Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 05:38 #20702

• ZuzanaCh
A kurníkšopa !!!
EvoL, dík za zmínku o střihu růží u Austina!
Lámala jsem si velmi hlavu, jak tu Queen of S. zastřihnout, tak jsem tam dneska zabrousila.

Když jsem si plánovala koupi růží, samozřejmě jsem prošmejdila kde co a Austina zejména. Chodila jsem tenkrát s metrem v ruce, takže vím s jistotou, že i u Austina bylo na stránkách psáno velikost 1x1m. U Havlise a na HMF je to dodnes. A jak jsem dneska k Austinovi zabrousila, tak koukám a nestačím zírat: 1m x 1,75m! Takže své údaje upravil a hlavně!!! - údaj o výšce je až na druhém místě

Takže si opravte záznamy!
Queen of Sweden je vysoká sloupovitá robustní růže, která běžně dosahuje výšky 1,75m! To, že se v letošním bláznivém roce povytáhla jen o 0,45cm není, při její výšce, tedy zas nic tak extra. Já jsem své Queenky sázela teprve před rokem a půl, takže údaj o šířce zatím nemohu potvrdit, ale je vidět, že na šířku 1m mají všechny našlápnuto. Pěkně odspodu huňatí a dá se předpokládat, že výsledkem bude metr široký a 1,75-2m vysoký sloup. Takže opravdu nic do záhonku, ale někam ke zdi či k plotu. Střihnu je teď, dle Austinova doporučení, na polovinu a uvidíme příští rok. Poreferuji.

UFFFF!
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 07:05 #20703

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
No Zuzano díky,...:laugh: to svím způsobem potvrzuje jak moje QoS teď vypadá cca 1,20, štíhlý ouzký koště - nic´moc olistění měla chlorozu nebo jak se tomu říká (prostě světlé listy) a ještě měla dost čer. skvrnitost, zatím mě nepřesvědčila,...ale znáte to divný rok,....
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 07:18 #20704

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zuzano, teď už nestříhej, nech to na jaro. Austin doporučuje k udržení menší výšky u vzrůstných růží letní řez (kromě jarního) - zkrácení výhonů (po po prvním kvetení) o třetinu až polovinu. Teď už je na to pozdě, hrozí namrznutí, infekce. Před zimou by se neměly žádné růže stříhat, platí to všeobecně. Teď bych ty dlouhé šlahouny spíš svázala, aby je nevylomil sníh a vítr.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 07:22 #20705

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
hmmm, tak to já každý podzim růže zastřihuju na stejnou výšku, tak kolem těch 80 cm, zjara stříhám normálně, jak se má. Nikdy jsem s tím problém neměla. Zastřihnu a zasypu hromadou rašeliny.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 07:35 #20706

• ZuzanaCh
Mým Queenkám ty listy zesvětlaly taky, postříkala jsem železem na list a bylo dobře. Černou skvrnitostí netrpí ani jedna - mají u té zdi dost vzduchu.

Letní řez jsem udělala a stejně ještě vyrostlo. A když Austin doporučuje na podzim zkrátit na polovinu, tak snad ví, co říká.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 07:58 #20707

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva L. wrote:
Zuzano, teď už nestříhej, nech to na jaro. Austin doporučuje k udržení menší výšky u vzrůstných růží letní řez (kromě jarního) - zkrácení výhonů (po po prvním kvetení) o třetinu až polovinu. Teď už je na to pozdě, hrozí namrznutí, infekce. Před zimou by se neměly žádné růže stříhat, platí to všeobecně. Teď bych ty dlouhé šlahouny spíš svázala, aby je nevylomil sníh a vítr.

Já ti nevím, logiku to sice dává, ale pak by musely umrznout a uhnít všechny nově sázené růže (zastřižené).

Ale ten letní řez - zkoušela jsi tím snížit a zkompaktnit i jiné sadovky?
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 08:27 #20708

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Amazonko, pokud se mám znovu odvolat na Austinovy rady, tak ten letní řez platí i pro ostatní sadovky, ale jen ty opakovaně kvetoucí. Z toho usuzuji, že např. na jednou kvetoucí historické růže se aplikovat nedá.
Zakrácení vysazovaných růží se dělá pravděpodobně proto, že i v zimě růže zakořeňuje a vyživuje, byť minimálně, tu část, která je nad zemí. A narušený kořenový systém má vyživovací schopnost sníženou. Z tohohle důvodu se také keř před výsadbou odlisťuje - usnadní to zakořenění. Navíc by se měly nově vysazené růže důkladně nakopčit, právě proto, že jsou citlivější na namrznutí. O tom jsme přece mluvily u Květy.
O uhnití snad nebyla řeč, jen je známo, že řezné rány (nejen u růží) jsou bránou pro infekci.

Zuzano, ať čtu, jak čtu, o podzimním řezu není v Austinově návodu ani zmínka. Tedy pokud jsme četly obě totéž. V úvodu říká, že v UK a v oblastech s mírnou zimou je nejvhodnějším termínem leden a únor, v oblastech se studenou zimou (řekla bych, že to platí i o ČR) se řez provádí až v době začátku jarního rašení. Volně přeloženo. Tedy, jak se traduje, v době kvetení zlatice.

www.davidaustinroses.com/english/Advanced.asp?PageId=1920
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 08:46 #20709

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Evi dík, myslela jsem na moderní "nohaté" sadovky :D Austina jsem četla, spíš, jestli to funguje v praxi. Ale zase, proč by nefungovalo, že?

A s tím podzimním řezem jsem to myslela jako srovnání. Pokud by se striktně bralo, že je podzimní řez rizikový, že je možnost infekce (hnití ;)) a omrznutí, tak by asi byly infikovány i nově sázené růže a omrzaly jim střižené konce. Proč se sázené růže stříhají je jasné, ale taky neodcházejí hromadně ani na infekci, ani na mráz. A z toho plyne, že podzimní řez až taková hrůza nebude. MMch - na podzim nestříhám, to je jen úvaha :)

Jinak OT, jak jsme probíraly jarní řez po přesazení/zasazení na 3 očka, tak jsem zjistila, že bohužel stříhat nemůžu, protože mi ze země čouhá očko tak jedno (nenakopčeno). Zase teda je fakt, že mi místo očkování asi vážně nenamrzne :D Ale přesazené růže střihnu, slibuju ;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 08:51 #20710

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Děvčata přesazené růže - myslíte tím přesunuté ze záhonu na záhon? hned zpátky do země... - myslíte tedy taky všechny šmiknout? pro jistotu?

ad Queenky tak to je zajímavé s tou chlorozou že? Může to být u nich problém?

Na skvrnitost mi trpěla nejvíce - sazené ve stejných podmínkách, stejný záhon atd.,, nestříkala sem.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 09:04 #20711

• ZuzanaCh
Evo, já opravdu četla jinde:
Gůglí překlad:

Začtvrté, snižováním
Vaše růže potřebují řezání zpět před zimou jeden. Aby bylo možné pěstovat pro dosažení pěkné kulaté růst zvyk, a růžových keřů a květin lepší příští rok.

Měli byste snížit růže přibližně na polovinu své velikosti, věnovat pozornost nejjednotnějšího zaokrouhlení horní části. To znamená, že rezervy vzrostly opět příští rok v přibližně stejné velikosti.

Než začnete, zvažte svůj závod z dálky. Několik silnými prýty tvoří tvar svou růži Bush. Řez těchto střílí ostrými zahradnickými nůžkami diagonálně. Ujistěte se, že snížení o 2 cm pomocí vnější pupen. Pak byste měli řídnout mrtvého dřeva a slabé výhonky dosud.
www.davidaustinroses.com/german/Advanced.asp?PageId=2110
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa