Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže III/2012

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 16. srp 2012 07:48 #282511

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
tak u mě vítězí Faltaff a Abrahám Dharby
Darcey Busssell krásná ale má čs. a to i přes postřik
jinak zbytek jsou nižšší ale v pohodě
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 16. srp 2012 11:02 #282512

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Crown Princess Margareta - kandelábry dělá, a to každoročně, takže to beru jako normální (mám ji čtvrtým rokem, tři keře). Trošku čs, ale minimálně.
Mary Rose - druhým rokem, ale na podzim přesazena - hodně čs, asi sucho a moc výheň, kandelábry nedělá.
Winchester Cathedral - druhým rokem, ale na podzim přesazena - kandelábry nedělá.
Redouté - druhým rokem, ale na podzim přesazena - trochu čs, kandelábry ano.
Falstaff - druhým rokem, ale na podzim přesazena - trochu čs, kandelábry nedělá.
Queen of Sweden - tři keře, různě staré - trochu čs, letos má tendenci růst kompaktně do výšky (asi 110 cm).
Darcey Bussell - druhým rokem, ale na podzim přesazena - trochu čs, teď vyrazil jeden kandelábr, ostatní kompaktní.
Graham Thomas - druhým rokem, ale na podzim přesazena - trochu čs, kandelábry nedělá.
Grace - prvním rokem - úhledný keřík, kandelábry nedělá.
Lady Emma Hamilton (kontejner Austin) - prvním rokem - úhledný, široký keřík, kandelábry nedělá.
L.D. Braithwaite - třetím rokem - dlouhé výhony jsou normální.
Summer Song - prvním rokem - hodně čs, pidižvík. Je ráda, že je ráda.
James Galway - druhým rokem, ale na podzim přesazena před dům, tam málem uschla. Před velkými dešti na začátku července jsem ji přesadila do polostínu a roste (sláva).
Nestříkám, mám zábrany kvůli kočkám (utkvělá představa, že jim to škodí).
Poslední úprava: 16. srp 2012 11:06 od helena.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, Martin, jana H, Evka, Lukáš

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 16. srp 2012 12:44 #282513

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Lukáš napsal:
máte někdo zkušenost s Malvern Hills mám ji objednanou na podzim z Přerova

Lukáši, nemám, ale ze zvědavosti jsem na ni koukla, je moc pěkná, tady http://www.schmid-gartenpflanzen.de/forum/index.php/t/3872/0/ na ni pějí samou chválu (dle Google překladače, némecky neumím), někde jsem našla, že je i od 5. zóny, na HMF ale píší až odd 6b, to by ke mně nešla. Určitě budu moc zvědavá, jak se jí bude u tebe dařit. Možná by se mi časem taky takováhle barva hodila.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 16. srp 2012 17:38 #282517

• Lukáš
  • Platinum Boarder
mě moc zaujala ,líbila se mi i ta barva já moc žlutých růží nemám
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 16. srp 2012 18:54 #282523

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Přidám se tedy k hodnocení ostinek:
čtyřleté: Falstaff -dělá kandelábry. Letos zmrzl k zemi, zmátořil se neuvěřitelně ze samých kořenů, v červnu dal asi tři květy na slabých větvičkách.
Teď si plivnul pod nohy a už je z něj metrový keř, jedna větev má asi 10 květů, přirůstají další, již kandelábrovité,opoupatované.
Nevadí mi to , pokud dost kvete, podsadba doplní.
Teasing Georgia- Mohutné křoví dobře opakující. Letos také zmrzlá na zem, dorostla dobře opakuje, spokojenost. Teď se chystá.
Další z první trojice zakoupených byla Heritage, pro nespokojenost jsme se rozloučily.
tři roky:Winc. Cathedral- úhledný keř, hodně kvete, nekandelábruje, ale já z ní nějak uchvácená nejsem. Prostě bílá, dobrá. Můj pocit.
The Pilgrim- Podobně jako WC, ale občas hodí vysoký kandelábřík se spoustou květů. Pro nádherné odstínyoblíbený.
Charles Rennie Macintosh- keřík asi půl metru, kvete spolehlivě, trochu klopí, teď už méně, nekandelábruje vůbec. Krásné koblížky.
Rosemoor- kontejnerovaný chcípák z výprodeje v té letní sezoně. Odvděčuje se, miláček, kvetfurt, tak si představuji ,,flusající" růži.
Výhony vystřeluje kandelábrovité, ale větví se a zahušťují keř, mohutný. Letos květy menší a první vlna postižená: mrazem?
dva roky: Eglantyna: kandelábry, kvete, slušně opakuje, veliké, voňavé.
Gertruda Jekyll: první vlna nádherná, teď váhá, jeden obrkandelábr, cosi mu ukouslo špičku, zkrátila jsem brutálně na půl metru.
Graham Thomas: kontejnerovaný loni v létě. /hledný, pěkně nakvétající, zatím malý.
první sezona Harlow Carr: chvála už tu opakovaně proběhla.
Crocus rose: taky zázrak, spousta květů, opakovaně nakvétá, úhledná.
Další dvě v první sezoně neodsuzuji, ale v porvnání s dvěma výše jmenovanými nebe a dudy. Obzvlášť proto, že jsou v jednom záhoně.
Marinette slaboučká, dvě větévky, čtvrtý květ.
Windflower, taky nic moc, trochu lepší, sem tam květ.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, helena, Martin, jana H, mišpule, Evka, Lukáš

