Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 10. dub 2015 20:15 #295845

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Jano V a nepomohlo by nabídnout kočce v květináći nějakou tu koćićí trávu ? Nebo velikonoćní osení? Možná teď zjara jeśtě nemá dost zeleného a jde po pupenech....
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 10. dub 2015 21:16 #295846

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Jo, kočkám to nově narašené chutná a nejenom na růžích,koupila jsem si mochnu-název teď nevím v květináči a jak začala doma rašit,tak mě ji kočka chodila pravidelně okusovat,tak už je v záhoně-mochna-a kočka čumí :lol:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 11. dub 2015 21:28 #295864

• Iveta
  • Platinum Boarder
Dnes jsem sadila pár trvalek a snad v každé jamce narazila na larvu lalokonosce :evil: a to jsem loni na ně použila ty parazitické hlīstice www.biocont.cz/cz/produkty/heterorhabdit...11.htm........pravda, jen na jaŕe, dnes jsem se dočetla, źe se má aplikace opakovat na podzim. Tak nevím, jestli to k něčemu je.... Pravdou je, źe kromě masivního okusu lisrí popínavé hortenzie jsem nezjistila většī škody, ani na kořenech....ale nyní se mi jich zdá plná půda! Asi koupím dalšī dávku, ale asi bude na ně ještě chladno....
jakou máte zkuśenost s hlīsticemi vy? Kdy je aplikujete? Nebo použīváte Na lalokáče něco jiného?
Poslední úprava: 11. dub 2015 21:29 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 12. dub 2015 00:04 #295867

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já je používám začátkem září, ale teď by to taky šlo, chtějí teplotu aspoň 12 °C , tak by se do nich hned pustily a na podzim bych to zopakovala, protože na brouky platí asi jen slepice....

Já chci letos zkusit hlístice na španěláky, myslím, že už přichází ta správní chvíle, ještě se poradím s těmi fešáky v Biocontu v Brně
www.biocont-profi.cz/cz/kontakt.htm
Poslední úprava: 12. dub 2015 00:05 od MartaZ..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 12. dub 2015 00:26 #295869

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Iveto, z hlístic nadšený nejsem.
Psal jsem např. do Biocontu, zda je možné je rozmíchat i v (odražené) kohoutkové vodě.
Nemám tolik dešťové - bez reakce. Obecně komunikace hrozná. Chápu - jsou to vědci,
ne spisovatelé, ale stejně - ty hlístice opravdu nejsou levné...

Aplikoval jsem zjara i na podzim, v dešťové i řádové vodě. Po dešti i po řádovou vodou
prolitém záhoně, sledoval jsem předpovědi, měřil teploty půdy...

A když jsem se rozhodl, že předělám třetinu Vítacího záhonu, tak po asi tříleté !
naivní aplikaci hlístic jsem našel totéž, co ty - rohlíčkovité larvy všech velikostí,
v počtu před padesát ks - a to jsem jistě nenašel, popelák, všechny.

K otázce reklamace hlístic mi Biocont odpověděl, že to řeší kolega, který je momentálně
na dovolené. Ať se ozvu později - a už mi nikdy nikdo neodpověděl na žádný další dotaz.
(ne, fakt jsem nebyl prudič neodbytňovič)

Závěr - mohl jsem udělat chybu, mohla se stát chyba při přepravě (jakou životnost v uměle
vytvořeném médiu vlastně hlístice mají? jak snáší transport?), mohlo jít o jiné faktory,
ale ty vyházené tisíce (jistě přes pět tisíc - různé druhy hlístic, různé termíny aplikace),
ty už mi nikdo nevrátí. Nabyl jsem ale zkušenosti, kterou mi pro změnu nikdo nevezme.

Poznámka - před 14 dny jsem v onom Vítacím rozsazoval austinky ´Harlow Carr´ dál od sebe,
a vrchol drzosti - bílá rohlíčkovitá larva si hlodala přímo místo očkování, které již bylo
celé "odkůřeno", ani po vyrytí a manipulací s růží se nehodlala pustit...
Tak já, bohužel, reálná poškození "podzemních" částí rostlin vidím.
Nicméně je skvělé, že jsem ultra flegmatik - je mi to naprosto už jedno.
Marné boje nevedu.

(četl jsem předevčírem, že "se vyvíjejí nové klony hlístic, které fungují i za nižších
teplot půdy a v obecně globálnějších a méně specifických podmínkách - tož uvidíme)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 12. dub 2015 07:45 #295873

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Honzo Já ti moc a moc děkuji! !!! Právě jsi mi ušetřil ty tisíce. Mám lalokonosce v zahradě a právě jsem přemýšlela, že do nich půjdu. Jen jsem řešila ty teploty. Ještě jednou děkuji za radu :kiss: zbude na nákupy v zahradnictví.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 12. dub 2015 13:39 #295874

• Iveta
  • Platinum Boarder
Honzo, taky moc dekuju a klobouk dolů tvojí pečlivosti při aplikaci....Dočetla jsem se o vhodném transportu 2 dny v teplotě do 10st, tak to mi je loni dovezla ppl asi polomrtve a zbytek jsem dorazila chlorovou vodou z vodovodu, v letáku o kvalitě vody nebyla zmínka....MartoZ, tobě ty hlístice pomohly?

Snad kdybych měla cestu do Brna, koupila bych je osobně.....ale přišla jsem na možná účinnější řešení, byť s vedlejšími účinky : :woohoo: neprodáte někdo krtka :woohoo: ?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 12. dub 2015 15:46 #295875

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:woohoo: :laugh: dobrej nápad Iveto, ale na to nemám odvahu.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 13. dub 2015 15:43 #295898

• henrieta18
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 13
Iveta napsal:
: :woohoo: neprodáte někdo krtka :woohoo: ?
Prídi si odchytiť - dám zadarmo!!! :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. dub 2015 15:32 #296032

• Soňa
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 159
Ahoj, všechny vás zdravím, tak jsem se tu asi po ročním očumování rozhodla konečně zaregistrovat :) A hned mám první dotaz- zjistila jsem dneska náhodou, že to, co jsem na jaře považovala na Falstaffovi za namrzlé větvičky, je asi korová spála. Tak jsem se zhrozila..Můžou se tím nakazit ostatní růže? Nůžky budu samozřejmě dezinfikovat. Nebo ho mám radši vykopat? Byl kupovaný na podzim, to ještě na něm nebylo nic vidět, a přes zimu se to objevilo. Takže ostříháno všechno, zůstaly jenom pahýlky. Ale začal pěkně rašit ze země..Co myslíte, mám počkat? Fotka bohužel není..
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa