Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 06. úno 2010 14:13 #3375

• Vlaďka
Ahoj Honzo, obě jsou krásné;) . Já nejsem asi ten správný poradce, mám spíš načteno, než dlouholetou praxi.
Ale obě mi přijdou k altánu dost kráté. Nebo je chceš opravdu jen ke zdi? Řešila jsem totéž k zahradnímu sezení s krbem, a protože jsem růži chtěla tahnout až na střechu, zasadila jsem Zéphirine Drouhin. Je to climber, voní, opakuje a je beztrnná. Tedy prý:side: , mám jí novou, na jaře poreferuji, jak přežila u nás na Brdech. L.O. mám také, sázela jsem k plotu, doufám že holky zimu zvládnou.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 06. úno 2010 21:39 #3376

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Gertrude Jekyll je hodně podobná rodiči - Comte de Chambord. Má trčící pevné výhony. Louise Odier je tvárnější.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 11. úno 2010 12:33 #3393

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Zdravím, také já potřebuji poradit. Chci na stinné místo ( ikdyž stinné místo-dřív tu dozrával rybíz, takže je to spíš polostinné místo ) vysadit pěknou sadovou kompaktní, stále kvetoucí nebo remontující růžičku. To místo je asi 2 metry od kmene stromu, který bude v pozadí, a asi 1,5 od modrých treláží, na kterých se pnou růžový na jaře kvetoucí klematis ( 5.-6.měsíc ) a fialkový v létě kvetoucí klematis (7.-9. měsíc ). Mezi ně jsem zasadila původně půdokryvnou růži Fairy, ale protože mi chytala při zemi padlí, začala jsem ji vyvazovat a je z ní popínavka a je po problému. Květ by měl být plný a chtěla bych, aby růže voněla. V této části zahrady mám jen tzv. romantické růže. Díka za rady! Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 15. úno 2010 22:32 #3399

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Ono záleží na tom, co si představuješ jako kompaktní. Schultheis uvádí pro polostín použitelnou Gertrude Jekyll (HMF ne), Mary Rose (HMF ano), Mayflower (HMF ne). Všechny tři voní, nejvíc Gertrude Jekyll. HMF uvádí Ch.R. MacIntosh - je pěkný, ale voní slabě, Ambridge Rose - ta by se asi moc nehodila svou lososovou barvou.
Možná bys mohla vyzkoušet nějakou temnou, u kterých se doporučuje polostín kvůli spálení květů. Astrid Gräfin von Hardenberg, William Shakespeare 2000...
Nejlíp by se ve stínu dařilo starým (a voňavým) růžím, jenže kvetou jen jednou. HMF uvádí mezi použitelnými pro zastíněná místa opakující voňavky Stanwell Perpetual, Jacques Cartier, White Jacques Cartier.
Z moderních třeba Faun (Granny), která odpovídá tvarem květu, ale nevoní.
Pokud bys hledala drobný keřík, šla by použít Little White Pet (nevoní).

Honzo, nedokážu L.Odier a G.Jekyll porovnat, která kvete víc.
Prohlížela jsem své fotky, na červnových má L.O. na listech už sem tam černou skvrnitost (fotky byly z minulého vlhkého léta), G. Jekyll je na říjnových fotkách normálně olistěná.
Z G. Jekyll jsem byla nadšená, je to jedna z mála Austinových výpěstků s opravdovým šmrncem starých růží.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 19. úno 2010 09:57 #3414

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dreslo, díky za dobré reference. Na GJ už se těším.
Co Heritage, máte někdo?
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 19. úno 2010 11:04 #3415

• Vlaďka
Honzo mám, ale loni kvetla první rok. Krásně voní, zdravá a kvetla až do mrazů
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 19. úno 2010 16:18 #3416

• kaja
ahoj -Heritage budu mít letos 3.rok. Nasadila jsem ji ovšem na špatné místo-u kompostu . Bylo tam mokro a slunce jen odpoledne. Chytila pochopitelně houbu. Přesadila jsem ji loni brzy na jaře a vzpamatovala se . Hezky rostla už bez choroby a těším se na ni letos. Mám angličanek 10. Všechny jsou poměrně mladé ale nejstarší už jsou hezké keříky. Teď jsem přišla ze zahrady, už sníh leze dolů a až na pár zlomených větviček z rododendronů to nevypadá tak zle. jaru zdar- pozdrav Dresle i ostatním Kája
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 19. úno 2010 16:20 #3417

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Honzo,
Heritage je moc pěkná, bude se ti líbit. A je i zdravá, bez č.s. a padlí.
Heritage2-54345644a4e8f7210637b6e1331c0cab.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 19. úno 2010 19:17 #3418

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Tak vám všem děkuji za tipy na krásné růže. Při hledání Bonicy 89 jsem si po otevření jedné stránky úspěšně zavirovala celý počítač. A teď mám obavy cokoli neznámého otevřít. Takže budu vybírat podle vašich námětů a podle katalogů na téhle stránce od Dresly! A asi jich bude víc, než jenom jedna - snad 2 možná i 3..... Bude to takové pietní místečko pro mou "pomocnici", která už tu není s náma. Bude mi moc chybět. Ale bude to moc pěkné zákoutí................už to vidím, no prostě krása. A nemáte náhodou někdo fotku Bonicy 89? Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 19. úno 2010 19:55 #3419

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Hanko, jen se nesměle zeptám - nejedná se o růži Bonica ´82 ? Roste mi na zahradě, bohužel nemůžu najít fotku, pokud ji vůbec mám.
Je to moc pěkná růžička, neustále kvete, dokonale zdravá a otužilá. Můžu jen chválit.

www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.792.2&tab=1
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa