Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 28. led 2010 16:11 #3325

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
To je hodně zajímavé.....hodně. Díky. Tzn., např. Mary Rose, W. Cathedral, Radio Times a mnohé a mnohé další od Austina..., ale i jiní šlechtitelé dělají tak trochu humbuk a ti, kteří jejich růže prodávají, taky. Lidem tvrdí, že jsou dražší, protože... Rozuměj, mně nevadí, že jsou dražší, ale že to takto zákazníkům vysvětlují. Třeba je tím zaručena jákás takás pravost odrůdy, ale to je taky složité. To se týká růží před 1995.
No ale pak je jistě spousta dalších, třeba trochu mladších... Myslím, že se v tom nikdo (právně) nevyzná a je v tom maglaiz. Jako ve všem.
Zdá se mi, že mně před časem toto tak nějak vysvětlovala jedna paní prodejkyně. A taky myslím, že se spousta kontejnerovaných růží s ceduličkami taky dováží bůhví odkud. A fest se na tom vydělává. Jako když si někdo koupí opravdovou bundu nejznámější světové značky ve značkovém obchodě (nebo cokoli jiného) a pak zjistí, že ji šili v Číně. A super je to "pro neobchodní účely". Pak stačí, aby někdo řekl "dejte mi za tyto růže tolik a tolik jako příspěvek na zeminu, hnojiva, nabroušení očkovacího nože, pergoly, rýče, motyky a vodu" a je to
:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 29. led 2010 08:27 #3326

• honey
  • Expert Boarder
No, ja si myslim, že pokud trva Austinovi vyslechteni pekne nove ruze 8-12 let, nez ji muze uvest na trh, stoji to nejake penize, ktere se prodejem licensi, slechtiteli vraci. License nejsou nejak ultradrahe, takze ten, kdo u nas ruze pestuje ze zaslanych ocek (rozumej = koupenych, tedy licensovanych), je neprodava ani prilis draze. Viz pan Sip, ktery prodava austinky za 120,-Kc (z meho pohledu az moc levne,Pelcovi maji odpovidajici ceny, aby se tim uzivili), z cehoz zhruba 20,-Kc ho stoji license, tedy ocko, jak jsem zhruba propocitala. Samozrejme, kdo kupuje rovnou prostokorenace od Austina za cca 100,-Kc, u nas je da do kybliku a prodava za 300,-, tak to je jeho zpusob byznysu, ktery ale nema s platbou za licensi, nic spolecneho. Nic proti Dresle - u ni vim, ze dostanu taky pravou ruzi a o zbytku diskutovat nechci, taky nedelam ve svym zivote vsechno podle papiru.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 29. led 2010 09:28 #3327

• Aglaé
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 197
To Honey: já jsem objednala u France Othello, cena 82,- Kč, Remy Martin (je to Austin?),cena 72,- Kč a poštovné 126,- Kč. To jsou,myslím, slušné ceny, když uvážím, že vloni na jaře jsem zaplatila v Hornbachu za jednu velkokvětou 250,- Kč. Od paní Dresly si Heritage koupím moc ráda, protože dlouhodobě sleduji jejích příspěvky na dvou fórech a její odborný záběr je mimo veškerou pochybnost. A fotografie jejích pěstitelských úspěchů hovří za vše.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 29. led 2010 10:42 #3328

• honey
  • Expert Boarder
Bylo by mi opravdu lito, kdyby se tahle diskuze zvrtla v neco jineho, nez v co byla puvodne zamyslena - informace o licensovani. Ja sama jsem Dresle nesmirne vdecna za toto forum, ktere mi pomohlo utridit v hlave chaos z navalu jednotlivych informaci z internetu ohledne anglicanek a predevsim historickych ruzi. Taky si cenim jejich znalosti a obdivuhodne prace na vlastnim rozariu ci okrasne zahrade.
Tahle diskuze zacala jako dotaz Danny na sireni ruzi s erkem...Odpoved neni podle me tak komplikovana. To 'erko' je proste ochranna znamka,ktera by mela mmj. zajistit majiteli 'erka', ze bude dostavat nejaky poplatek za kazdou prodany vyrobek, ktery sam vyvinul, nebo vypestoval, a ktery je celkem snadne sirit. U veci,ktere jednoduse vyrabet nekym jinym nejdou, napr. auta, je poplatek za vyvoj auta zahrnut v cene vyrobku. Platime ho a neresime to. Proste vyvoj neco stoji a aby byl nekdo ochoten venovat svuj cas na vyvoj novych veci, meli bychom mu za to zaplatit. U nas vztah k dusevnimu vlastnictvi neni prilis zakoreneny, nemame pocit, ze bychom meli platit nekomu za neco, co neni hmotne. To ale na veci nic nemeni.Mrzi me, jestli muj predchozi prispevek byl napsan tak nestastne, ze pusobil jako kontroverze smerem k Dresle.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 29. led 2010 10:44 #3329

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Dany, upřesním to trochu.
Radiotimes je chráněná odrůda. Podmínka novosti určuje jakousi lhůtu (myslím, že rok v případě evropských soret), do jaké je možné novou odrůdu nechat chránit. Radiotimes (AUSsal) je zapsaná k ochraně u Odrůdového úřadu EU v roce 1995 - jako jedna z prvních.
Heritage je určitě odrůdově chráněná v jednotlivých starých zemích EU, v naší české databázi zapsaná není (tam totiž není zapsaná žádná růže:)), nicméně 25 letá ochrana bude končit, pokud už neskončila - záleží na přesném datu zápisu.
Jméno "Heritage", "Winchester Cathedral", "Mary Rose" je registrováno jako obchodní značka. Tzn., že nelze bez svolení prodávat růže označené touto značkou. Pokud prodejce použije při volném prodeji synonymum (např. AUSblush, AUScat, AUSmary), nejedná protiprávně.

