Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Doporučte růže k terase a do předzahrádky

Re:Růže k terase 27. zář 2010 21:36 #19046

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Máňa B"ohmová neopakuje, je pěkná, ale jistě se najdou hezčí.

Re:Růže k terase 27. zář 2010 22:33 #19054

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Čauky, Skalničko ( taky emigrant ? )
z tvých posledně jmenovaných mám pouze Clair Matin. Chválím ji, moc.

Re:Doporučte růže k terase a do předzahrádky 28. zář 2010 11:45 #19059

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Kájo, fotka terasy je hned na prvním obrázku. Jak tak na to koukám, je pěkně blbá, jak je zaplácená těmi mými rádoby nápady. Vložím tedy ještě jednu "prázdnou" bez kytek. I tak to ale není nic moc. Jak jsem už říkala - záhony jsou rozkopané. Původně jsem měla po obou stranách toho schodku stromkové růže. Pravda každou jinou, vydržely 2 roky. Nepřežily letošní zimu. No, je fakt, že jsem je zrovna dvakrát dobře nezazimovala. Dobře mi tak, teď toho hořce lituju. Nicméně proto teď sháním nějakou růži, která nebude chtít tolik péče jako stromková. Po obvodu jsem měla levanduli, jenže ta zas , díky morkému jaru, zřejmě uhnila (v tomhle místě, pokud víc prší, nebo taje sníh, se bohužel drží déle voda). Takže teď řeším, jak to osázení pojmout celkově - a jinak než jsem měla původně naplánováno.
Evo - tady na Krásných růžích jsem na růže koukala samozřejmě taky. Teď už vidím, že bych z mých prvotních požadavků (viz první příspěvek) měla trochu slevit - resp. chci růži pokud možno co nejvíc odolnou (aby nebyla na konci léta "skorobezlistá" jako některé z mých nebohých chovankyň), protože když je to u terasy, tak aby vypadala co nejdéle hezká. A pak si ještě ujasnit barvu. Růžovou jsem chtěla, aby ladila k fasádě. Bílá si myslím, by taky nebyla tak špatná a dobře by se kombinovala s barvami ostatních spolukytek. Potom jsem chtěla, aby květ byl spíš plný než jednoduchý, ale..... když jsem viděla Clair Martin, napadlo mě, že by to taky nebylo špatné - vyšší růže, coby dominanta, ale s jednoduchými květy, tzn. nebude dominantní až zas tak moc a nechá vyniknout i květy okolních kytek.
Květo, jo taky emigrant, tady je to úžasné. Prosím tě, k té Clair Martin - měla bys fotku? Jak jí máš dlouho, jak ti za tu dobu narostla? Píšou "časně kvetoucí" tzn. kdy? Dík moc a díky všem.:)
Nicméně, kdybyste někdo měl nápad, jak záhony u terasy osázet, budu jen ráda.
ter.jpg

Re:Růže k terase 28. zář 2010 14:02 #19061

• maggi
  • Platinum Boarder
Ahojky Skalničko, jak se tak dívám na foto domu, zdá se mi poměrně centralizovaný na střed. Možná by stálo za úvahu nedělat u schodů zrcadlovou výzdobu za dvou stejných keřů a souměrnost tak trochu rozrazit. Již ten Clematis tam velmi dobře sedí a opticky členění domu rozšiřuje.Napravo, tam kde asi pokračuje terasa bych zasadila také něco vzrůstnějšího než trávy,aby se kompozice vyrovnávala.

Re:Růže k terase 28. zář 2010 14:05 #19062

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
jo tak tak to je! já myslela , že ta fotka je odněkud převzatá- jako příklad. no tak to nevím . já bych tam asi umístila pergolu a nebo aspoň oblouk. každý má ale svou představu. :)

Re:Růže k terase 28. zář 2010 14:39 #19063

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Přidám ještě jednu fotku, aby bylo vidět, jak terasa navazuje na bazén ( je letos dělaný, takže je to všechno takové ještě nedodělané). V rohu u bazénu jsem zasadila M. Gracilimus. Ten naroste poměrně vysoko. Nechci dávat k bazénu nic, z čeho by byl binec a padal do bazénu. Jediný M.Grac. bych chtěla asi ponechat (pokud se neobjeví nějaký lepší nápad), všechno ostatní zřejmě půjde pryč, nebo min. trochu pozmění místo. S tou souměrností máš Maggi možná pravdu. Něco mě napadlo, tak si to zkusím promyslet a nějak seskládat.
Kájo, co se týče pergoly, tak pro růže mám vymyšleno jako oporu dva mohutnější hranoly a skrz ně křížem ještě několik slabších hranolků (takové jakoby I a přes něj křížem další tyčky - popisuju to jak tatar, co). Už manžel mi navrhoval, že bychom to mohli udělat "do brány" spojit nahoře a nechat kompletně popnout. Nevím, nevím, asi si to budu muset, pro lepší představu, namalovat. Navíc dost se tudy chodí, tak by se to muselo udělat tak, aby se moc neomezil pochozí prostor.
ter2.jpg

Re:Růže k terase 28. zář 2010 14:42 #19064

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Skalničko, pokud zůstaneš u představy popínavé růže, mohla bych doporučit ze své vlastní zkušenosti Lagunu nebo Giardinu. Obě mám dva roky, takže posuzování je možná trochu předčasné, ale zatím se jeví dobře, jsou zdravé, bohatě olistěné po celé délce výhonů. Laguna krásně voní.

Laguna (Kordes)

Laguna_1.JPG

Re:Růže k terase 28. zář 2010 14:44 #19065

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Giardina (Tantau)

Giardina_1.JPG

Re:Růže k terase 28. zář 2010 15:59 #19066

• maggi
  • Platinum Boarder
Hi hi, tak bazén mění situaci. To tam nic vysokého jít nemůže. To mám za sebou z domova a veškeré estetické důvody manžel tvrdě zamítl. K vodě nic nesmí. No, trpím, ale má pravdu.Nic tam nedávej, co by mohl vítr zanést do vody.
Giardina je bomba, ale nevynikne u vaší fasády.

Re:Růže k terase 28. zář 2010 16:07 #19067

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Skalničko, asi by to chtělo pro lepší představu i fotku pohledu z terasy - do prostoru.
Moderátoři: Eva L., Květa