Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. čen 2016 13:48 #310252

• MartaC
  • Fresh Boarder
Tak to jo! No samozřejmě místní zdroje jsou úplně nejlepší! Od paní Dresly mám od loni asi 5 ramblerů a jsou všichni dokonalí! :-)

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. čen 2016 14:10 #310253

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Můj Distant Drums pochází právě z Stauden und Rosen. Je starší než EvyL, ale daleko hůř roste. ( což tedy - bohužel - mi dělají všechny růže z této školky, i proto jsem od nich přestala kupovat. Nemám od nich velký počet růží a ani žádnou historickou růži, ty prý rostou velmi dobře ).
I proto jsem DD dávala k Dresle přeočkovat.

Poznámka k Hot Choco - tu udávanou mrazuodolnost potvrdit nemohu. :(
S vědomím choulostivosti hnědé barvy jsem ji sázela dosti hluboko, kopčila. Přesto mi namrzla až k místu očkování. ( mrazy odpovídaly z5b - 6a, spíše ). U EvyL bývá více sněhu - jako izolantu.
Poslední úprava: 23. čen 2016 14:17 od Květa.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. čen 2016 17:51 #310278

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květa napsal:

Poznámka k Hot Choco - tu udávanou mrazuodolnost potvrdit nemohu. :(
S vědomím choulostivosti hnědé barvy jsem ji sázela dosti hluboko, kopčila. Přesto mi namrzla až k místu očkování. ( mrazy odpovídaly z5b - 6a, spíše ). U EvyL bývá více sněhu - jako izolantu.

Květo, tato tvoje poznámka je pro mě poučením, že se mám vyjadřovat konkrétně a přesně. :blush:
Tou odolností jsem myslela odolnost proti houbám, případně proti dešti a úpalu.
Ano, s mrazuodolností na tom Hot Choco není úplně ideálně, podobně jako "hnědka". Ale není to zase žádná katastrofa, o život jí nejde. :)

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 14. srp 2016 23:40 #312331

• Květa
  • Moderator
Již 3x letos kvetl Dawn Crest. Jsem zvědavá, jestli to zvládně ještě počtvrté.
:kiss:

Mechová poupátka i vyzdvižení zajímavé kořenité vůně jsem tu již presentovala.
Dnes velikost květní laty..

DSCN2631.jpg
Poslední úprava: 14. srp 2016 23:41 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: mila, Jana V., JitkaU2, Vlaďka, Kaja, varouch, Miška, Marta, alcearosa, rok.zaruka a tento uživatel má 1 dalších poděkování

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 07. lis 2016 15:45 #313954

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Dream weaver - tak túto ružu potrebujem absolútne nevyhnutne! Nevie niekto z Vás, kde sa dá zohnať?

Asi nie som normálna - už tri hodiny hľadám bez úspechu predajcu na webe. Ďakujem, Marta

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 07. lis 2016 16:10 #313955

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Marto,u nás nevím jestli se dá koupit.Ale má ji Guillot www.roses-guillot.com/rosiers-718/rosier...nnement-racines_nues

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 07. lis 2016 18:24 #313956

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Ďakujem, Evka.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 09. pro 2016 22:48 #314449

• Květa
  • Moderator
Myslím, že jsem dlužna samokorekci.

Vždy jsem používala termín Carruthovy růže. Nikdy ne Weeks růže.
T.Carruth byl u Weeks zaměstnán od roku 1988 jako „vrchní šlechtitel“. V roce 2000 do této fa nastupuje Kanaďan Ch.Bedard, spolupracují do začátku roku 2012, kdy T.Carruth odchází a jeho místo Ch. Bedard přebírá.

Za dobu působení ve Weeks T.Carruth obdržel 11 nejvyšších ocenění americké růžařské asociace ( někt.spolu s Ch.Bedardem ), čímž se stal nejúspěšnějším žijícím šlechtitelem v USA.

Od r. 2012 je T.Carruth kurátorem zahrad Huntington Art Gallery and Botanical Garden, ve funkci střídá po 28 letech působení Clair Martina ( ten „přivedl“ mj. Do USA růže Davida Austina ).

---
Někdy na začátku září jsem ukájela chtíče výběrem u Petales, na Perfume Kisses jsem u nich narazila. Šlechtitelské jméno Wekmootono vede jednoznačně k Weeks. Snažila jsem se získat o růži nějaké další info ( jeden obrázek málo ), chtěla jsem něco vykopat právě u Weeks a s údivem jsem následně načítala onu výše ( zhuštěnou ) story. Netušila jsem.

Pročítala jsem toho dost, v jednom článku bylo právě uvedeno, že poslední C. růží pro Weeks bylo Cinco de Mayo. To miluju. Uloženo do „hardu“, nebyl důvod k pochybám.
Může ale být situace i jiná
- jestliže růže prochází 8 ( i 10 letým ) testováním, C. vyšlechtit „by ji stihl“.
- Cinco de Mayo mohlo být míněno jako poslední do prodeje uvedená.
- pro prodejce může být ( jako pro mne ) syn. Weeks = Carruth. Ještě loni, když jsem pošilhávala po Koko-Loko, v e-shopu jako šlechtitel Carruth. Dtto u White Licorice. Obě jsou již Bedardovy.
Pro úplnost – v sort. Weeks jsem na růži podobnou P.Kisses nenarazila.

Za nějaký čásek bude jasněji...

----
Nicméně, co se prodeje do Evropy týče, zdá se, že se jedná o stejný model jako u Julie Child.
Ála – Weeks se nevyplatí (? ) uvádění růže na e.trh + placení ochrany, tak je prodána pěstitelům v jednotlivých zemích vč. volby jména ( volné ? ).
Pro GB C & K Jones uváděna jako The Feminine Touch a u nich je jako šlechitel C. uváděn , pro Francii Sunflor ( vypadají nejaktivněji ) jako Perfume Kisses. Pod stejným jménem pak pro Starkl ( Rakousko, Maďarsko, Čechy .. viděla jsem nabídku e-shopu i v rumunštině. )

No, vzhledem k tomu, že infa je pořád málo, u Starkl za hubičku... nakonec jsem ráda, že jsem ji za těch 13 eurošů u Petales nekoupila. To bych se ( nyní ) bacala ho hlavinky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., varouch, quendery, jana H, Evka, babkaela, bradhal

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 10. pro 2016 14:59 #314455

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Já jsem si koupila u Starkla teď na podzim kromě Julia Child i Lady Perfume 2014,to znamená,že ji už vyšlechtil sám za sebe?

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 10. pro 2016 20:52 #314456

• Květa
  • Moderator
Evko, od zač. roku 2012 se šlechtění prý nevěnuje. V Huntington má na starosti růžovou zahradu s 1200 kultivary růží, jiné povinnosti / donátorství, pokračování v přebudování zahrady /.
twitter.com/tomcarruthroses

... pozůstatek z Weeks ( ? ) tj. doba, po kt. růže prochází testy před uvedením na trh.

jo, ještě mi v hlavě zůstalo jedno k tomuto se nevztahující info.

O tom, jak produkce Knock Out
w.helpmefind.com/rose/plants.php?searchN...bSearch=SEARCH&tab=1
zničila americké růžařství.
Při jeho uvádění na trh se domnívali, že pomůže ( bez nemocí, snadno pěstovatelná, bezúdržbová ).

Ale zárověň s tím klesla poptávka po jiných (zejména TH ) růžích.
Pokud ještě v roce 1990 vyprodukovali v USA 50.mil rostlin, v r. 2005 již jen 40.mil., 2010 25.mil., 2011 pak už "pouhých" 18.mil.
( jen Knock out na "vině" není, další příčinou je demografická křivka - počítačová generace, trávníky, přetrvávající povědomí o tom, že růže jsou moc pracné atd. )

a už opravdu padám. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa