Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau (DE) - Nostalgické růže II

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 02. srp 2012 22:52 #282066

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, pls., máš ještě Bernd Weigel ?
stále ti pomalu nasazuje na opakování ?
a poslední dotaz - můžeš prozradit původ ?
děkuji

koukala jsem na fotky Pastella/MT záhonku - krása ! A až všechny budou dospělé.. to bude záplava.

( mám pocit, že s mnohými jarními nákupy jsi spokojený, že ? máš i nějakou, kt. se zatím nepředvedla či se ti moc nelíbí ? )
Poslední úprava: 02. srp 2012 22:57 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 03. srp 2012 12:30 #282077

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, děkuji.

Bernd Weigel (2 ks od Pelcových, jedna slaboučká, jen pár květů, druhá dobrá až výborná) už (od loňska) nemám.
Na místo po nich jsem loni zasadil Larissa (Kordes, Kordes) a letos Top of the Bill (Genesis, Chládek).
Potřeboval jsem něco přirozenějšího, nižšího a více (průběžněji až stále) kvetoucího.
Tou ne-přirozeností myslím dlouhé, rovné, vzpřímené větve Bernd Weigel a velké, tuhé, lesklé lupení.
Je habitusem taková... strnulá. Jak voják v poli s pravítkem v žaludku. :)
Kamsi do prostředka či pozadí nebo do velké zahrady, kde není boj o každý kvítek - proč ne, ale u mne na samý kraj nevhodná.
Přemýšlel jsem, proč ji Tantau zahrnul do "starých soret" a již ji dále nenabízí
(napadá mne jen to pozdní druhé kvetení a nic mezi tím), květy jsou krásné, večer se ale zavírají.

www.rosen-tantau.com/shop/index.php?cat=...f75od6lciml2ui1qn7u6
- staré sorty (je tam mj. i Cappuccino). Jednu dobu nabízeli jako alternativu za B.W. Ballade (ta u mne ale není nic extrovního),
teď za ni tedy asi mají Hans Gönewein Rose (ta kvete stále).
Pelcovi (ač mi na dotaz neodpověděli) zřejmě dodali prostokořenné sazenice pro (mini) rozárium na Suchdole.
Na podzim proběhla výměna soret, podle sortimentu a cedulek jsem si jistý, že jsou růže od Pelcových (Tantau - Augusta Luise,
a Bernd Weigel, Petticoat (Kordes) a možná ještě nějaké další). Potvrdilo semito mj. tak, že jsem měl na podzim v plánu
si u Pelcových zakoupiti 3ks Petticoat, stále byla v nabídce, ale ze dne na den vyprodáno a najednou byly nově zasazené na S.
Jenom dokončím, že přes tuto zimu všechny nové růže na S. zmrzly. Ty přeživší by se daly spočítat na prstech, pokud tedy
hovoříme o slaboučkém jedno-výhonku do 15-20 cm jako o přeživší růži.

Z nových růží mne netěší Gospel (jeden výhon, jeden květ, ten se shodou okolností otevírá dnes (srpen!), ale božsky voní)
a Lavender Ice - ta, velmi v suchu, výborně roste, hodně kvete, je velmi zdravá (Gospel má pokroucené červenavé lístky,
asi nějaké připálení) a má úžasně formované květy. Jen... semi absolutně nelíbí barvou. Ale to ty, Květo, víš, že růže barvy
á la Novalis jsou pro mne nezajímavé, studené, do mé zahrádky nevhodné. Co čert nechtěl - všechny návštěvy jsou z L. Ice
absolutně hotovson. Tak (si) ji zatím nechávám. Možná ji dám do nádoby a na hrob. Je nízká, kompaktní, obalená květy. Mám dvě.
Jinak jsem spokojený, velmi spokojený. Plápolám nad pnoucí Camelot a myslím, že jsem vypátral jejího rodiče - Kir Royal (Meilland).
U mne by mohla tvořit pěkný, mohutnější keř - zatím to tak vypadá a nemá žádnou podpěru.
Mirato - není špatná, ale nadšený zatím nejsem, nic víc k ní nemám (Danate ji už má dlouho).
U některých růží na první květy teprve čekám.

Marto, Evoi - díky. Elektřina nebude, fontánka (proboha) taky ne. :)

Evoi - díky za pěkný odkaz. Tu růži neznám. Tuze semi ale líbí (a i po letech vrtá hlavou) Dreslou před časem vkládaná Schimmelreiter.
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.40249&tab=1
Poslední úprava: 03. srp 2012 12:44 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Martin

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 03. srp 2012 12:57 #282080

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Líbí semi třeba Rosario. Kdo má rád Rokoko, ten si Rosario nejspíš přímo zamiluje. Je jarní, prostokořenná,
na hodnocení je brzy, ale pěkně (bujně a kompaktně - jde to zároveň vůbec?) roste a jemně voní po šípku/jablíčku.
Hrozny květů se dobře čistí a jednotlivé květy jsou všemuodolné a dlouho vydrží. Květy jsou střední až menší.
Barva nedefinovatelná, asi tak: zapraně smetanově-lososovo-růžová (nové květy) až místy sivá (starší, na fotce).

Rosario 10/7/2012
arosario10720121.jpg
Poslední úprava: 03. srp 2012 20:00 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, helena, mišpule, Kirsten

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 03. srp 2012 18:49 #282092

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Honzo,můžu malou,technickou,praktickou poznámečku k zamýšlenému vodnímu dílu?
Jak to budeš čistit,až se z toho v hicu stane šlemovitý,zelený ošklivinec?
Já v našem pítku to čistím prakticky obden.Použiješ chemii nebo to vezmeš hadicí pod tlakem? :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 03. srp 2012 18:54 #282093

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Baronesse je pro mě příjemné překvapení. Mám ji od jara a zatím nezklamala. Dobře roste, je zdravá, květy jsou úhledně zformované a dlouho vydrží. Co bych mohla chtít víc ? :laugh: Foceno dnes bezprostředně po průtrži mračen. Vydržela ten lijavec se ctí.

Baronesse.JPG

Baronesse1.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Květa, fanynka, Vlaďka, helena, mišpule, Evka, Lukáš

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 03. srp 2012 20:37 #282095

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
JO, Evo, souhlas, mám ji pro změnu od podzima, po prvním floru hodila několik nových výhonů, krásně košatý pravidelný keřík. Květy držáci a bylo jich spoustu. :up Těším se, až to znovu rozbalí.
Poslední úprava: 03. srp 2012 20:37 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 04. srp 2012 23:56 #282141

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo dík za odpověď.
Koukala jsem se na fotky Bernd W. tvé a EvyL na HMF, tvůj se trochu barevně lišil. Toť důvod mého dotazu. Měla jsem ho od EvyL v paměti světlejší.

ad dojmy z novinek -
:lol: :lol: já se zase tluču do hlavy, že jsem si k té Mary Ann nepřibrala právě L.Ice. Zvlášť, když ho mám už dva roky na wišlistu. Připojuju se k k návštěvám, taky jsem z něj byla hotovson, když jsem ho viděla u EvyL. kvést.
:laugh: páč on teda pro mne má právě barvu, kt. se mi moc líbí.
( mám rozdělenou zahradu podle nálad. Např. do koutku GdF, Odile a spol. chodím posílit vzteka. L.Ice by pásnul do záhonku kt. vidím z lavice. Tyhle barvy u mne evokují radost, že nemusím nic dělat, že sedím a kochám se. Uklidňovadlo. ).

Jinak Mary Ann - moc k ní nenapíšu. Nejdřív jeden květ, teď tři kvítka. Hezký tvar i barva, líbí se mi. Ale furt krňous.

jinak moc růží od Tantau nemám -
spokojenost s druhým nováčkem - Satin Haze,

Sweet Haze - miláček
Mariatheresia - OK ( měla jsem si pořídit novou k téhle na vlastních kořenech se sežranou podnoží, byla bych spokojenější )
Biedermeier - furt nespokojenost
Marie Antoinette - půjde nejspíš pryč
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 05. srp 2012 11:16 #282156

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Mišpul, chemii do vody používat nebudu. Čištění (doufám) omezím na max. 3-5 za sezonu, ideálně dvakrát.
Spíš jsem zvědavý, jak mocný bude odpar vody, zda budu (muset) doplňovat denně nebo ne.
Zelený povlak naopak uvítám - doufám, že černé (nepřirozené) folii dodá jakýsi přírodnější vzhled. Čistá ta voda být nemusí.

Květo, intensita barvy Bernd Weigel je mj. závislá i na počasí a stáří květu.
Někdy je až lehce svítivě neonová, jindy je náramně bělavá, šislá (to preferuji).
Lavender Ice si tedy určitě pořiď.

Pastella forever po prvním floru a po ostříhání, včera
P2140087.JPG
Poslední úprava: 05. srp 2012 11:30 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 06. srp 2012 13:42 #282202

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Marie Antoinetta, sázena vloni na podzim. Bylo mi řečeno, že to je náročná růže. Je překrásná! Mám u sebe dvě rostliny, takže tvoří jeden keřík. Asi tím to je, ale násadu poupat má nezdolnou a ze všech mých "Tantauovek" nejkratší pauzu mezi flóry. Jen to kožeňákový listí mi nějak vadí... Mám potřebu k ní zaparkovat motorku, kdykoli to vidím. :whistle:
Při prvním kvetení předváděly květy větší barevnou parádu - viz pro srovnání fotka uprostřed. Teď do nich dost pere sluníčko, tak hodně rychle šisují do krémové bílé.
kolazMA.jpg
Poslední úprava: 07. srp 2012 08:00 od Kachnishte.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, evai, Martin, mišpule, Lukáš

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 06. srp 2012 20:42 #282219

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Honzo, prolitla jsem kvuli Schimmelreiter jednu starsi nemeckou diskuzi (mozna jsi to taky udelal) a pochopila jsem, ze tuhle ruzi Tantau hrozne rychle stahl z prodeje, ze po ni hodne diskutujicich touzi a nekteri ji nahodne koupili v nejakem zahradnim centru na severu Nem.Jini ji ziskali u Eurofloru, ale toho jsem se nedopatrala (resp. katalogu)
Jinak-cernou folii k pastelkovymu zahonu si nejak neumim predstavit, mozna az to trochu zezelena, ale to ti zase mozna privabi komary:S :S Mne vodu v sudech vyborne cisti velky kus drevenyho uhli.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM
Moderátoři: Eva L., Květa