Dany, upřesním to trochu.
Radiotimes je chráněná odrůda. Podmínka novosti určuje jakousi lhůtu (myslím, že rok v případě evropských soret), do jaké je možné novou odrůdu nechat chránit. Radiotimes (AUSsal) je zapsaná k ochraně u Odrůdového úřadu EU v roce 1995 - jako jedna z prvních.
Heritage je určitě odrůdově chráněná v jednotlivých starých zemích EU, v naší české databázi zapsaná není (tam totiž není zapsaná žádná růže:)), nicméně 25 letá ochrana bude končit, pokud už neskončila - záleží na přesném datu zápisu.
Jméno "Heritage", "Winchester Cathedral", "Mary Rose" je registrováno jako obchodní značka. Tzn., že nelze bez svolení prodávat růže označené touto značkou. Pokud prodejce použije při volném prodeji synonymum (např. AUSblush, AUScat, AUSmary), nejedná protiprávně.
Jen pro zajímavost dva příklady:
Dohledávala jsem odrůdu Othello. V ČR chráněná není. "Othello" není obchodní značkou.
Nechápala jsem toto:
www.rosenhof-schultheis.de/Container/Mod...ikel_2057_AUSLO.html Tak jsem se hrabala v německých databázích, odrůdově chráněná tam není, ale Othello jako TM vedená je. Proto v nabídce AUSlo. Na tomhle příkladu je krásně vidět, že se nelze (speciálně v ČR jako nové zemi EU) spoléhat na data vztahující se k jiným zemím.
Zajímala mě taky Mainzer Fastnacht, růže vyšlechtěná v roce 1964, tedy dávno bez možné 25leté ochrany.
"Mainzer Fastnacht" a další ze synonym "Sissi" jsou vedeny jako TM, ostatní synonyma jsou volná. Z toho plyne, že pokud se shání nějaká odrůda nutně, je dobré znát (třeba z HMF) její synonyma, protože nabídky mohou obsahovat tato jména.
Honey, v předchozím je skrytá i odpověď, proč ti Austin nechtěl poslat Morning Mist. Důvod je ten, že v ČR nemá registrovanou TM . Ekonomický je i důvod postupného stahování starých odrůd. Austin se snaží počet odrůd omezit, aby nemusel vydávat tolik peněz za poplatky na ochranu. Pokud je na trhu moc odrůd, zájem kupujících se rozloží mezi ně. Takže při troše zjednodušení: počet prodaných růží je každý rok přibližně stejný, tzn. že na licenčních poplatcích se vybere stejně, ale je rozdíl, jestli se zaplatí poplatky za ochranu 50ti nebo 100 odrůd.
K tvé úvaze o výši licenčních poplatků trochu upřesnění : Školkaři si opakovaně stěžují na nevyzrálost oček. Smlouva je taková, že se platí poplatek za dodaná očka, nikoliv za narostlou (naschvál nepíšu prodanou) růži. Při běžném očkování se pohybuje úspěšnost (získání prvotřídního očkovance) okolo 60% (doufám, že si pamatuju dobře získané údaje ). Při špatné kvalitě očkovacího materiálu procenta pochopitelně klesají. Tím se reálná výše poplatků výrazně mění. Dalším problémem je Austinův odrůdový diktát pro smluvní partnery.