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 17. srp 2012 23:07 #282538

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tříleté :
'Crown Princess Margareta' - o ní moc nemluvím, je to hrozný chudák. Zaboha se mi nemůže vzpamatovat. Letos poprvé kvetla ( sporadicky )
Gentle Hermione - dělává mi právě kandelábry, letos se jí nechce. Dřepí a dřepí. Na jaře k zemi, překvapila mne, jak bohatě po omrznutí zakvetla ( cca v metru ).
John Clare - jako vždy bez problémků. Letos trochu ČS, ale on se z ní oklepe a jede dál jako kdyby se nechumelilo. Mám ho ráda. :lol:
Jude de Obscure - osvobození od trávy, kt. jí stínila, jí vyloženě prospělo, kvetla ( a chystá se ) uspokojivě. Jen je háklivka - na mráz, na stín, na déšť. Letos bezva. I ten déšť ji nějak minul.
'Benjamin Britten' - překvapilo mne, jak na jaře hodně omrzl, vyrazil pouze z části býv. keříku. Krásně se zvetil, kvete ( cca 130 ). Jsem všeobecně letos k růžím shovívavější, nic moc po nich "nechci". Jen aby se vzpamatovaly z omrznutí.
A Shropshire Lad - sice u mne pouze druhou sezonu, ale jde o starší růži. Nadávám. Už podruhé omrzla bůhvíkam i přes nakopčení, navíc nechce se jí tvořit větve. Loni se vzepjala a po deštivém létě vyhnala žirafu, vysokánskou... ale jednu... ! Letos jsou tam dva klacíky, kt. se k ničemu nemají.
Puntík. Velký.

Dvouleté :
'Alan Titchmarsh' - loni slaboučký, váhal. Letos bohatý keřík, obsypaný květy, bohatě pokvete i podruhé. Zdravý, fajn. Jen ta výška, ta výška... slabých 40..
Geoff Hamilton - dtto jako G.Hermione. Asi ho nakazila loudavostí, jsou zasazené vedle sebe.
Claire Austin - loni jsem na ni nadávala. Letos x ní nemůžu říct ani fň. Bezproblémová.
'Gertrude Jekyll' - na jaře trpěla hodně suchem. Spokojenost. Deštivý červenec jí vyloženě šel k duhu, má cca 1,3 m a nyní kvete.
Harlow Carr - už jsem ho zmiňovala, chvála. Jen ta výška...
James Galway - musela jsem ho na podzim přesadit, vůbec mu to neprospělo + sucho = nemůže se vzpamatovat. 2 x 10 cm špaček, nekvetl.
Mary Rose - lhostejnost, nízká, moc nekvetla. Snad se usadí.
'Rosemoor - hájen, poničila jsem ho přetětím kořenů při přesazování. Loni jsem nad ním hrozně áchala.
dvojka Brother Cadfael a Hyde Hall - na prvního jsem loni hrozně žehrala. Vše zapomenuto, klukovi růžovému. Oba mne hodně překvapují. Dobře rostou ( asi metrové keříky ). HH - na něm je vidět, že i v mé ledárně to bude mohutná ( hurá, aspoň nějaká ) růže, otevřený tvar ( V ). BC x tomu dělá vajíčko. Od začátku růžové sezony ani jeden nepřestal kvést. Není to po prvním bohatším kvetení záplava, ale pořád sem/tam nějaký kvítek. A pozor ! žádné postižení deštěm. Kulivok.

a druhá dvojka - 'Grace a 'Lady Emma Hamilton' jsou stejně jako předchozí zasazené u sebe. Podle HMF mají mít obě stejnou výšku ( 120 ).. chá...
ilustrační foto.. kvalita mizerná, ale snad bude patrné.
So Pretty - podle HMF má mít "pouhých" 110, to teda hravě.. Vzadu Grace, v jedné rovině s So Pretty LAH. Hm.
Jako ani na jednu z nich si nestěžuju, Grace nádherně bohatě kvete, zdravá, slušný keříček. LAH zase úžasná barva, kvete také dost... nicméně při porovnávání s So Pretty ( stejně starou, navíc dvojkovou sazenicí )... :evil:

P1120321.JPG

LEH má navíc trochu ČS. Nejsem z toho odvázaná, ale budu s ní muset šoupnout víc dopředu.
( růžový květ vlevo u So Pretty patří Brother Cadfael )
Petunie - takhle se mají pěstovat kytky :woohoo: . Deset let leží zapadlé semínko v zemi, pak náhle vyklíčí, bez péče, bez postřiku.. a je z něj hydra.

