Vlaďka napsal:
Honzo... Jeví se ti taky MT vyčouhlejší, než pastella? Nemohu to posuzovat, mám pastelku mládě.
Sesadila jsem takový Tantautrojúhelníček Marietheresie, Pastella, Ascot. MT je tam už dva roky, k ní přišly letos ty další. Ascot vymrštil kandelábříček stejně vysoký jako je už dospělá Marietheresie. Pastella svou krásu schovává za nimi u země. Doufám, že se vypořádají, je to na výsostném místě u sezení. Momentálně není na fotce co srovnávat, MTkvetefurt, nováčci se nadechují na další kolo kvetení.
Vlaďko, MariaTheresia semi vyčouhlejší (než Pastella) nejeví. Obě růže se ale chovají rozdílně.
1. Pokud má Pastella více stínu, je slabší.
Pokud má MariaTheresia více stínu, má naopak tendenci vyhánět (průzkumné a kvetoucí) kandelábry.
2. Pastella má jen minimum ostnů. MariaTheresia jich má přehršel a navíc jsou dosti veliké.
3. Pastella má první flor (pokud v zimě zmrzne k zemi) nízko u země a ještě během prvního kvetení vyhání z pod země
z prostředku keře nové svěží výhony, které nesou květy. Výhony se velmi rychle vyvíjí a tak začínají nakvétat při ukončování
prvního floru v "prvním patře" - u země. MariaTheresia vyžene (po omrznutí k zemi) v 99% téměř shodně dlouhé výhony,
na jejich koncích pak kvete. Tj. nevytváří jednotlivá kvetoucí patra (vyjma kandelábrů - viz. stín) a kvete najednou v jednom
období, pak je dlouho ticho, než nastane bohaté opakování. MT nové výhony zprostřed keře u mne povětšinou nevytváří.
Pastella tedy kvete průběžněji, MT udělá spíše jednorázovou několitýdenní neskutečnou záplavu s podzimním opakováním.
Tady je to možná trochu vidět - Pastella 27/7/2012
- mladé silné kvetoucí výhony, dokvetlé (dokvétající) slabší u země
Příloha apastella27720121.jpg nebyla nalezena.
- slabá, trýzněná, prostokořenná, namrzlá a pozdě letos na jaře sázená rostlinka, v suchu, žije a hlavně - kvete jako blásen
Příloha apastella27720122.jpg nebyla nalezena.
- nádherná, voňavá, zdravá a vděčná Pastella
Tady je, myslím, trochu vidět vyrovnaný růst všech jedinců MariaTheresia (3 a 4/7/2012)
Celý mladý a nezalévaný záhon v extrémním suchu (vyvýšený plácek, kořeny jabloně, srážkový stín),
růže jsou pouze Pastella (levá třetina) a MariaTheresia (pravé cca dvě třetiny) - 1 a 6/7/2012
Koketuji s myšlenkou nahradit středový (suchem bídný) trávníček vodní hladinou, folii jsem pro jistotu již zakoupil u Písaře.
Jak tam poté ale budu lézt, stříhat, plít a operovat, to zatím netuším.
Pastella forever 11/7/2012 (Pastella pouze vpředu/po stranách, zbytek MariaTheresia, MT má oproti Pastelle cca 2 roky náskok)
Osobně bych Ascot k Pastella a MariaTheresia nezasadil. Ascot u mne byla (dal jsem oba kousky babi) mohutná, silná.
Ale to by nebyl ten důvod, spíš je to záležitost záměru, okolí, doplňkové výsadby a samozřejmě preferencí a vkusu.