Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 19:37 #294881

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Podotykam, ze spalu mam na ruzich letos tretim rokem, ale lecim ji az od lonska, kdy jsem ji rozpoznala...ale myslim, ze pokud napada vetve, prezimuje asi lepe nez jen ty listove choroby, ne? V tech nekrotickych jizvach je taky, maji se zamazat nejakym fungicidnim balzamem, ale ja striham radeji pryc....
image_2015-03-19-2.jpg

image_2015-03-19-3.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kirsten, J.A.P.N, Ališi

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 21:31 #294887

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ptž. je to letos hojně diskutované téma, napíšu nějaké načtené poznatky k této nemoci.
Je to "práce kolektivu", poděkování patří oběma Evám.

Upozorňuju, že používám svá pojmenování, nikoliv latinská.
Odmítám název rakovina růží, raději použiji anglické Brand Canker

Tato nemoc není nová, objevila se již kolem r. 1900 v Evropě, kolem roku 1920 pak byla zavlečena i do Ameriky.
Náchylnější jsou na ni růže na podnoži multiflora, nicméně loňská a letošní mírná zima v následcích na podnože nehledí.
Zatím jsme pozorovaly, jako kdyby byly na ni vnímavější růže bílé ( krémové ). Některé druhy růží jsou naopak vůči ní resistentní.
Nehledí ani na místo původu ( nákupu ).

V podstatě lze na klaccích pozorovat 5 fází postižení
žlutavé flíčky ( nenápadné, teď se dělají )
bordo krupička - drobnější skvrny
bordo léze - slévající se skvrny kt. posléze přecházejí do
jakoby zdřevnatělých ( nekrotizujících ) závalů - Ivetiny fotky
usychající výhon

Důležitý se mi zdá mechanismus šíření.
Jedná se o cca 3 různé houby ( rodu Coniothyrium ).
Rozmnožují se spórami.
Houba je chladomilná. Problém je, že i při nule mají spóry klíčivost cca 1 %, při 7 st. C kolem 30 %, ideál je mezi 10 - 15 st. Při 21 st. spóry již se nemnoží.
Mají poměrně dlouhou životnost ( zkoušeli 2 roky staré, namnožily se ).
Vlhko, spóry přežívají i na zemi, mají omezenější schopnost šíření větrem.

Místem vstupu nejčastěji bývá poranění stonku ( řez na podzim, odření stonku, odtržení trnu, infikace nářadím ).
Ale ( bohužel ) je schopná se "uchytit" i na neporušené kůře.

Množit se houba začíná s nástupem chladu na podzim, nejintenzivnější období růstu má ovšem v časném jaře.
Co mi připadá důležité : Letošní výhony ( tzn. to, co naroste v sezoně ) je zdravé. Tzn. při ostříhávání odkvetlíků není třeba desinfekce.
Infikovány budou nejdříve na podzim. Infekce přichází z rok až rok a půl starých klacků.

Ochrana : no, nic moc
- nepřehnojovat dusíkem, zvýšený draslík
- nestříhat na podzim ( někde doporučují i přestat se stříháním odkvetlíků min. 6 týdnů před koncem sezony )
- zabránit pokud možno poranění kůry
- chemická ochrana není dostatečně účinná. Především proto, že většina fungicidů působí až za vyšších teplot ( vč. síry ), jediné, co zbývá je oxid mědi ( Kuprikol ). Zkoušeli ho aplikovat po každém dešti ( sic :huh: ) tzn. i v intervalu pouhé 4 dny. Nedostatečně úspěšně.
Nicméně zřejmě postřik na podzim asi význam má.
- Odstřižení výhonu.

No, a teď parafrázuju EvyIno - člověk může sebevíc být opatrný, desinfikovat.. jen představa, jak ve školce růže nasnopí, zbylé zahrnou mulčem, udržují vlhkost.. to se pak spóry šíří jedna báseň.
Možná i proto se ty výhony ve velkých školkách voskují ( ? )

Také odstřihuji ( co jde ). Díky téhle nemoci jsem přišla ( zatím ) o pouhou jednu růži cca před 4 roky. Na podzim budu opatrná, před zimou použiju Kuprikol. Stejnak se s tím nic jiného dělat nedá....
Poslední úprava: 19. bře 2015 21:33 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka, helena, mišpule, Evka, Kirsten, J.A.P.N, Ališi, Iveta, Jarka a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 21:37 #294888

• Květa
  • Moderator
a ještě jedna poznámka - co pozoruji, tak v prvním roce růstu se ta houba ( většinou ) dostane do fáze krupičky až bordo lézí. Teprve v roce druhém od infekce přichází ta zdřevnatělá ( nekrotizující ) fáze.
Ale to jde jen o moje dojmy, třeba u někt. růží choroba postupuje rychleji u některých pomaleji.
Poslední úprava: 19. bře 2015 21:38 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: J.A.P.N

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 21:41 #294889

• Iveta
  • Platinum Boarder
Moc diky, Květo a Evy, já vaše poznatky opravdu hodně využiju...dnes jsem právě přemýšlela, jak dlouho vydržím po každém odstřihnutí odkvetlého květu dezinfikovat nůžky...fakt moc díky :)

a dle mých pozorování souhlasím s tím nástupem nekrotických míst až po roce, elfe u mě září fialovými skvrnami, nekrózy nevidím, vedlejší nefialová innocencia je už jen nekrotická...
Poslední úprava: 19. bře 2015 21:46 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 22:08 #294890

• Květa
  • Moderator
Iveto, také pozoruješ napadení spíše u bílých růží ? ( jmenuješ Elfe, Innocencii )

zapomněla jsem ještě dvě opatření k omezení šíření :
- co možná nejpozdnější zazimování
- včasné jarní odkrytí
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: J.A.P.N, Iveta, Marijka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 22:19 #294892

• Iveta
  • Platinum Boarder
Kez by to tak bylo, ale nekroza na Jasmine, Rhapsody.....snad tuto uvahu podporuje to, ze zacala na N Dawnech dle mych pozorovani- a zbytek jsem uz zaridila nuzkama ja sama... Ale .třeba na Jacqueline du Pre - zatim nepozoruji, ani loni si nevzpominam.... Ale ty nekrozy na starem dreve nemusim objevit...

jeste me napada, jestli se ze stareho dreva vubec daji spory hub odstranit...snad vypucovat kartáčem. Jeden z N dawnu ořezán zcela, nechala jsem jen pár mladých Prutů, ty zkráceny na 10cm, to vše komcem léta, přesazen, nejbližší růže cca 2m, dnes má ten jeden mladý vohlodek fialovou skvrnu jakoby u místa řezu....jakoby to znovu chytl z toho svého pahýlu starého dřeva....půjde zítra pryč celý...
Poslední úprava: 19. bře 2015 22:36 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 23:11 #294893

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Iveto, já používám nůžky jen jedny a nic nedesinfikuji. Já už z vás budu mít zlé sny,
ve kterých mne budou nahánět obří nevyčištěné nůžky a flekatá rozrůstající se Cariad. áááá :laugh:
Zdá se, že Austinky jsou tedy náchylnější? Nebo je to jedno?
Každopádně oceňuju tvou energii a chuť tomu (tady) přijít na kloub.
I když... ono to je možná - tonoucí se stébla chytá, což? Zdravé krásné růže přeju fšem.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. bře 2015 09:36 #294900

• Iveta
  • Platinum Boarder
Honzo, jasně že u mě to dosáhlo rozměrü katastrofy a to mě žene vpřed. Nejvíce mě mrzí ztráta obrostlé pergoly, pro popínavky fakt děs.....ale taky jsem naštvaná, jak jsem to vlastně svojí nevědomostí nechala dojít tak daleko a proto bude fajn, když tady na fóru bude co nejvíce info pro všechny, ne :P ?
Jinak u mě to mají skoro všechny kromě loňských nováćků....austinky, kordessky, Tantau..
Poslední úprava: 20. bře 2015 09:39 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. bře 2015 10:08 #294903

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, držím palce ( to je asi tam vše, čím můžu být užitečná :( ).

Květo ( a obě Evy), díky moc za shrnutí, půjdu tedy koupit ten Kuprikol. Asi nic nezkazím, když tím stříknu všechny plošně, ne? Když už tu chemii jednou vytáhnu.... :unsure:

U mě to má už roky Pat A. , loni to od ní chytla JtO. Taky jsem to objevila na jedné z Gargentraume ( loňská od Honzy, ostatní 2 to zatím nemají). Kdysi to u mě měla i Heritage, ta na to postupně odešla do věčných lovišť. Ještě jsem to nestihla prolézt detailně, stříhat teprve budu dneska a zítra.

Páč nemám líh, budu nůžky dezinfikovat buď Jodisolem nebo Septofortem ( sprej), myslíte, že by se to dalo použít na postřik té rány ( když je to určeno na lidskou kůži, nemuselo by to růžím uškodit)?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. bře 2015 11:29 #294909

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Jani nee! Jodisolem (ani Betadinou) by sis zničila nůžky. Jod koroduje železo. Další předpokládám, žes chtěla použít septonex (septofort jsou cucavé pastilky). Septonex spray obsahuje jod(povidonum) taky, ale jen nepatrně, jako doplňkovou látku. Ale na nůžky bych to taky nestříkala. To spíš Francovku, nebo nějakou slivovici.
Mám tu houbu taky, největší strach mám o Sweet Blondie, jak psala Květa, bloncky...Heritage mi taky odcházela, až jsem ji vykopala, jen jsem tenkrát nevěděla proč. A já blbka tu Sweet Bl. zasadila hned kousek vedle :sick: Další chcípák je la Lensovka co si nemohu vzpomenout jak se jmenuje ...La Feiuriette??
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa