Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau (DE) - Nostalgické růže II

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 21. čec 2012 18:47 #281782

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
013.JPG

Nostalgie
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 21. čec 2012 18:50 #281783

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
Nostalgii mám, celkem dobře roste ale nemá ráda moc déšt přes zimu celá omrzla ale bezproblému obrazila ted má asi 80 cm
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 29. čec 2012 18:09 #281891

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďka napsal:
Honzo... Jeví se ti taky MT vyčouhlejší, než pastella? Nemohu to posuzovat, mám pastelku mládě.

Sesadila jsem takový Tantautrojúhelníček Marietheresie, Pastella, Ascot. MT je tam už dva roky, k ní přišly letos ty další. Ascot vymrštil kandelábříček stejně vysoký jako je už dospělá Marietheresie. Pastella svou krásu schovává za nimi u země. Doufám, že se vypořádají, je to na výsostném místě u sezení. Momentálně není na fotce co srovnávat, MTkvetefurt, nováčci se nadechují na další kolo kvetení.

Vlaďko, MariaTheresia semi vyčouhlejší (než Pastella) nejeví. Obě růže se ale chovají rozdílně.
1. Pokud má Pastella více stínu, je slabší.
Pokud má MariaTheresia více stínu, má naopak tendenci vyhánět (průzkumné a kvetoucí) kandelábry.
2. Pastella má jen minimum ostnů. MariaTheresia jich má přehršel a navíc jsou dosti veliké.
3. Pastella má první flor (pokud v zimě zmrzne k zemi) nízko u země a ještě během prvního kvetení vyhání z pod země
z prostředku keře nové svěží výhony, které nesou květy. Výhony se velmi rychle vyvíjí a tak začínají nakvétat při ukončování
prvního floru v "prvním patře" - u země. MariaTheresia vyžene (po omrznutí k zemi) v 99% téměř shodně dlouhé výhony,
na jejich koncích pak kvete. Tj. nevytváří jednotlivá kvetoucí patra (vyjma kandelábrů - viz. stín) a kvete najednou v jednom
období, pak je dlouho ticho, než nastane bohaté opakování. MT nové výhony zprostřed keře u mne povětšinou nevytváří.
Pastella tedy kvete průběžněji, MT udělá spíše jednorázovou několitýdenní neskutečnou záplavu s podzimním opakováním.

Tady je to možná trochu vidět - Pastella 27/7/2012
- mladé silné kvetoucí výhony, dokvetlé (dokvétající) slabší u země

Příloha apastella27720121.jpg nebyla nalezena.

- slabá, trýzněná, prostokořenná, namrzlá a pozdě letos na jaře sázená rostlinka, v suchu, žije a hlavně - kvete jako blásen

Příloha apastella27720122.jpg nebyla nalezena.

- nádherná, voňavá, zdravá a vděčná Pastella
apastella27720123.jpg

Tady je, myslím, trochu vidět vyrovnaný růst všech jedinců MariaTheresia (3 a 4/7/2012)
amariatheresia3720121.jpg

amariatheresia4720121.jpg

Celý mladý a nezalévaný záhon v extrémním suchu (vyvýšený plácek, kořeny jabloně, srážkový stín),
růže jsou pouze Pastella (levá třetina) a MariaTheresia (pravé cca dvě třetiny) - 1 a 6/7/2012
apastellaforever1720121.jpg

apastellaforever6720121.jpg

Koketuji s myšlenkou nahradit středový (suchem bídný) trávníček vodní hladinou, folii jsem pro jistotu již zakoupil u Písaře.
Jak tam poté ale budu lézt, stříhat, plít a operovat, to zatím netuším.
Pastella forever 11/7/2012 (Pastella pouze vpředu/po stranách, zbytek MariaTheresia, MT má oproti Pastelle cca 2 roky náskok)
apastellaforever11720121.jpg

Osobně bych Ascot k Pastella a MariaTheresia nezasadil. Ascot u mne byla (dal jsem oba kousky babi) mohutná, silná.
Ale to by nebyl ten důvod, spíš je to záležitost záměru, okolí, doplňkové výsadby a samozřejmě preferencí a vkusu.
Poslední úprava: 29. čec 2012 18:21 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Vlaďka, Kachnishte, evai, Martin, mišpule, Lukáš

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 29. čec 2012 18:39 #281892

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Honzo hlubokosklon za vyčerpávající odpověď. Jsem zvědavá na další vývoj tvého obrzáhonu a mého trojúhelníčku.