Nováčky si nechám na zítra.
Poslední úprava: 17. srp 2012 23:15 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Aglaé, mišpule, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 18. srp 2012 17:45 #282547

• Lukáš
  • Platinum Boarder
001.JPG

ještě jednou Falstaff :up :up :up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, helena

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 18. srp 2012 21:56 #282554

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Přesto, že jsem loni ( vesměs ) Austinkami nebyla moc nadšená ( mumijky ), pár jich ještě ke mně připutovalo. Mám je od 4 různých dodavatelů, sázené jsou jak na podzim, tak na jaře. Už jsem tu omílala, že s letošními nováčky mám potíž, málokterý je díky jarnímu suchu ke koukání. Mokrý červenec sice někt. pomohl, ne však všem.

Nejhůř je na tom Princess Alexandra of Kent - loni se mi moc líbila v Hradci, byla jsem sice připravována na to, že její rozjezd může být pomalejší... no, teď je tam 1x10 cm špaček. :S
The Generous Gardener - je na tom o chloupek lépe.
Alnwick Castle, Comtes de Champagne, Wisley 08 - jakžtakž, dobrý.
Munstead Wood - vzpamatoval se, kvete, výška ale pořád 20 cm.
Crocus R. - bohatě větví, dost i kvete. Jen květy má stále upilované. Snad pro léta příští tyto problémy zmizí, moc se na ni těším.
Molineaux - bezva, chválím.
Nadšení projevuju - v současné době pouze nad dvěma :
První je Charles Rennie Mackintosh - viděla jsem ho na podzim kvést u Dresly na poli, moc se mi líbil. Byla jsem upozorňována na možnost klopení, mumijky - ale měl by to vynahrazovat bohatou násadou. A navíc, věděla jsem, že ho Vlaďka chválí... :lol: . U mne nijak závratně neklopí, mumijky se nevyskytly. Zdravý, dobře přirůstá, bohatě kvete. Teď jde do opakování. Totál spokojenost. V souč. době v. cca 50 cm. Jen doufám, že ho nedorasím likvidací trubače, je mezi růžemi, v jejichž těsné blízkosti vyrůstají noví trubačové.:unsure:
Druhou růží je pak Mistress Quickly' - brala jsem ho na Dreslino doporučení ( má rychle nakvétat znovu ), slibovala jsem si od něj Rosemoor v růžové. A jak jsem byla austinkama loni nenadšená, vzala jsem si "vohlodek" na zkoušku. Teď toho lituju, na podzim chci ještě ( touha po monstr keřisku ) .
vytapetuju, prostě musím. :laugh: 4 x Misterss Quickly.

P1120190.JPG

P1120239.JPG

P1120236.JPG

P1120294.JPG

ještě chci poznamenat, že zřejmě Mistress Quickly je mojí jedinou touhou pro podzim, mám pocit, že jsem nějak austinkami saturována.

teda.. vlastně... zeptat se musím, ehm, Honzo, jakou výdrž mají květy Cariad ? :lol:
Poslední úprava: 18. srp 2012 21:57 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, HonzaPM, Vlaďka, Aglaé, helena, mišpule, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 19. srp 2012 08:10 #282563

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Mne letos velmi baví mj. The Ingenious Mr. Fairchild. Ta je prostě nebesky božská. A ta vůně... nutnostson.

Květo, jeden kvítek Cariad vydrží asi tak 8 dnů. Nyní keřík dokvétá, jsem v dilematu,
zda ponechat pro šípky nebo šmiknout pro možný třetí flor. Asi zvolím kompromis nebo šmiknu. Uvidíme.

Lukáši, Falstaff dobrá - u mne nyní v poupatech, jedno je upilované, jinak ok.
(PS: bys nám někde někdy mohl vzebrubněji představit tvou záhradku, určitě nejen já jsem zvědafson, no ni? :) )
Poslední úprava: 19. srp 2012 08:37 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule, Evka, Kirsten

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 19. srp 2012 09:19 #282564

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,o The Ingenious Mr. Fairchild jsem už mnohokrát uvažovala,moc se mi líbí,ale neobjevila jsem,že by ji někdo u nás nabízel,nebo se dá u nás koupit?Jak je prosím háklivá na déšť?

Také se mi líbí barvou a stavbou květu Wisley,zajímalo by mě proč ji austin vyřadil,tak jako i Dr.Herbert Gray či Sir Edward Elgar?
Poslední úprava: 19. srp 2012 10:18 od Evka.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa