Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 29. říj 2015 07:22 #301439

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Květo, díky za tvé postřehy k M/G růžím. Je prima tohle vědět, nicméně, možná jsem pro Massadovky prostě ještě "nedozrála", ale např. výše zmiňovaná Marie Luise Drevon se mi líbí, jen prostě ty červeno-oranžovky nebo v podobném tónu laděné květy mi do zahrady nejdou. ;)

Květa napsal:
Skalničko, ještě že se každému líbí něco jiného, vždyť jinak bychom měli všichni jedno a to samé..

Za mne chci napsat, že růže G./M. u mne počtem pěstovaných kultivarů se vyrovnávají Austinkám. Letos je dostihnou a s tím, jak A. růže pomalu odTRUŇUJI je nejspíš v letech nadcházejících přečíslí.
Samo, pokud je nezkosí nějaká krutozima.

Oceňuji na nich, že se lépe vyrovnávají s horkem a suchem, ještě se mi nestalo, aby nějaká z pěstovaných neopakovala. Naopak. Některé kvetou celou sezonu. Jiné nikoliv, počkají si na ochlazení - ale opakování je u nich bohaté. Samozřejmě, najdou se mezi nimi i takové, které jsou hodně loudavé ( např. Ellian Gillet ), některé naprosto neodpovídají katalogovým barvám ( La Roche Guyon, např. ). Samo, člověk může spekulovat, zda jiná barva je zapříčiněna přibarvením v katalogu či jinými ( slunečnými ) podmínkami.

K těm, které EvaI ukazovala ( a jsou u Dresly pro letošek ještě k mání ) -
Reine Sammut mám čerstvě koupenou, těším se na ni.
Rubis d'Enco - jsem měla tento rok v květníku,čili streslouše. K podzimu se na něm objevila trochu ČS, ale to měly květníkové skoro všechny. Oceňuji na něm, že ač jednoduchý květ, výdrž byla i v parnu několik dnů.
Guy Darmet - velmi životaschopný, bujný. Mám ho na vlastních kořenech, pěkný a bohatě kvetoucí keřík. Bez ČS. V třicítkách se pálil. Spodek okvětních plátků bývá stříbřitý, on ho tak mimoděk občas odhalí, slibotechna jedna.
:laugh:

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 29. říj 2015 16:48 #301444

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Skalni, nikdy nevíš, co tě kdy chytne ;) . Taky jsem dřív netušila, že budu pěstovat takové ty namodralé růže a měňavky typu Mary Ann nebo Marie Curie nebyly s mými záhony kompatibilní už vůbec. Ale zalíbily se mi natolik, že jsem jim vyrobila nové samostatné záhonky ;) .

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 02. lis 2015 08:45 #301457

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Kájo, děkuju za fotku. Vím o ní. Právě,že ji máš barevně hodně odlišnou od Květy.
Její by se mi líbila u Crocus rose - u mne mívá tyhle cappuccinový nuance.
Ale Tvoje máslová je jiná. Protože ji budeme mít ze stejného zdroje, tak se ptám.
Ještě jak Ti roste? Jako Květě?
Sazenice Odile je ze všech největší. Narostlá, prýty dost silné, tuhé. Tak si myslím, že ty šlahouny by mohla taky vystřelovat.

Děkuju.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 02. lis 2015 10:30 #301459

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jo silné trnité prýty. rostou dost vysoko,myslím že skoro dva metry . moje dost živoří - je pod černým hadrem a štěpkou . moc se jí tam nelíbí . ale má dost roků , tak ji nechci přesazovat .

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 02. lis 2015 10:33 #301460

• Kaja
  • Platinum Boarder
dneska jsem ještě vyfotila asi poslední květ Martine Guillot

DSCN5641.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., JitkaU2, Lukáš, Iveta, Marijka, Jikra, Ajka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 02. lis 2015 23:06 #301494

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Varouchu, tak to jsem ráda. Jsem zvědavá, jak se jí u tebe bude líbit.

Skalni, nejsi sama. Ono těch, kterým se tyhle jásavější odstíny nelíbí, je povícero. Jak píše Jana, časem k nim člověk "doroste" - ptž. ta barevná škála, kterou doposud pěstoval, se mu může - třeba - okoukat.. nebo taky ne.

Miško, jj, pozoruju, jak mi organika s barvama cvičí. V kladném slova smyslu.
a podruhé jj - Midsummersnow v rozpuku má v sobě máslo.
K oběma tebou udávaným variantám by se mi líbila, k Evelyn více.

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 06. lis 2015 18:33 #301570

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
evai napsal:
Pridavam Martine Guillot, ktera se mi nezda byt sadovkou, ale vyskou - 2,5 m, nektery vyhony az 3m a sirkou - jen mirne privazana k bambus. tycim, 2 m, by mohla byt povazovana za popinavku.U me kvete v soukveti na konci vyhonu.Da se rict, ze kvete prubezne cely leto, zalezi na strihu.Prave ted kvete, na moje pomery, dost pekne.Je teplo.
30.6.2014podesti018.jpg

7.7.2014005.jpg

9.9.2014012.jpg

Je pravda, ze letosni pocasi caruje, treba VeroniqueB vystrelila prut od zeme 2,10 (merila jsem), na konci poupata.Nikdy predtim jsem to nevidela.

Šmarjá Evo,
jak se tvářil Martine Guillot letos?
Vycházela jsem z informací na HMF, v jednom z komentářů bylo že "v chladnějších zónách je to úhledný keř cca 75x75cm" - což jsem si naivně vztáhla na zonu 5 - a objednala pro mojí milou sousedku hned 3ks, že jí udělám skupinku pod strom, když je teda stín snášející... (ono tam tedy jde i sluníčko, tak na 4 hodinky)
Jak daleko bys je od sebe zasadila, aby se to moc neutiskovalo? Můžu jim bez problémů najít místo, kde z toho bude krásná soliterní skupina, je to v jiné zahradě (a teď má v podstatě jen kosterní dřeviny, začínám dosazovat barvy), víc chráněné, takže s mrazem by takový problém být neměl.
Jak by snesla plné slunce bez zastínění celý den, odhadneš? Půda je tu vlahá, takže sucho by jí problém dělat nemělo.

Kajo, koukala jsem, že ji máš taky, jak velkou máš nakonec Ty?

Děkuji.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 07. lis 2015 07:01 #301580

• Kaja
  • Platinum Boarder
Marijko , má teprva rok a momentálně je na metru . vypadá , že bude dost velká . má takové vytáhlé pruty .
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 08. lis 2015 20:34 #301639

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Marijko, Martine Guillot je letos stejne velky kerisko jako vloni nebo spis pribrala "v pase".Zasadila jsem ji v r.2012 do rady se sadovkama a udelala jsem velkou chybu, moje podezreni, ze se jedna od bujnou popinavku se zmenilo v jistotu.Zahrada je u Berounky pred Prahou, puda jil, kameni a spis sucho nez mokro (v sezone). Slunce ma nejvic v poledne, tak od 11 - 14.U sousedky ma slunce mnohem vic a je to obr na pergole.Jest-li mas plac treba 4x4 m, klidne sesazuj, ale bude to chtit pevnou konstrukci ;) .Ona v prvnim roce byla stejne vysoka jako phloxy, to jo, ale pak vystartovala, ze jsem nestacila zapichovat bambusy a kuly.Da se ohybat na podzim a kdyz neprijdou krutomrazy, dobre obrazi.Ale zase-dlouhy slahouny, kvete na koncich.Nevim si s ni rady
DSCN0187.jpg

DSCN0188.jpg

zastrizene letorosty

DSCN0189.jpg

trny jak stredoveka zbran

DSCN0194.jpg

letosni vyhony
Na 1. f. je uz po silnym letnim zakraceni
Následující uživatel poděkoval: Marijka, Jikra, Ajka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 08. lis 2015 20:53 #301640

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
:blink: :blink: No nazdar!Evoi,co s ní budeš dělat?
Moderátoři: Eva L., Květa