Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže III/2012

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 19. srp 2012 09:55 #282566

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
HonzaPM napsal:
Mne letos velmi baví mj. The Ingenious Mr. Fairchild. Ta je prostě nebesky božská. A ta vůně... nutnostson.

Hmm, tak tahle austinka vypadá, že má vše, co hledám, vč. výšky, šířky keře, jen píší, že je od 6. zóny, jak u tebe, Honzo, zvládá zimu?

Ještě bych potřebovala tip na nějakou vitální voňavou bílou až smetanovou, taky tak výšku alespoň přes metr a širší kompaktní keř....
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 19. srp 2012 22:55 #282573

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evko, The Ingenious Mr. Fairchild mám podzimní prostokořku z Holandska, z Lottum. Jestli je k mání u nás, netuším.
Háklivost na déšť - já ti nevím, ona kvete asi tak měsíc, možná pět týdnů, a za tu dobu tady vlastně nepršelo.
Při těch slabodeštících a přeprškách ale neutrpěla žádnou újmu, myslím, že to bude dobré. Velmi dobré.
Hodně ale klopí. Mám ji v nádobě, tak mi to nevadí (spíš vyhovuje - vypadá to romanticky), ale v záhoně bych nad tím
asi tolik nejásal. Vůně je jemná, citronová, krásná. Květy jsou velmi velké a dlouho na keříku vydrží.

Kirsten, už jsem chtěl dávno napsat, abys údaje na HMF nebrala jako bernou minci. Už to tu navíc padlo mnohokrát.
Příklad: vymyslím si, že zahradničím v zóně 3b (například), a že pěstuji růži XY (například), napíšu adminům na HMF,
že mi, v mé zóně, zimu (zimy) zvládá skvěle. Oni se mě (možná) něco přizeptají a jdou údaje opravit na zónu 3b.
Tím nemyslím uvádět je (záměrně) v omyl, ale spíš možnou (a nekonečnou) rozdílnost podmínek, kdy (kde) růže zimu (ještě)
zvládne a kdy (už) ne (závětří, zeď, dvůr, typ půdy, nakrývka, kopčení, sníh, textilie, voda, druh, kondice, věk, sazenice, podnož...).
Čili - není v silách adminů znát každou růži osobně, popř. každého uživatele. A většinou údaje jednotlivých růží na HMF
reflektují vzkazy uživatelů adminům. Pokud takové vzkazy (osobní zkušenosti) od uživatelů k některým sortám admini nemají,
užívají informace od šlechtitele (taktéž mnohdy zavádějící), pokud ani od šlechtitele informace nejsou, uvádí standardně 7-9,
popř. 6-9 zónu (neboť jistota je jistota, že). To kdysi kdesi psala na HMF Lynn (jedna z adminů).

The Ingenious Mr. Fairchild a zimování - u mne zatím prvním rokem, první zimu přežila lépe než ostatní (chvojí, založena ve školce)
PS: Kirsten, pořád nevím, jak uchopit tvou informaci, že ti Munstead Wood v nadm. výšce přes 800 metrů kvete již třetím florem.
Můžeš se o tom nějak rozepsat, prosím? Ď. :)

Kdyby se mne někdo ptal, zda růže může mít na jediném výhonku padesát poupat, asi bych pochyboval a tvrdil, že spíše ne.
No, je jedna taková. Na silném výhonu, který zahajuje druhý flor, má ´Francine Austin´ rovných padesát květů/poupat.
Na druhém, slabším výhonku, který jej následuje, jich však má hezky pěkně jednašedesát. Pak má několik menších výhonků při zemi,
bez květů. Celkem tedy tyto 2 výhony mají 101 poupat a květů. Neskutečné. Zima u mne dobré, přežila pod chvojím.
Velmi jemně voní (v horku), ráno ne.

Francine Austin 19/8/2012 a letošní samovýsev Salvia viridis od Emilky :)
afrancineaustin19820121.jpg

afrancineaustin19820122.jpg
Poslední úprava: 20. srp 2012 12:39 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, helena, evai, Martin, mišpule, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 19. srp 2012 23:07 #282574

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Kew Gardens mne trochu zlobí, musel jsem ji (za zelena, jsem trapič, omlouvám se) přesadit do květináče.
Docela dobře to zvládla, nepřestala kvést a teď i obráží, na zimu ji asi nechám v garáži a pak se uvidí. Roste nejhůř z nových ostinek.
Nové květy vykvétají docela ve žlutém tónu, pak bělají, tak jsem dnes udělal srovnávačku, kde je to celkem patrné.
akewgardens19820121.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Martin

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 06:09 #282577

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Když se The Lady´s Blush chvilku nechá v klidu, vydatně se zalije a přestanou se otrhávat kvítky na srovnávačku,
tak udělá velkou parádu (druhý flor).
atheladysblush19820121.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, helena, Martin, mišpule, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 12:35 #282584

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kirsten, při hledání bílé, vitální, voňavé a já ještě dodávám zdravé a dostatečně mrazuvzdorné růže nemusíš chodit daleko. Winchester Cathedral už tu byla probrána několikrát a myslím, že všichni, co ji mají, jsou spokojeni.

Druhý flór Winchester Cathedral
WinchesterCathedral7.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, Aglaé, helena, evai

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 12:40 #282585

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
EvoL,jestli mě zrak nešálí vidím uprostřed růžovou barvu,ale chtěla jsem se prosím hlavně zeptat,zda je růžová Redoute studený odstín nebo zase směrem na oranž stranu.

Honzo,jaké máš prosím dojmy z Maid Marion a mohla by být u Young Lycidas?
Poslední úprava: 20. srp 2012 12:42 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 12:57 #282588

• Eva L.
  • Moderator
Evko, zrak tě nešálí, čerstvě rozvité květy W.C. jsou opravdu narůžovělé, později bílé. To je tím, že se jí plete do života matinka Mary Rose. :laugh:
No a Redouté je barevně mezi W.C. a M.R., tedy světlounce růžová. Podle mého "barvocitu" je to studený odstín růžové.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 13:11 #282590

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evko, posuď sama, jaký odstín Redouté má. Vnímám ji jako jemně lososovou, časem a v horku málem zbělá,
je pak růžovější, dětsky, barva slábne a mění se. Dnes ráno jí opadaly dva květy, jinak bych cvaknul, ale poupata ještě má.
Na snímku je maličký květ, jinak jsou jednou tolik větší.

Maid Marion - no nevím, co si o ní mám myslet. Dobrá je, bujná je. Ale... čekal jsem trochu víc vzhled ála staré růže.
Pokud znáš Princess Alexandra of Kent, tak si představ podobné výhony, podobné listy, podobný habitus, ale jiné květy.
Jsou si celkem podobné. K Young Lycidas bych Maid Marion s klidem zasadil. Ale neplápolám nad ní, zatím. Vůně slabá.
Prima je, že nakvétá postupně - tu kvítek, tam kvítek, tam šípek, tu poupátko. To mne baví, nemám rád růže s pausou.
Spíš jsem měl jiná očekávání (dle obrázků), než že by to byla špatná růže. Zatím je absolutně zdravá, květy jsou velké
a dlouho vydrží.

Evo L. - páni, to je záplava. :up Má Winchester Cathedral (na jižní zdi u domu) dokončila první flor a stojí a čeká. Ach jo.
Ten Liberec (v zimě sníh a poměrně teplá sezona), plus tvoje ruce a podzemní nádrže na vodu = růžový ráj.
(PS: kdyby seti chtělo, bylo by prima popsat ty podzemní nádrže třeba do: Podmínky pro pěstování růží v mé zahradě, Ď.)

Redouté, Winchester Cathedral, Glamis Castle, Sharifa Asma, Cariad, The Lady´s Blush, Queen Anne, Maid Marion, Eglantyne,
The Wedgewood Rose, The Ingenious Mr. Fairchild a Charles Rennie Mackintosh - Austin
Jasmina a Summer Memories - Kordes
Rozenfaszination - Schultheis
13/8/2012 - barvy jsou ve skutečnosti trochu světlejší a bylo to foceno ráno, no dobrá, pro někoho dopoledne :lol:
- dny nebyly tak horké a noci zde byly chladné (2-5 st. nad nulou), barva tolik nešisovala jako nyní
aostinkyDA13820121.jpg
Poslední úprava: 20. srp 2012 22:28 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, fanynka, Vlaďka, Aglaé, helena, evai, vydrik, mišpule, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 13:32 #282591

• Eva L.
  • Moderator
Honzo, díky za perfektní srovnávačku. Holt růžová je nóblesní barvička. :kiss:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 15:34 #282596

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Tedy, Honzo, nádherné srovnání. Máš moc pěknou sbírku. Plápolám nad Cariad a The Lady´s Blush, ale obě mít nemohu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM
Moderátoři: Eva L., Květa