Vodní plocha by určitě byla efektní a asi by byla i fajn, takové osvěžení při zahradních pracech nikdy není k zahození...:laugh:
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 29. čec 2012 18:50 #281895

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Vlaďko, rádo se stalo. A na tvůj milost... tantaúhelník jsem též zvědafson.
Vodní koupačka nehrozí, chci vodní plochu pouze cca 10-15 cm hlubokou. Trávníček mezi je navíc široký jen rovný metr.
Záhon je široký cca 4-5 metrů a dlouhý cca 8 metrů.
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 29. čec 2012 18:59 #281896

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
023_2012-07-29.JPG

Pastella je víla.Bohužel mi vyhnala jen jeden kandalábříček a zarazila se.No,příčinu jsem včera objevila nejen u ní.Osvobodila jsem ji od šanty a kam jsem kopla,tam mraveniště.Našla jsem ještě jeden letitý Formitox a (strašně nerada)sypu a sypu...:(
Když vidím Honzův záhon- :up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, fanynka, evai

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 29. čec 2012 19:02 #281897

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
HonzaPM napsal:
Vodní koupačka nehrozí, chci vodní plochu pouze cca 10-15 cm hlubokou. Trávníček mezi je navíc široký jen rovný metr.
Záhon je široký cca 4-5 metrů a dlouhý cca 8 metrů.
Já to plně vidím, spláchnout si kotníčky...:up
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 29. čec 2012 19:20 #281901

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Vlaďko, myslím, že mým tempem by voda tak do pěti let mohla být. :woohoo:
Vojtěch už tou dobou bude větší, což by mě i vodě vyhovovalo.
Napadla mne ta voda a pak jsem viděl tuhle fotku - siříkám, že tak nějak by to šlo...
www.robertmealing.com/wp-content/gallery...w-2009/chelsea15.jpg

Mišpul, šanta mi mou první Pastellu na jiném místě docela zahubila. Šantu můžu plít tak 3x ročně, pořád je jí dost.
Pastella se mj. výborně řízkuje. Mravenců máme taky dost, ale dá seto. Už pět dnů ani kapka, tak je nemá co spláchnout.

Jeden z letošních nejlepších jarních pokupků je pro mne Satina. Tantau uvádí, že je to vylepšená The Fairy.
Mno, nevím, jestli náramná The Fairy potřebuje nějak vylepšovat, ale plusem Satiny je to, že (narozdíl od The F.)
se květy dobře čistí, je samopěkná.
Nejsilnější výhon mám ve váze, teda v konvi :P , ale i tak je drobná a kompaktní Satina vyloženě obalená květy.

Satina 27/7/2012
asatina27720121.jpg
Poslední úprava: 29. čec 2012 19:34 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Vlaďka, Martin, mišpule, Evka

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 29. čec 2012 21:42 #281912

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Honzo, ta vodni nudlicka s vodotryskem...to bude chtit asi elektrtinu:unsure: :unsure:
Jiste jsi uz objevil tuto krasku.(Vzpomnela jsem na tebe, jak jsi uvazoval nad The Herbalist-ze je asi pro tvoji "malou zahradku" moc kriklava)'Laurette Fugain' rose Description'.....promin, nevim, jak se vklada odkaz na HMF(deti spi)
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 30. čec 2012 06:02 #281919

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Honzo, přesně takové vodní plochy (haďáky) se mi na zahradách moc líbí, i bez vodotrysku. Plastová imitace lesní tůňky málokdy vyjde ke spokojenosti.
Poslední úprava: 30. čec 2012 06:03 od MartaZ..
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa