Evko, The Ingenious Mr. Fairchild mám podzimní prostokořku z Holandska, z Lottum. Jestli je k mání u nás, netuším.
Háklivost na déšť - já ti nevím, ona kvete asi tak měsíc, možná pět týdnů, a za tu dobu tady vlastně nepršelo.
Při těch slabodeštících a přeprškách ale neutrpěla žádnou újmu, myslím, že to bude dobré. Velmi dobré.
Hodně ale klopí. Mám ji v nádobě, tak mi to nevadí (spíš vyhovuje - vypadá to romanticky), ale v záhoně bych nad tím
asi tolik nejásal. Vůně je jemná, citronová, krásná. Květy jsou velmi velké a dlouho na keříku vydrží.
Kirsten, už jsem chtěl dávno napsat, abys údaje na HMF nebrala jako bernou minci. Už to tu navíc padlo mnohokrát.
Příklad: vymyslím si, že zahradničím v zóně 3b (například), a že pěstuji růži XY (například), napíšu adminům na HMF,
že mi, v mé zóně, zimu (zimy) zvládá skvěle. Oni se mě (možná) něco přizeptají a jdou údaje opravit na zónu 3b.
Tím nemyslím uvádět je (záměrně) v omyl, ale spíš možnou (a nekonečnou) rozdílnost podmínek, kdy (kde) růže zimu (ještě)
zvládne a kdy (už) ne (závětří, zeď, dvůr, typ půdy, nakrývka, kopčení, sníh, textilie, voda, druh, kondice, věk, sazenice, podnož...).
Čili - není v silách adminů znát každou růži osobně, popř. každého uživatele. A většinou údaje jednotlivých růží na HMF
reflektují vzkazy uživatelů adminům. Pokud takové vzkazy (osobní zkušenosti) od uživatelů k některým sortám admini nemají,
užívají informace od šlechtitele (taktéž mnohdy zavádějící), pokud ani od šlechtitele informace nejsou, uvádí standardně 7-9,
popř. 6-9 zónu (neboť jistota je jistota, že). To kdysi kdesi psala na HMF Lynn (jedna z adminů).
The Ingenious Mr. Fairchild a zimování - u mne zatím prvním rokem, první zimu přežila lépe než ostatní (chvojí, založena ve školce)
PS: Kirsten, pořád nevím, jak uchopit tvou informaci, že ti Munstead Wood v nadm. výšce přes 800 metrů kvete již třetím florem.
Můžeš se o tom nějak rozepsat, prosím? Ď.
Kdyby se mne někdo ptal, zda růže může mít na jediném výhonku padesát poupat, asi bych pochyboval a tvrdil, že spíše ne.
No, je jedna taková. Na silném výhonu, který zahajuje druhý flor, má ´Francine Austin´ rovných padesát květů/poupat.
Na druhém, slabším výhonku, který jej následuje, jich však má hezky pěkně jednašedesát. Pak má několik menších výhonků při zemi,
bez květů. Celkem tedy tyto 2 výhony mají 101 poupat a květů. Neskutečné. Zima u mne dobré, přežila pod chvojím.
Velmi jemně voní (v horku), ráno ne.
Francine Austin 19/8/2012 a letošní samovýsev Salvia viridis od Emilky