Květo, děkuji.
Bernd Weigel (2 ks od Pelcových, jedna slaboučká, jen pár květů, druhá dobrá až výborná) už (od loňska) nemám.
Na místo po nich jsem loni zasadil Larissa (Kordes, Kordes) a letos Top of the Bill (Genesis, Chládek).
Potřeboval jsem něco přirozenějšího, nižšího a více (průběžněji až stále) kvetoucího.
Tou ne-přirozeností myslím dlouhé, rovné, vzpřímené větve Bernd Weigel a velké, tuhé, lesklé lupení.
Je habitusem taková... strnulá. Jak voják v poli s pravítkem v žaludku.

Kamsi do prostředka či pozadí nebo do velké zahrady, kde není boj o každý kvítek - proč ne, ale u mne na samý kraj nevhodná.
Přemýšlel jsem, proč ji Tantau zahrnul do "starých soret" a již ji dále nenabízí
(napadá mne jen to pozdní druhé kvetení a nic mezi tím), květy jsou krásné, večer se ale zavírají.
www.rosen-tantau.com/shop/index.php?cat=...f75od6lciml2ui1qn7u6
- staré sorty (je tam mj. i Cappuccino). Jednu dobu nabízeli jako alternativu za B.W. Ballade (ta u mne ale není nic extrovního),
teď za ni tedy asi mají Hans Gönewein Rose (ta kvete stále).
Pelcovi (ač mi na dotaz neodpověděli) zřejmě dodali prostokořenné sazenice pro (mini) rozárium na Suchdole.
Na podzim proběhla výměna soret, podle sortimentu a cedulek jsem si jistý, že jsou růže od Pelcových (Tantau - Augusta Luise,
a Bernd Weigel, Petticoat (Kordes) a možná ještě nějaké další). Potvrdilo semito mj. tak, že jsem měl na podzim v plánu
si u Pelcových zakoupiti 3ks Petticoat, stále byla v nabídce, ale ze dne na den vyprodáno a najednou byly nově zasazené na S.
Jenom dokončím, že přes tuto zimu všechny nové růže na S. zmrzly. Ty přeživší by se daly spočítat na prstech, pokud tedy
hovoříme o slaboučkém jedno-výhonku do 15-20 cm jako o přeživší růži.
Z nových růží mne netěší Gospel (jeden výhon, jeden květ, ten se shodou okolností otevírá dnes (srpen!), ale božsky voní)
a Lavender Ice - ta, velmi v suchu, výborně roste, hodně kvete, je velmi zdravá (Gospel má pokroucené červenavé lístky,
asi nějaké připálení) a má úžasně formované květy. Jen... semi absolutně nelíbí barvou. Ale to ty, Květo, víš, že růže barvy
á la Novalis jsou pro mne nezajímavé, studené, do mé zahrádky nevhodné. Co čert nechtěl - všechny návštěvy jsou z L. Ice
absolutně hotovson. Tak (si) ji zatím nechávám. Možná ji dám do nádoby a na hrob. Je nízká, kompaktní, obalená květy. Mám dvě.
Jinak jsem spokojený, velmi spokojený. Plápolám nad pnoucí Camelot a myslím, že jsem vypátral jejího rodiče - Kir Royal (Meilland).
U mne by mohla tvořit pěkný, mohutnější keř - zatím to tak vypadá a nemá žádnou podpěru.
Mirato - není špatná, ale nadšený zatím nejsem, nic víc k ní nemám (Danate ji už má dlouho).
U některých růží na první květy teprve čekám.
Marto, Evoi - díky. Elektřina nebude, fontánka (proboha) taky ne.
Evoi - díky za pěkný odkaz. Tu růži neznám. Tuze semi ale líbí (a i po letech vrtá hlavou) Dreslou před časem vkládaná Schimmelreiter.
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.40249&tab=1