tříleté :
'Crown Princess Margareta' - o ní moc nemluvím, je to hrozný chudák. Zaboha se mi nemůže vzpamatovat. Letos poprvé kvetla ( sporadicky )
Gentle Hermione - dělává mi právě kandelábry, letos se jí nechce. Dřepí a dřepí. Na jaře k zemi, překvapila mne, jak bohatě po omrznutí zakvetla ( cca v metru ).
John Clare - jako vždy bez problémků. Letos trochu ČS, ale on se z ní oklepe a jede dál jako kdyby se nechumelilo. Mám ho ráda.
Jude de Obscure - osvobození od trávy, kt. jí stínila, jí vyloženě prospělo, kvetla ( a chystá se ) uspokojivě. Jen je háklivka - na mráz, na stín, na déšť. Letos bezva. I ten déšť ji nějak minul.
'Benjamin Britten' - překvapilo mne, jak na jaře hodně omrzl, vyrazil pouze z části býv. keříku. Krásně se zvetil, kvete ( cca 130 ). Jsem všeobecně letos k růžím shovívavější, nic moc po nich "nechci". Jen aby se vzpamatovaly z omrznutí.
A Shropshire Lad - sice u mne pouze druhou sezonu, ale jde o starší růži. Nadávám. Už podruhé omrzla bůhvíkam i přes nakopčení, navíc nechce se jí tvořit větve. Loni se vzepjala a po deštivém létě vyhnala žirafu, vysokánskou... ale jednu... ! Letos jsou tam dva klacíky, kt. se k ničemu nemají.
Puntík. Velký.
Dvouleté :
'Alan Titchmarsh' - loni slaboučký, váhal. Letos bohatý keřík, obsypaný květy, bohatě pokvete i podruhé. Zdravý, fajn. Jen ta výška, ta výška... slabých 40..
Geoff Hamilton - dtto jako G.Hermione. Asi ho nakazila loudavostí, jsou zasazené vedle sebe.
Claire Austin - loni jsem na ni nadávala. Letos x ní nemůžu říct ani fň. Bezproblémová.
'Gertrude Jekyll' - na jaře trpěla hodně suchem. Spokojenost. Deštivý červenec jí vyloženě šel k duhu, má cca 1,3 m a nyní kvete.
Harlow Carr - už jsem ho zmiňovala, chvála. Jen ta výška...
James Galway - musela jsem ho na podzim přesadit, vůbec mu to neprospělo + sucho = nemůže se vzpamatovat. 2 x 10 cm špaček, nekvetl.
Mary Rose - lhostejnost, nízká, moc nekvetla. Snad se usadí.
'Rosemoor - hájen, poničila jsem ho přetětím kořenů při přesazování. Loni jsem nad ním hrozně áchala.
dvojka
Brother Cadfael a
Hyde Hall - na prvního jsem loni hrozně žehrala. Vše zapomenuto, klukovi růžovému. Oba mne hodně překvapují. Dobře rostou ( asi metrové keříky ). HH - na něm je vidět, že i v mé ledárně to bude mohutná ( hurá, aspoň nějaká ) růže, otevřený tvar ( V ). BC x tomu dělá vajíčko. Od začátku růžové sezony ani jeden nepřestal kvést. Není to po prvním bohatším kvetení záplava, ale pořád sem/tam nějaký kvítek. A pozor ! žádné postižení deštěm. Kulivok.
a druhá dvojka - '
Grace a
'Lady Emma Hamilton' jsou stejně jako předchozí zasazené u sebe. Podle HMF mají mít obě stejnou výšku ( 120 ).. chá...
ilustrační foto.. kvalita mizerná, ale snad bude patrné.
So Pretty - podle HMF má mít "pouhých" 110, to teda hravě.. Vzadu Grace, v jedné rovině s So Pretty LAH. Hm.
Jako ani na jednu z nich si nestěžuju, Grace nádherně bohatě kvete, zdravá, slušný keříček. LAH zase úžasná barva, kvete také dost... nicméně při porovnávání s So Pretty ( stejně starou, navíc dvojkovou sazenicí )...
LEH má navíc trochu ČS. Nejsem z toho odvázaná, ale budu s ní muset šoupnout víc dopředu.
( růžový květ vlevo u So Pretty patří Brother Cadfael )
Petunie - takhle se mají pěstovat kytky

. Deset let leží zapadlé semínko v zemi, pak náhle vyklíčí, bez péče, bez postřiku.. a je z něj hydra.
Nováčky si nechám na zítra.