
Slunéčka jsem včera viděla dvě,žluto-černá.Jinak nic :sick:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. čen 2014 20:20 #289462

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
mišpule napsal:
Hmm,tak se naše sýkorky asi přestěhovaly k vám,naposled jsem je viděla,když k nám chodily v zimě baštit slunečnici :cheer:
Slunéčka jsem včera viděla dvě,žluto-černá.Jinak nic :sick:

Do dneška nebylo po sýkorkách ani vidu. Už jsem si říkala, že v zimě je jim krmítko dobré, ale když je, nevděčnice, potřebuju na mšice, tak se na mě vy... No vidíš, přilítly v pravou chvíli a doufám, že vydrží.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule
Moderátoři: Eva L., Květa