Jen pro zajímavost dva příklady:
Dohledávala jsem odrůdu Othello. V ČR chráněná není. "Othello" není obchodní značkou.
Nechápala jsem toto: www.rosenhof-schultheis.de/Container/Mod...ikel_2057_AUSLO.html Tak jsem se hrabala v německých databázích, odrůdově chráněná tam není, ale Othello jako TM vedená je. Proto v nabídce AUSlo. Na tomhle příkladu je krásně vidět, že se nelze (speciálně v ČR jako nové zemi EU) spoléhat na data vztahující se k jiným zemím.
Zajímala mě taky Mainzer Fastnacht, růže vyšlechtěná v roce 1964, tedy dávno bez možné 25leté ochrany.
"Mainzer Fastnacht" a další ze synonym "Sissi" jsou vedeny jako TM, ostatní synonyma jsou volná. Z toho plyne, že pokud se shání nějaká odrůda nutně, je dobré znát (třeba z HMF) její synonyma, protože nabídky mohou obsahovat tato jména.

Honey, v předchozím je skrytá i odpověď, proč ti Austin nechtěl poslat Morning Mist. Důvod je ten, že v ČR nemá registrovanou TM . Ekonomický je i důvod postupného stahování starých odrůd. Austin se snaží počet odrůd omezit, aby nemusel vydávat tolik peněz za poplatky na ochranu. Pokud je na trhu moc odrůd, zájem kupujících se rozloží mezi ně. Takže při troše zjednodušení: počet prodaných růží je každý rok přibližně stejný, tzn. že na licenčních poplatcích se vybere stejně, ale je rozdíl, jestli se zaplatí poplatky za ochranu 50ti nebo 100 odrůd.
K tvé úvaze o výši licenčních poplatků trochu upřesnění : Školkaři si opakovaně stěžují na nevyzrálost oček. Smlouva je taková, že se platí poplatek za dodaná očka, nikoliv za narostlou (naschvál nepíšu prodanou) růži. Při běžném očkování se pohybuje úspěšnost (získání prvotřídního očkovance) okolo 60% (doufám, že si pamatuju dobře získané údaje ). Při špatné kvalitě očkovacího materiálu procenta pochopitelně klesají. Tím se reálná výše poplatků výrazně mění. Dalším problémem je Austinův odrůdový diktát pro smluvní partnery.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 29. led 2010 10:52 #3330

• honey
  • Expert Boarder
Dreslo, diky za dalsi vysvetleni...pretejka mi polivka z hrnce, tak jenom rychle k poslednimu odstavci. Tu dvacku z ceny za licensi jsem spocitala az po odectu vseho odpadu (neuchycena ocka, umrzle semenacky, ..) Kvalitu ocek, na kterou si nasi pestitele stezuji bych trochu obhajila u Austina i jinym podnebim. V dobe kdy po nem nasi pestitele vyzaduji ocka, je vzhledem k mirnejsimu klima, nema skutecne jeste tak vyzrala. Take posilani obrovskeho mnozstvi do celeho sveta se neda stihnout behem 2 tydnu, kdy jsou ocka v optimalni kondici. Pokud vim, tak u zavedenych licencnich pestitelu, umoznuje uz pestovani z vlastnich matecnic a duveruje v jejich poctivost, kdy oni mu zaplati az opravdu za kazdou prodanou ruzi.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 29. led 2010 10:57 #3332

• dresla
  • Moderator
Honey, vím, že ses sama pozastavovala nad tím, jak nízké ceny za očka ti účtoval.
Když jsem si zjišťovala poplatek za dodané očko, pohyboval se okolo 80 pencí, tj. 0,8 libry (libra-cca 30Kč)
Je pravda, že u stálého sortimentu někomu po více letech povolí použití vlastních oček.

Na to, co uvádíš u Austina na obranu, ale potom doplácí licenční školkaři.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 29. led 2010 15:17 #3334

• dresla
  • Moderator
Poslední věta mého předchozího příspěvku je nesrozumitelná, špatně napsaná.
Tak na vysvětlenou:
Odrůdová ochrana rostlin a obchodní značky posunuly rostliny jednoznačně do kolonky zboží. Pokud bych své podnikání založila na inkasování licenčních poplatků z mnou vyšlechtěných růží, a chtěla být úspěšná, musela bych rychle najít cestu, jak 100% dostát svým smluvním povinostem a dodávat prvotřídní očka.

Takže z opačné strany:) :
Vydám-li své peníze za jakékoliv zboží , očekávám, že je funkční. To platí i v případě oček.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 31. led 2010 13:19 #3346

• Aglaé
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 197
honey wrote:
U nas vztah k dusevnimu vlastnictvi neni prilis zakoreneny, nemame pocit, ze bychom meli platit nekomu za neco, co neni hmotne. To ale na veci nic nemeni.Mrzi me, jestli muj predchozi prispevek byl napsan tak nestastne, ze pusobil jako kontroverze smerem k Dresle.

Souhlasím s Vámi na 100 %, v žádném případě jste to nenapsala kontroverzně, naopak, vystihla jste podstatu licensing. Mě jako obdivovatelce anglických růží spíš šlo o to, abych získala sazenice těchto dvou vyvolených a skutečně se mi hezky ujaly, i v našich klimatických podmínkách.Ráda se od Vás - a ostatních tady - nechám poučit a za každou dobře míněnou radu jsem a budu vděčná.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 06. úno 2010 11:37 #3374

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ahoj, váhám mezi angličankou ´Gertrude Jekyll´ a stařičkou ´Louise Odier´ k vysazení před domek - altán. Jakou byste zvolili?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa