Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže II

Re: David Austin - Anglické růže II 18. srp 2011 22:29 #266685

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Trifonku, jsi asi jedna z mála, kdo má The Mayflower a jediná, kdo ji fotí.
Otravuju znovu - mohla bys ji, sím tě, podrobit bližšímu a dalšímu focení, zájmu? Díky. Už ji mám objednanou, ale přesto... :)
quendery napsal:
Nejvíc mě vzala ta Sister Elizabeth - Honzo, je přenádherná. Moc se ti povedla :up

Věrko Q., díky. Sister Elizabeth se ale nepovedla ani tak mě, jako spíš Austinovi. Koupil jsem si ji narovinu kvůli jejímu názvu.
Mám rád historii. A teď jsem rád, že jsem tu růži zkusil. :)

Jedna dnešní fotka kvítku Sister Elizabeth s trochu se rozpadajícím květem The Generous Gardener
asisterelizabethathegenerousgardener.jpg
Poslední úprava: 19. srp 2011 09:24 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, lenpel

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 05:25 #266691

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Evoi - jestli Mustead voní a jak - nevím.. já moc necítím ani se k němu neohnu .. keřík je na slunci od rána do odpoledne asi do 5hodin. jsem si nevšimla , že by se připaloval . jak dlouho máš ostatní austinky? nové byly taky vyčouhlé- po zastřihnutí zkošatí
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 05:37 #266695

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
jana H napsal:
Chci se zeptat - letos sázená Summer song krásně narostla a má plno nových poupat,ale je úplně skvrnitá a opadávají jí listy..Je to místem nebo různou citlivostí?
HonzaPM napsal:
Jano H., mám Summer Song taky ve dvou vydáních jako Lenpel. Jedna sázená na podzim 2010, druhá poměrně nedávno
v origoš kontejneru. Obě jsou absolutně zdravé.
Květa napsal:
Loni jsme si s Evou z Matty přinesly dvě růže, jedna byla v pohodě, druhá šílená ( u mne ještě tak/tak, u Evy právě opadala hodně brzo vlivem ČS. ).
Letos - i přes řádící ČS - jsou u Evy i mne rostliny zcela zdravé. Nenapadený snad jediný lísteček.

A já se přidám, mám růže v předzahrádce, část je drobet "zadušená" trvalkama/letničkama, část je tak akorát a pak je skupina růží, které mají zatím (než povyrostou ;)) kolem sebe hafo prostoru, ale je to taky skupina otevřená SV větru, a taky mají asi nejvíce slunce z celé předzahrádky. A přesně tahle skupinka asi 5ti růží už je skoro holá, fakt šílené napadení ČS, a jsou to růže absolutně rozdílné, rozdílného původu (prodejce), skupiny, habitu, odolnosti. Takže u mě je to jednoznačně místem, protože je to z CELÉ zahrady JEDINÉ místo, kde mám ČS ve větší míře, než pár lístků u báze keře.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., lenpel

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 07:54 #266715

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
zdenka napsal:
Honza napsal: "Možná bychom mohli udělat podsekci austinových růží pro ty kousky, které opravdu ten šarm starých růží mají."
... jsem pro všema deseti ... pokud se tím myslí voňavé, elegantní, zdravé
Eva L. napsal:
Honzo, můžu tě poprosit o bližší specifikaci "šarmu starých růží "?

Pár příkladů, můj náhled na věc:

Některé Austinovy růže, které "šarm starých růží" mají (v katalogu Austin uvádí mj. "true old rose (in) character") :
- Eglantyne, Munstead Wood, Rosemoor, Gertrude Jekyll, Sophy´s Rose, The Mayflower, Sister Elizabeth, Othello, Young Lycidas

Některé Austinovy růže, které "šarm starých růží" nikdy nebudou mít, budou to "anglické růže":
- Pat Austin, John Clare, Golden Celebration, Jude The Obscure, Summer Song, Abraham Darby, Charles Austin/Darwin, Molineux

Young Lycidas (v reálu není tolik jahodová, ale spíš fialovější, jako Mme Isaac Pereire), nádherná vůně
ayounglycidasa.jpg
Poslední úprava: 19. srp 2011 08:08 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Kaja, evai

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 09:18 #266726

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, díky za příklady austinek s šarmem. :) Trochu se mi vyjasňuje. Ale opravdu jen trochu. Úplně jasno má asi jen Austin, protože zná míru genetického podílu historických růží na vyšlechtění jednotlivých kultivarů. Vzpomínám si, že jsem někde četla, že na vzniku některých jeho růží se dokonce ani nepodílely hist. růže, že základem byly moderní floribundy. Bohužel si nevzpomenu, o které kultivary jde, tehdy jsem nepovažovala za užitečné si to pamatovat. Teď by se mi to šiklo. ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 09:20 #266727

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Honza napsal : Dany, mrkni prosím na fotky The Generous Gardener - máš Sharifa Asmu - je to její mamá, pomamila se?

Honzo, dívám dívám na hmf. Na některých fotkách podoba je - fotky Kelley Macdonald, na jiných ne, zvláště tvé vybrané vložené fotky se od květu Sharify odlišují (okvětní lístky do špičky např.). Známe proměny květů v průběhu sezóny, proměny barvy, vliv sluníčka, chladu atd., takže pro mě těžká otázka.
Myslela jsem, že rodiče jsou Mary Rose a nějaká Miranda, jestli se nepletu.
Poslední úprava: 19. srp 2011 09:22 od Dany.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 09:20 #266728

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Honzo,Eglant.tam byla ještě jedna,ale vypadala smrtelně,ASL více kusů,na princeznu M.se podívám.Nafintím to,že skočím mamce na veterinu pro prášky psovi.Jsem v těžké ilegalitě.Tady prostě vedou afrikány a rudé muškáty.Brrr!!!(oblíbenci přítelovy mamá).Avatar a jméno jedno jsou.Eto naša Máša(Mišpule,Pecka,Buřt,někdy i Prasopes).Jdu hledat,jak vypadá korunní princezna a jestli se mi bude barevně hodit,jdu po ní.Už bych vyrazila,ale bouře mi překazila plány.Odpol.dám vědět,jak jsem pochodila.
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 09:31 #266731

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Honzíku poslušně hlásím že zachráněná Strawberry Hill je krásně obrostlá a má poupátka 6-8ks :woohoo: :woohoo: jak si na tom ty,..?
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 09:32 #266732

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Mišpule, ahoj. No právě, skoromrtvá Eglantyne za 180,-. To jsem hodně váhal. Navíc - ta moje jarní - roste dost "úzce".
Prostě přímo vzhůru, žádný rozkleslejší keřík, tak by možná chtěla kámošku vedle sebe. :)
Crown Princess Marg. - Dresla tu dřív psala, že ta růže chce čas, dva-tři roky a pak je výstavní. Potvrzuju.
Dr. Žlebčík na svých stránkách uvádí, že anglické růže potřebují (některé) oproti kráskám jiných šlechtitelů trochu víc času
pro "předvedení se".

Dany, díky. :up

Líbí se mi, co Austin v novém katalogu 2011/2012 píše... "...v tomto vydání bychom rádi zdůraznili jednu věc - stále zlepšujeme
odolnost našich růží proti chorobám. Je to možná důležitější, než se na první pohled může zdát. I přes to, že anglické růže mají
dobré zdraví, tak sorty uvedené na trh v posledních pěti letech jsou vůči chorobám ještě odolnější."
www.davidaustin.com/english/Advanced.asp?PageId=2045
Poslední úprava: 19. srp 2011 11:09 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 19. srp 2011 09:56 #266735

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
HonzaPM napsal:
Trifonku, jsi asi jedna z mála, kdo má The Mayflower a jediná, kdo ji fotí.
Otravuju znovu - mohla bys ji, sím tě, podrobit bližšímu a dalšímu focení, zájmu? Díky. Už ji mám objednanou, ale přesto... :)

Sice nejsem Trifonek, ale taky vlastním :)

7.7.11015.jpg

Je to vytrvalá růže, mám jí druhý rok (2009 podzim) od Pelců, byl to tak šílený vohlodek, že jsem dostala 3ks, aby se daly zaplatit. Jeden jsem darovala, druhý uhynul (ne zimou, prostě nevyrašil), třetí se má k světu, i když s ním zacházím dost macešsky. Charakteristiku vůně si nevybavím, ale není nepříjemná, to bych si zapamatovala. Keřík je zdravý, zatím asi 60cm (letos stříhaný k zemi, páč byl na podzim přesazený), v zimě omrzl k hranici sněhu (to jak byly ty "třicítky"), holomráz -20 s ním nic neudělal.
Má ale jednu velkou nectnost, ať je vedro, nebo zima, neudrží květy déle, než 2 dny. A na můj vkus je moc střapatý ;)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa