Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Neznámé (no name) růže, určování

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 02. čen 2010 15:29 #7949

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Připomíná mi to R.Alba v. suaveolens
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 02. čen 2010 18:31 #7960

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Hlavní kvetení je celkem bohaté, potom už jen pár kvítků. Můj typ je taky Rosa x Alba Suaveolens, ale třeba Slávia ( šl. Brada, 1934, ČR ) by to být nemohla? Ale víc se přikláním k Albě. Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 02. čen 2010 20:26 #7972

• hana.johana
  • Platinum Boarder
Ikdyž Slávia má lesklejší listy než ta moje: Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 02. čen 2010 23:04 #7979

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Taky jsem myslela na suaveolens, podobně by mohla vypadat i Jeanne d'Arc.
Ty pozdější květy jsou ale divné. To by ukazovalo na nějakého křížence alby, něco na způsob Mme Plantier.
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 03. čen 2010 21:43 #8039

• hana.johana
  • Platinum Boarder
Všem díky za typy, budu letos pozorněji sledovat! Ještě tu mám jednu neznámou růžovou, tak nafotím a budu se těšit, že mi zkusíte opět poradit. Hanka;)
Téma bylo zamčeno.

copak je to za růžičku? 04. čen 2010 15:19 #8063

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Cestou na poštu jsem se dneska stavila v zámeckém parku (Vrchotovy Janovice) a koukám, že už rozkvetla růžička, kterou tam léta okukuju. Květ má jednoduchý, sytě purpurový, poupata protáhlá do špičky s celkem dlouhými "praporky", listy světle zelené, štíhlé, matné. Hodně zvláštní jsou trny - husté jako mech a tenoučké, skoro nepíchají, jen tu a tam se vyskytne nějaký píchací, a i ten je hodně štíhlý - takové jsou na kosterních výhonech, větvičky, které nesou květy jsou naopak prakticky beztrnné. Zuřivě odnožuje, v polotínu u potoka tvoří bujné houští. Květy hodně zajímají včely. Roste vzpřímeně, větvičky se na podzim zbarvují do šeda s nádechem do červené, šípky jsou spíš menší a dokulata, tmavohnědé (i když barvou před přemrznutím si nejsem tak jistá). Výška keře tak 2,5-3 m. Fotky jsou bohužel nekvalitní - z mobilu, ale třeba ji někdo přece pozná.
z_fo____ku_038.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:copak je to za růžičku? 04. čen 2010 15:21 #8064

• Lenka
  • Platinum Boarder
Detail trnů.
z_fo____ku_043.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:copak je to za růžičku? 04. čen 2010 15:23 #8065

• Lenka
  • Platinum Boarder
Detail květu s včelkou - květ je asi stejné velikosti jako u růže šípkové
z_fo____ku_046.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:copak je to za růžičku? 04. čen 2010 15:25 #8066

• Lenka
  • Platinum Boarder
a ještě celý keř s metrovým trpaslíkem místo měřítka
z_fo____ku_047.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 05. čen 2010 22:40 #8090

• Lili
dresla wrote:
Jenže Big Purple má uváděný rok uvedení na trh 1985 na Novém Zélandu. Za jak dlouho se mohla objevit v ČR při tehdejším odříznutí socbloku od zbytku světa?

Kupodivu velmi brzy. Já si jí pořídila těsně před ´89 od p. Milta z Plzně. Očka se totiž vozila různými cestami hlavně z Německa a podnikaví růžaři měli řadu horkých novinek ( protože licence nikdo neřešil).
Prostudování Žlebčíkových fotek z Kunratic je výborný nápad - oni stále pěstují přesně totéž co před třiceti lety.

Popis na Big Purple docela sedí. Velmi vzrůstná v dobré sezóně doroste 1,8m jako nic. Nádherné plné vonné květy nikdy neukáží pestíky, dobře drží ve váze, hodně kvete. I kdyby to byla jiná, tak BP by jí nahradila.
Eiffel Tower bych naopak vyloučila. Popisu neodpovídá - rychle odkvétá, je to typická růže k řezu - nasazuje zásadně jednotlivá poupata na dlouhých stoncích. Nádherně voní, má křehké světle zelené listy a je "líná" na kvetení.

A teď perličku pro zasmání: Vzpomínám na zájezd Rosa klubu do Kordesových školek na konci osmdesátých let. Jak, když pan Kordes dovolil, se všichni vrhli do výsadeb a zuřivě řezali očka. Oddíl úplných novinek byl "zakázán" ;) , ostatní bylo povoleno bez omezení. Do autobusu všichni capali s provinilým úsměvem a náručí úlovku. A pak ten problém jak to provézt celnicí a dovézt živé.....
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa