Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 25. led 2010 00:35 #3296

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Chtěla jsem pro Heritage doporučit pana Šípa, nebo Pelcovy, ale ani v jedné nabídce nebyla. Není to žádná novinka a na jaře se v zahradnictvích dá sehnat, mívají ji i v Hornbachu hrnkovanou za přijatelné ceny. U pana Šípa by se mohla objevit v nabídce na podzim 2010.

S Othellem to bude horší, protože patří mezi růže, které už Austin nepodporuje a školky, které licenčně množí angličanky, ho mít nebudou. Je možné, že ho najdete v nějakém menším zahradnictví.

Pokud občas jedete do Německa a natrefíte po cestě na zahradnictví, poptejte se tam, tento sortiment mívají. Viděla jsem je před pár lety třeba tady www.baumschule-kreiser.de/video.htm Ale takových zahradnictví je tam všude plno.

Obě je má v nabídce Schultheis www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Moderne...tikel_418_AUSLO.html
www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Moderne...el_114_Heritage.html
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 25. led 2010 07:45 #3300

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Othello jsem náhodou včera objevila u France www.zahrady-rostliny.cz/inshop
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 25. led 2010 10:31 #3302

• Aglaé
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 197
To Amazonka: děkuji moc za link, hned se tam podívám.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 25. led 2010 11:57 #3303

• Aglaé
  • Expert Boarder
To Amazonka: ještě jednou děkuji za tip, už jsem objednala na doporučené adrese. Ještě jsem přidala Remy Martin.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 25. led 2010 12:03 #3304

• Aglaé
  • Expert Boarder
To Dresla: děkuji za úžasně rychlou reakci, zkusím asi zjara v Hornbachu apod., nebo ta německá či polská zahradnictví, do Polska mám blíž.
Jinak Vás znám i z living.cz, kam se taky často chodím kochat, máte moc krásnou zahradu a pořád Vám tam něco kvete. Othello jsem už objednala díky tipu od Amazonky zde. Teprve s růžemi začínám - vloni jsem na jaře sázela velkokvěté z Hornbachu a všechny ( až na jednu popínavku) hned celou sezónu bohatě kvetly.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 26. led 2010 17:55 #3306

• dresla
  • Moderator
Trochu jsem teď studovala právní ochranu odrůd a názvů a myslím, že mohu obě růže nabídnout na jaře i já:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 27. led 2010 07:28 #3320

• Aglaé
  • Expert Boarder
To Dresla: to je skvělá zpráva, určitě to bude Heritage od Vás, Othello mám již objednanou na doporučení Amazonky - ale ještě nepotvrzeno, ono to bude aktuální tak za 2-3 měsíce, já už se prostě nemůžu dočkat ...
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 27. led 2010 11:09 #3321

• honey
  • Expert Boarder
podle informaci od pana Sipa, najizdeji letos anglicani od Austina na novy system znaceni licensovanych ruzi - davaji svym licensovanym pestitelum prouzky s ciselnym kodem,kterymi musi oznacovat kazdou vypestovanou ruzi,kterou prodavaji. Anglicani potom objizdeji jak tyto svoje licensovane zahradniky, tak zahradni centra a hobymarkety a kontroluji, jestli se prodavaji jenom takto oznacene ruze. Ostatni povazuji za cerny trh.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 27. led 2010 11:14 #3322

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Ahoj Dreslo, jen tak stručně, cos nastudovala? Mně se zdá, že spousta firmiček pěstuje očkovance růží a licenci platí jen někdy na (některé?) angličanky. Mně na tom osobně vůbec, ale fakt vůbec nezáleží a živit se tím nehodlám :) a ani na to nemám, protože mi očkování nejde :) , ale je to zajímavé téma. Je možné, že obecně by se neměly šířit růže s erkem v kroužku, tedy registované? Jsou rýpalové, kteří jsou schopni hádat se do krve, že bych neměla ani zasadit brambory z minulé sklizně :laugh:
Ahoj všichni ! Tady na Hané svítí sluníčko jako o život už pár dní, mně začínají vylézat z nedočkavosti asi brzy zasetá semínka, a taky se strááááááášně moc těším, až budem na jaře sadit růže a všechno možné, zamlouvám si jeden nebo dva Icebergy Cl. a ještě myslím Pat Austina a to není všechno.... a tchán mě asi letos už zabije....:laugh: .Jak asi dopadnou na podzim sazené růže v těchto strašných mrazech, ještě že mají letos pořádnou peřinu.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 28. led 2010 00:06 #3324

• dresla
  • Moderator
Tak stručně - pokud někde chybuju, opravte mě.
Ochrana se týká obchodních vztahů, nevztahuje se na "úkony konané soukromě pro neobchodní účely".
Existuje možnost přihlásit (samozřejmě za poplatek) jméno odrůdy jako "obchodní známku" - TM-Trade Mark . Její vlastník má výlučné právo tuto známku používat. Ochrana se vztahuje na 10leté období, po uplynutí je možné vždy o 10 let prodloužit. Samotná rostlina tím nijak chráněna není.
Druhá možnost je právní ochrana odrůdy růže . Je nákladnější, náročnější, musí být splněny určité podmínky (např. novost odrůdy). Růže jsou chráněny 25let, platí se poměrně vysoké roční udržovací poplatky, takže někdy šlechtitel ani celých 25 let nevyužije (náklady na ochranu se mu nerentují). Po 25 letech ochrana zaniká a nelze nijak prodloužit. Růže musí být označena schváleným názvem odrůdy (odlišným od TM).

Tak a teď to, co mi připadá důležité: Pro volný/licencovaný prodej v ČR nejsou vůbec směrodatné údaje o ochranných značkách a chráněných odrůdách uváděné v různých encyklopediích, HMF nebo na zboží produkovaném v cizině (hobbymarkety) atd. Rozhodující je, zdali je odrůda, nebo obchodní známka chráněna v ČR, případně celé EU (a tím i uvedena v odpovídajících databázích) .
Pro zajímavost dodávám, že vzhledem k minulému vývoji a minulým rozhodnutím evropských šlechtitelů a zároveň požadavku novosti odrůdy, snad neexistuje růže vyšlechtěná před rokem 1995, na kterou by se v ČR vztahovala odrůdová ochrana.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa