Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 09:16 #20712

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Lenpel ano, i ty ze země do země, pomůžeš jim zakořenit a budou i hustší a silnější.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 10:10 #20713

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zuzano, tedy tím gůglím překladem jsi mě hned po ránu dobře pobavila. :woohoo: To je tedy něco !!! Že je to sranda, to by bylo ještě pozitivní, máme si stále udržovat veselou mysl. Ale že to mate zájemce o podstatu věci, to už je horší. Jen tak na okraj - Bush Roses nejsou růže amerického exprezidenta Bushe, ač by to byla snad jediná chvályhodná informace na jeho adresu, ale jsou to keřové růže.
V článku je řeč jen o dvou obdobích řezu: winter pruning = zimní řez (v UK leden-únor, u nás březen-duben) a summer pruning = letní řez, především po první vlně kvetení. Že i po letním řezu narostou znovu dlouhé výhony, je jasné. Ale jejich podzimní zkracování v našich klimatických podmínkách už není efektivní. Jsou většinou nevyzrálé a stejně obvykle silně namrznou. Alespoň u nás v Liberci se to často stane.

Amazonko, v praxi to funguje. Řežu tímto způsobem např. Varnu, Fontaine i Rokoko, protože nemám zájem o přerostlé "koháty" odspodu vyholené. A chystám se i na zmlazování (u starších) - vyřezání víceletých kmínků až u země, jako u rybízu. Neplánovaně k tomu došlo už letos na jaře, kdy mně dost růží silně omrzlo, takže to zmlazení bylo nutné.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 10:30 #20714

• Eva L.
  • Moderator
A ještě poznámka k přesazování ze země do země. Ani při maximální péči se nepodaří vykopat růži bez poškození těch nejdelších kořenů. Alespoň mně se to ještě nepodařilo a že už jsem přemisťovala nesčetněkrát. Takže k poranění kořenů stejně dojde a pak je na místě zkrácení výhonů, jak už bylo řečeno.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 10:50 #20715

• amazonka01
  • Administrator
Eva L. wrote:

Amazonko, v praxi to funguje. Řežu tímto způsobem např. Varnu, Fontaine i Rokoko, protože nemám zájem o přerostlé "koháty" odspodu vyholené. A chystám se i na zmlazování (u starších) - vyřezání víceletých kmínků až u země, jako u rybízu. Neplánovaně k tomu došlo už letos na jaře, kdy mně dost růží silně omrzlo, takže to zmlazení bylo nutné.

JJ, taky tu mám "zmlazené" růže, u země vypadají jako vrba :D a to, co narostlo letos, teda fakt nevypadá na zákrsky ;)

A dík za zkušenost, taky nemám ráda vyčouhlé a nohaté keře, budu stříhat ;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 11:44 #20716

• ZuzanaCh
Evo, nemohu si pomoci - v originále zní ta věta: hre Rosen brauchen vor dem Winter einen Rückschnitt - tedy přeloženo normálně nikoli googlem: Vaše růže potřebují před zimou zpětný řez.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 11:52 #20717

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
jj, seřízla jsem všechny krom popínavek a historických....a mechovek, mají šípky.
Dělám to tak pokaždé na podzim, odstřihnu to nevyzrálé a navíc ten záhon i líp vypadá. Tak jako uklizeně, nikde z něj nic nečouhá, ve větru se neklátí ohnilý poputa, který nestačily vykvést..Dělám to tak určitě 10-15 let a nikdy se s nima nic nestalo. Jsme asi 350 m n.m., pod Krušnýma horama.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 13:39 #20727

• Eva L.
  • Moderator
Zuzano, nebudu už dál polemizovat,asi to nemá smysl. Jen by mě zajímalo jaký originál máš na mysli. Domnívám se, že originálem je Austinův článek , viz odkaz. A ještě bych poprosila o argumenty v tom německém originále - proč zpětný řez na podzim, jaký má význam. Romana uvedla estetický důvod - nic nečouhá, ve větru se neklátí, záhon vypadá uklizeně. Ale mě zajímají důvody, které jsou růžím k prospěchu. Díky.:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 13:58 #20730

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Tak tedy já zaplakala, pač sem na radu Vás šmikla a obrala lupení z přesazených angličanek.No jinak sem nechtěla šmikat, protože sem byla zvědavá jak porostou, jak budou vypadat jako keř,...prostě tak pro co byly šlechtěné:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 14:14 #20734

• amazonka01
  • Administrator
Eva L. wrote:
proč zpětný řez na podzim, jaký má význam. Romana uvedla estetický důvod - nic nečouhá, ve větru se neklátí, záhon vypadá uklizeně. Ale mě zajímají důvody, které jsou růžím k prospěchu. Díky.:)

Hm, já mám jen ten o rozlomení keře, když jsem viděla letos po zimě ty chudinky polámané keře všecho druhu...
Mám tu takovou chudinku velkokvětou (možná Barcarole), byla zarostlá v kdečem a je to evidentně řízkovanec. Takže je vyčouhlá a slabá. Asi jí tedy uvážu, i když jí na jaře budu hodně stříhat, ale kdybych jí teď vzala napůl (je tak metrová) a na jaře úplně, tak by možná zimu přežila líp.

Uklizený záhon není moje doména, právě přemýšlím, že na něj navezu slámu :), listí z našich velejilmů a ptačky drze padá na druhou stranu než mám záhonky :unsure: a shrabat nejde.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 26. říj 2010 14:21 #20735

• amazonka01
  • Administrator
Eva L. wrote:
Jen by mě zajímalo jaký originál máš na mysli. Domnívám se, že originálem je Austinův článek , viz odkaz.

To Zuzanino je taky originál z Austinových stránek, jen v německé verzi. A fakt to tam tak stojí :blink: v anglické verzi to Austin nemá :huh:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa