Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 22:41 #294974

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Jano, dík, doufám, že to moje není nakažlivé..
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. bře 2015 17:35 #295006

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
DSC02044.jpg

DSC02043.jpg

DSC02038.jpg

Dnes jsem stříhala moje Kordesky, na některých byly červené skvrny, ale na střihu byly naprosto zdravé vevnitř, tak asi jen poškození zimou. Byly sázené loni k podzimu. Nejvíc to měla Bengali. Nejhůř je na tom asi AmberSun, loni jsem ji koupila v docela zuboženém stavu s černou skvrnitostí, stříkala jsem ji kuprikolem. Rostlina krásně obráží, nejvíc z mých růží, ale překvapil mě řez, který je hnědý. Snažila jsem se jít do zdravého, ale jak je rostlinka malá, nedobrala jsem se. Zas mi přijde zvláštní, že i onen podivný výhon obrážel. Poradíte? Děkuji.
Poslední úprava: 22. bře 2015 17:36 od Genovesa.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. bře 2015 20:19 #295010

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Genoveso, moje zkušenost se spalou je podobna....narašené výhony, uvnitř však hnědá dřeň. Výhony jsem letos seřezala na zdravé dřevo, mě loni koncem léta začaly rúže živořit a objevila jsem právě to nezdravé uvnitř...
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. bře 2015 20:23 #295011

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Loni jsem moc nechtěla malé růže stříhat,( s takovejma flekama uvnitř výhonu)protože taky hezky obrážely,ale po nějaké době výhony zaschly a musela jsem je stejně střihnout skoro u země protože-nevím co je to za chorobu-postupovala dál.Tak jsem letos takto postižené větve vzala rovnou až do zdravého dřeva.Ale toto jen sama za sebe,nejsem odborník,určitě poradí zkušenější. :(
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. bře 2015 20:31 #295013

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Hm, tak to nevím dost dobře, co s ní. Protože když se podíváte, je střižená v podstatě u země... A to se ještě bojím, jestli jsem si to nůžkama nepřenesla jinam :S .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. bře 2015 21:23 #295014

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Zkusila bych to co nejníž to jde,fakt to nevypadá zdravě,asi by to postupovalo-bylo by to buď a nebo....
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 22. bře 2015 21:41 #295015

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Zítra ji zkusím třeba i odhrabat. A mohla jsem to přenést na další růže? I když mezi nima jsem stříhala miscanthus...
Poslední úprava: 22. bře 2015 21:42 od Genovesa.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 23. bře 2015 11:04 #295026

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Na poslední fotce, jak je vidět ten sestřihlý (vypadá spíš vylomený) výhon, ten střihni až k tomu novému výhonu. Ránu zkus pomazat popelem (máš-li) a nový výhon zastřihni k očku, směřujícím ven (je to ten 2.odshora). Jednak se Ti bude lépe větvit směřem ven a keřík bude uvnitř vzdušnější a za druhé uvidíš, jestli je i ten uvnitř postižený.
Zatím nepanikař. Po tak mírných zimách to může být i tím. Málo srážek v zimě tomu "napomohou". Ani bych nijak nepřihnojovala, aby se růže snažila sama kořenit.
Nůžky můžeš vydesinfikovat, ale asi už je stejně pozdě, jak píšeš.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Genovesa

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 23. bře 2015 13:19 #295029

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Tak jsem se zařídila dle rad, ten vylomený výhon jsem hrabala až ke kořenovému krčku a je postižený až k němu. Postiřený je i ten nový výhon, cokoli jsem ustřihla, to je uvnitř světle hnědé. Asi nezbyde, než ji nechat a uvidím, jestli přežije. Nůžky propříště budu dezinfikovat. jen mi došlo, že když stříhám napadenou růži, často se ozdraví a taky ten řez na ní se neinfikuje. Nebo dezinfikujete po každém střihnutí?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 23. bře 2015 13:42 #295030

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
dezinfikuji nůźky po každé růži, asi v rámci jedné růže má smysl dezinfikovat řezy tím popelem, jak píše Miška. Já jsem po ořezání všechny postříkala Kuprikolem, tak to snad stačí...tak ať se růže vzpamatuje, držím palce.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa