Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 04. led 2017 18:01 #314750

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
quendery napsal:
Aloha / Boerner 1949/......krásná růže, nenáročná, květy dlouho drží, nic jim nevadí, ani déšť ani úpal. Dříve jsem jí měla u plotu, může se pěstovat jako nižší pnoucí. Po přesazení k altánu jí střihám jako větší keřovku a nevadí jí to.

DSC01628.jpg

DSC03864.jpg

DSC07016_2017-01-03.jpg

DSC07305.jpg
to je opravdu krásná růže a jak píše Quendery velice nenáročná , já ji tedy zastřihuji víc
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, Marta, babkaela, rok.zaruka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 06. led 2017 20:31 #314801

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Quendery, nááádherná růže, líbí se i barva, moc.
Nějak mi nedává spát Perfume Kisses, ach jo.
Weeks Roses mají nový katalog pro rok 2017 www.weeksroses.com/WR17_Catalog_/index.html , snad bude fungovat odkaz. Zajímavé, Perfuma tam není, kupodivu ani WEKmootono, čert ví nebo možná sv. Václav, kde se vlastně vzala a kdo jí jméno přidělil (i když Regina dávala kdesi odkaz, že schvalováním prošla). Další zajímavost Carruthových růží několikero i po roce, kdy už není zaměstnancem WR, poslední Children's Hope WEKswegobab/PPAF.
Tož tak.
Ale je tam spousta jiných krásných, schválně koukněte. Zdejší smajlíky neumím, tak bez nich.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, quendery, rok.zaruka, Regina

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 07. led 2017 09:41 #314813

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Eli, mám obavy po tomhle počasí, aby neusnula navždy. A jsem zvědavá, jestli se něčeho dopátráš dál. Kouknu ráda a vzhledem k chystané výsadbě budu doufat, že na nějakou narazím časem i tady. Snášejí snad i docela sucho, což je určitě pozitivní.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 21. led 2017 13:39 #315555

• babkaela
  • Gold Boarder
Ještě se vracím k Perfume Kisses - vím, jsem už s tím trapná.
Psala jsem Starklovi (2.1.) prosbu, zda neví nebo neumí zjistit původ, šlechtitele a rodiče této růže.
Včera došla odpověď tahle :

Dobrý den,
Omlouvám se, že odepisuji až teď, ale pan Starkl tady nebyl a tak jsem nemohla zjisttit tuto informaci.
Tato růže Perfume Kisses je od šlechtitele Weeks Roses, z Ameriky.

S přátelským pozdravem a přáním pěkného dne
Lenka Tvrdíková

Starkl zahradník spol. s r.o.
Kalabousek 1661
286 01 Čáslav
Tímto pro mne je pátrací mise u konce. Angličtinou nevládnu, na Weeks Roses tudíž dotaz nezašlu.
Následující uživatel poděkoval: Regina

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 21. led 2017 14:11 #315558

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Elo,co jsi o ní potřebovala vědět?Tady ji mají www.petales-de-roses.com/fr/rosiers-a-fl...sses-wekmootono.html .Zřejmě ji dodává na evropský trh firma Sunflor Primavera jako třeba růži Lady Parfume,ale nevím to jistě. ;)
Následující uživatel poděkoval: babkaela, Regina

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 21. led 2017 16:30 #315569

• babkaela
  • Gold Boarder
Evko, tady šlo víceméně o pátrání po původu - skutečně šlechtitel Carruth?, rodiče růže apod. U fy Petales jsem ji objevila i u různých jiných v Evropě, ale přímo u WR nikde o ní ani zmínka. A taky jsem trošku "testovala" Starkla.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 22. led 2017 08:15 #315588

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Elo,já jsem se právě tak zajímala o Lady Parfume.Nevím kdo to zařazoval mezi Carruthovy růže na HMF www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=7.5956&tab=21&qn=3&qc=86 ,ale každopádně jsou tam obě a mají přiřazena jména WEKpeawby a WEKmootono.Obě mají být z roku 2014.Květa psala,že už od určitého roku Carruth nešlechtí pro Weeks.Proto možná zřejmě nejsou na seznamu Weeks a prodávají se přes tu společnost co jsem uváděla.?? ;)

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 22. led 2017 09:15 #315590

• babkaela
  • Gold Boarder
Evko, na HMF je WEKmootono přidána nějak nově, nebyla tam ještě cca před měsícem. Jinde uvádějí rok 2015. A WR má v katalogu i Carruthovy růže s pozdějším datem např. www.weeksroses.com/WR17_Catalog_/index.html#p=5
Ale i tak díky moc.
A Sunflor Primavera WEKmootono v nabídce včera neměl.

Taky pravěpodobně platí do puntíku to, co napsala Květa: " ... Ála – Weeks se nevyplatí (? ) uvádění růže na e.trh + placení ochrany, tak je prodána pěstitelům v jednotlivých zemích vč. volby jména ( volné ? ).
Pro GB C & K Jones uváděna jako The Feminine Touch a u nich je jako šlechitel C. uváděn , pro Francii Sunflor ( vypadají nejaktivněji ) jako Perfume Kisses. Pod stejným jménem pak pro Starkl ( Rakousko, Maďarsko, Čechy .. viděla jsem nabídku e-shopu i v rumunštině. )..."
WEKpeawby prošla zkušebním či schvalovacím ústavem pro Evropu v r. 2015 - zadavetel mj. Primavera a šlechtitel WR. cpvo.europa.eu/sites/default/files/docum...2015/cpvo_2015_5.pdf
Už opravdu zapleveluji diskuzi - stydím se velmi.
Poslední úprava: 23. led 2017 10:11 od babkaela.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 22. led 2017 11:06 #315595

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Eli a já teď trnu, aby mi tenhle poklad :) , který to rozpoutal a který jsem vlastně jako ironii koupila druhé polovičce, nezmrznul. Pokud přežije, tak asi něco vydrží. Sněhu moc není, zima jako v morně.
Následující uživatel poděkoval: babkaela

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 22. led 2017 21:40 #315609

• babkaela
  • Gold Boarder
A pokud přežije (musí, zahřívala jsem kvůli ní natolik PC, že jí musí být teplo i u tebe) ... udělám si dálkový výlet do Čáslavi a koupím si ji také. A samozřejmě i Lady Parfume, taky tvrdý oříšek - po té už ale pátrat nebudu.
Moderátoři: Eva L., Květa