Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Neznámé (no name) růže, určování

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 05. čen 2010 22:59 #8091

• lili
hana.johana wrote:
Hlavní kvetení je celkem bohaté, potom už jen pár kvítků. Můj typ je taky Rosa x Alba Suaveolens, ale třeba Slávia ( šl. Brada, 1934, ČR ) by to být nemohla? Ale víc se přikláním k Albě. Hanka

Slávie to nebude - je to blízce příbuzné Tausendschön - listy lesklé polyantkovité a velice velmi trpí padlím (jako všechny její kříženci) , květy malé do 5cm.
Také se přikláním k Emilce a Dresle. Na fotce to vypadá jako typická albička. Má takové jakoby modravězelené listy? Pak by to byla tutovka. Alby také rády odnožují. Překvapivé jsou ty pozdní květy, jedná se vysloveně o násadu dalšího druhého třebaže málo četného kvetení? Nemůže jít o květy prvního flóru, které se z nějakého důvodu opozdily?
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 06. čen 2010 07:38 #8100

• honey
  • Expert Boarder
Dekuji za tip. Big purple mam letos druhym rokem a uz je to statny ker, tak uvidim az nakvete. Eiffel Tower budu kupovat na podzim,takze pristi rok budu schopna rict,ktera z nich to byla. Zazitky z dob soc. jsou vtipne. Tesim se na Jemniste :-)
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 06. čen 2010 08:02 #8101

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
jo jo na jemniště se taky těším, nevím že se tam něco takového buduje,....mám to kousek,...
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 06. čen 2010 08:32 #8104

• lili
Napadá mně ještě jeden typ,který je časově pravděpodobnější. Peter Frankelfeld nebo i Lancome,obě se běžně školkovaly v osmdesátých letech a barvu mají vínovo-lila. I když na HF mají některé fotky více do červené jsou v realu fialkovější.
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 06. čen 2010 08:42 #8105

• kaja
ahoj Lili- musím využít tvé přítomnosti. koupila jsem nedávno růži Diamant aněco. ztratila jsem štítek. růže je bílá. můžeš mi o ní něco napsat? Kája
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 06. čen 2010 10:31 #8108

• Lili
Ahoj Kájo, bílé růže s něčím jako "diamant/diamond" v názvu mám dvě. Od Pelců mám Diamond Border - bílá "sadovka" typická olesenka kompaktní malá sadovka/keřovka tak do 1.2 až 1,5. U mě za posledních pět let nijak výrazně bujná, v Hradci v dobré půdě byla krásná, u mě nic moc. S údaji na HMF o mrazuvzdornosti nesouhlasím, není pro zónu 4b, já jsem v 5b a letos dostala na frak.

Ty máš ale pravděpodobněji přímo Diamant (Kordes 2001) - letos byl spolu s kordeskami v každém slušnějším centru. Ten se mi moc líbí - kompaktní bohatě větvená a bohatě kvetoucí záhonovka, zdravé lesklé kožovité olistění až do podzimu, neustálekvetoucí. Připojuji foto několikaletých keřů z HK...
Kopie___P1010050.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 06. čen 2010 10:35 #8109

• Lili
a ještě detail květu.... (žlutá v pozadí je Sunny Rose - jsou srostlé do bloku a moc jim to sluší, mají stejný habitus, i tvar květu).
P1010134.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:neznama ruze + 4 nove ruze k rezu 06. čen 2010 11:00 #8112

• kaja
díky- jsem zvědavá, která to bude. mám ji z Hornbachu.
Téma bylo zamčeno.

Re: Neznámá růže 07. čen 2010 11:16 #8132

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Lili, vaše/tvoje vědomosti a zkušenosti, smekám...

Zdravím všechny, můžu taky poprosit o určení růže?
I když těch neznámých kousků by se našlo více... :)

Koupil jsem si ji v pátek, ještě nerozvitou, to už bylo zřejmé, že květ bude jednoduchý.
Překvapila mě po rozvití nádhernou intenzivní vůní po kyselých jablkách s trochou malin.
Listy má velmi světlé, do žluta. Květů většinou více na jednom stonku, poupata úzká, dlouhá.
Na cca půlmetrovém stonku má jen dva slabé, malé a světlé ostny. Děkuju za případné reakce. ;)

a_nezn__m___celek.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Neznámá růže 07. čen 2010 11:19 #8133

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Voňavý květ v detailu. :)
a_nezn__m___kv__t.jpg
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa