Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. led 2017 00:39 #315610

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Eli, jasně. Pokud to fakt realizuješ, sejdeme se na kafi. A jsou i jiné možnosti ale to už proberem mailem.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 16:44 #315836

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
bigpurple2.jpg

bigpurple.jpg

krásná a velmi voňavá Big Purple - hybrid tea / Nový Zéland - dosáhne koncem léta až ke 180 cm
Poslední úprava: 30. led 2017 07:17 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Láďa, alenak, Marta, rok.zaruka, Regina

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 17:59 #315839

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Když už je řeč o Novém Zélandu, tak bych ráda připomněla jinou novozélanďanku, stejně krásnou a voňavou. Je to Old Port od McGredyho. Je mnohem nižší, než velkolepá Big Purple, doroste do 60 - 70cm. Barva je podobná např. Heidi Klum, nebo Palais Biron. Je purpurově fialová. Květy mají perfektní stavbu.
Připomínám taky proto, že ji má v nabídce Lens a kdo se hodlá připojit k Věřině hromadné objednávce, má možnost ji získat. Stojí za to.

OldPort2.jpg

OldPort3.jpg

OldPort.jpg
Poslední úprava: 29. led 2017 18:02 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, quendery, mišpule, Evka, Láďa, alenak, Marta, rok.zaruka, bradhal a tento uživatel má 2 dalších poděkování

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 19:45 #315841

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ach, ty pokušitelko... Old Port jsem původně chtěla do záhonu vedle Lady Emmy Hamilton, nakonec tam je Cardinal Hume. Že bych ji vecpala z druhé strany? :whistle:

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 20:13 #315842

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Evo máš ji nádhernou, kolik má let?...na tvé doporučení pořízená místo heidy klum teď na podzim:-), už se nemůžu dočkat!
taktéž je vedle Emičky, za nimi Alexandra z Kentu ....jednou kdesik v Baumaxu sem si skládala růže co se mi líbí vedle sebe a kombinace těchto tří mě donutila vzít z uličky vedle kýbl, obrátit dnem vzhůru,posadit se a hodinu čučet.....letost na podzim zrealizováno:-D...i když né z baumaxu:-P
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule, Genovesa

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 21:31 #315846

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Evo, koukala jsem tam. Ale fakt už jen koukala. Musím zpracovat, co už došlo.Aspoň duševně, kam co. Na místo samé to všechno určitě letos nezvládnu. Pokud bude příští rok, něco bych tam určitě našla.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 21:34 #315847

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Evo ta je tak nááádherná, že už ji mám u Věrky domluvenou. Se vejde. :woohoo:
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 21:40 #315848

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Holky co mi to děláte? To je takové pokušení! :blink: A zrovna bych i věděla, kam s ní, no vlezla by se. Ale mám na ni dva dotazy: jak snáší slunce, byla by větší část dne na slunci a pak jak moc je mrazuodolná, píšou -5 až -10 stupňů. což není zrovna moc.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. led 2017 22:14 #315850

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Lucko, jak snáší výpek, ti asi napíše EvaL, osobně bych ji dala do polostínu, aby neblajchovala rychle barva. Co se týče mrazuodolnosti, tak Lens má polovinu růží uváděnou do -10. Spoustu Austinek a dalších, které tu běžně pěstujeme. To, co jsou pak růže do největší sibérie, uvádí s mrazuodolností do -15. :) Tipuji, že je to tím, že v Belgii mají mírné zimy a méně než -15 málokdy zažijou, takže pro ně tyhle hodnoty stačí. Zároveň nemají většinou sníh nebo ho mají jen kráce, takže na něj nemůžou spoléhat jako na izolant. A v takovém vlhkém usmrkaném počasí s růží často zamává -10°C víc než našich -20°C se sněhem.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Regina, LucieT

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 30. led 2017 06:14 #315853

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Pálení květů a mrazuodolnost u Old Port - tak jak píše Věra. Jen bych opakovala totéž.
Mám ji na celodenním slunci a nemůžu říct, že by to byla nějaká katastrofa. Na 1. a 2. fotce vpravo dole je vidět takové jako oschnutí okrajů květních lístků vlivem úpalu. Když bude stíněná před poledním sluncem, bude to ideální. :)
Je pětiletá a je určená pro 6. klimat. zónu.
Poslední úprava: 30. led 2017 06:18 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka, Regina, LucieT
Moderátoři: Eva L., Květa