Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže III/2012

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 18:13 #282600

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,moc děkuji za krásnou a hlavně přínosnou srovnávačku,mít možnost vidět pohromadě více růží za stejných podmínek je neocenitelné.:up
Až na fakt,že budu mít dilema,které růže koupit.:cheer:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 23:01 #282615

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evka napsal:
Také se mi líbí barvou a stavbou květu Wisley,zajímalo by mě proč ji austin vyřadil,tak jako i Dr.Herbert Gray či Sir Edward Elgar?

Evko, druhou a třetí neznám. Wisley tedy taky neznám, ale znám :) někoho kdo ji zná. Tedy má. :)
Niels dával fotku na HMF tady:
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.78231

A novější pak na Facebook tady:
a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/...807_1581957421_n.jpg

Ptal jsem se ho na jeho pocity a dojmy, odepsal toto:
Jan, I really like this rose since it grows so big - In many ways I can compare it to a pink version of Golden Celebration that is one of the parents. Big cupshaped pink flowers with medium rose/citrus fragrance. Flowers do not like rain - and in some years the it has gotten a little more blackspot than other Austin Roses -which was probably the reason why Austin Roses withdrew it from sale - and replaced it with Wisley 2008 - since people may have higher expectation of a rose bearing the name of the Biggest English RHS garden. It blooms a little later than other roses.

Mmch. na FCB je skupina David Austin Roses Lovers, pindám tam s nadšenci častěji, než tady.
Poslední úprava: 20. srp 2012 23:03 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 20. srp 2012 23:15 #282617

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Na FCB je mj. třeba výstavní fotka Spirit of Freedom - ta je vážně silně slintací.
a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/...7367_182732362_n.jpg

Heleno, Cariad a The Lady´s Blush jsou vážně krásné. Zajímají mne další ostinky s jednoduchým květem
(jak to, že je před námi Ostin tak dlouho - a úspěšně - tajil? a ládoval nás naducanými supeobry?).
Cariad mi zatím přijde jako Láska, když vypukne. Je nespoutatelná, impulsivní, žhavá a chce vše nebo nic.
The Lady´s Blush je přitom jako orosené ráno v tichém lese, při snídani v mechu.
Každá je jiná, každá je osobní. Tak ať dobře vybereš.

Evko - dtto.
Ještě k podobnosti Maid Marion a Princess Alexandra of Kent - na téhle fotce je P. A. of Kent podobná silněji, než obvykle:
a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/...230_1660397131_n.jpg

Líbí semi taky Buttercup. Nějaká drobnokvětá žlutá i oranžová by semi zišly. Goldspatz (Kordes) má na můj vkus moc tmavé
a lesklé lupení, tak nějakou náhradu za ni...
a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/...671_1472250724_n.jpg
Poslední úprava: 21. srp 2012 00:08 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 21. srp 2012 07:05 #282623

• Evka
  • Platinum Boarder
Honzo,mockrát děkuji za všechny odkazy a postřehy.Wisley se mi moc líbí jak barvou tak stavbou květů,ale čs mě velmi odrazuje,taktéž problém s deštěm,Wisley 2008 je zcela jiná růže,vyhovující stavba květu,ale na mě bledá,ikdyž kdyby byl odstín studený,tak bych ji možná vyzkoušela,boužel není jak jsem četla někde výše.
Maid Marion asi určitě zkusím.
Velmi mě překvapila sytost středu Gentle Hermione jak u Nielse,tak u Violetty nebo tvoje St.Swithun.Nevím,zda mám záměny nebo jim něco chybí,ale tak jak na těchto fotkách jsem si je při koupi představovala.
Poslední úprava: 21. srp 2012 09:29 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 21. srp 2012 07:05 #282624

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Honzo, tajně jsem doufala, že mi ke Cariad a The Lady´s Blush něco dalšího napíšeš. :blush:
Povedlo se, velmi děkuji, ale... ale oba popisy jsou tak lákavé, že si snad hodím korunou.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 21. srp 2012 12:13 #282633

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evko, není zač, rádo se stalo. Tož asi nezbývá, než Wisley vyzkoušet, posoudit ne-odolnost na vlastním dvorečku.

Sytost středu květů - může být dáno lomem světla při focení, zejména za slunných dnů.
Nevím, které fotky mám konkrétně na mysli, ale jen mě to tak napadlo, neb dnes ráno jsem v zahradě fotil
a právě Wisley 2008 mi ve středu vychází sytější a až do oranžova, což v reálu nejní.

Heleno, Cariad mám teprve tři týdny, The Lady´s Blush podzimní, nyní v druhém květu (trošku tedy již nakoukáno).
T.L.B. je zatím takový prcíček, jak asi vidno z fotky.
Skleníková (?) Cariad je obřík. Každá by se asi hodila na jiné místo, k jinému doprovodu. Tak je vezmi obě :).
Já spíš malililinko tíhnu k The Lady´s Blush.

Už dlouho sem chci dát Nielsovu fotku zahradního zákoutí. Je na ní Scepter d´Isle (světlounká), Othello (nízká uprostřed)
a pár načuhujících kvítků z pravého dolního rohu - to je Louise Odier.

a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/...686_1393110782_n.jpg

Nielsova ´Abraham Darby´ včetně kompozice nemá jedinou chybičku a je mimořádně slintací:

a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/...145_1677869702_n.jpg
Niels pak k této fotce dodává: ...the taller clear pink shrub rose to the back of the border - is the bourbon rose Louise Odier.
... Achilea Ptarmica -'Boule de Neige - Snowball'. I planned this border - to see how all the good abricot roses could fit into a mixed border with - with a cooler color palette.

Když tak sleduji svou Lichfield Angel, jak se pomalu a neochotně odhodlává k obrůstání pro druhý flor, tak si říkám,
jak dlouho budu ještě muset čekat (a jestlipa se taky někdy dočkám) na takovouto bujnou krásu:
a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/...291_1147496752_n.jpg
Poslední úprava: 21. srp 2012 12:40 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Aglaé, helena, evai, mišpule, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 21. srp 2012 13:09 #282634

• Evka
  • Platinum Boarder
Honzo,díky to Nielsovo horní zákoutí mi hovoří přímo z duše,přesně tahle konkrétní barevná souhra je pro mě to pravé ořechové.Mám obrovskou radost,že jsi tuto fotku zařadil.:up
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 21. srp 2012 15:22 #282636

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, ten chlapec Niels má sympatické nápady - nebojí se barevných kombinací, nad kterými tady někdy odmítavě kroutíme hlavou. S ním bych si asi rozuměla. :cheer: Jen se mi nějak nechce věřit, že je v Dánsku 5. klimat. zóna (na HMF Niels uvádí zónu 5. - 6.). To moře okolo zimu dost mírní.
Scepter´d Isle je úchvatná. Máš ji ?
Poslední úprava: 21. srp 2012 16:16 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 21. srp 2012 15:45 #282638

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Honzo, díky. Ono to nebude letos, tak snad se misky vah někam převáží. :)

Nielsova zákoutí jsou nádherná.

Hm, začínám se obávat, že Austinovy růže mají rády vyrovnanější teploty, než panují přes léto u nás. A méně suchý vzduch.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 21. srp 2012 20:31 #282648

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evko, to jsem rád, že máš radost. Niels má jistě taky radost.
Zákoutí je to krásné a vůně Othello přímo u lavičky musí být neskutečná.

Evo L., máš pravdu, Niels je báječný chlapec. Odvaha mu opravdu nechybí - když jsem se na HMF jen letmo zmínil,
že by mne velmi zajímala vůně růže Pope John Paul II (v Evropě se neprodává), začal hnedle čile vyjednávat možnost
jejího dovozu (jsi mi připomněla, že se ho musím pozeptat, v jaké fázi situace je).
Barevné kombinace - odvážnému štěstí přeje. A tady to platí dvojnásob.
Zóna 5, kterou Niels uvádí, mne taky zarazila. Např. stejná růže mu kvete i o měsíc dříve, než mě (myslím, že jsem v 5b).
Ptal jsem se ho tedy, zda ho napadá nějaké vysvětlení - je to asi tím, že v zimě mají pořádnou hromadu sněhu, spolehlivě
každý rok a někdy i málem ke dvěma metrům. Růže pak těžko mohou vědět, co za mrazové orgie se nad nimi odehrávají, že.
To mi jako vysvětlení stačilo, dál jsem se nepídil.

Nad Scepter d´Isle jsem loni plápolal u Chládka (kvetla nepřetržitě, ochotně, byla velmi zdravá).
Áchala tu nad ní (resp. u sousedky/kamarádky, tuším) i Evai. Pak jsme ji pomluvili a pro její velmi silnou myrhu zavrhli.
Mno... červík hlodavec tomu chtěl, že u mne přece jenom jedna pidi-sazenička z Lottum přistála.
Sázel jsem ji hodně pozdě na jaře, jako miniaturní dvouvýhon. Zrovna předevčírem jsem ji vydatně zaléval, žije, má pár listů,
ale nevím, zda letos pokvete. Snad se po zálivce porůží. Trochu jsem na ni zapomněl, dal jsem ji (pro myrhu) mimo dosah nosu.
Každopádně za pořízení stojí (mám ji nakoukanou).

Heleno, máš pravdu, není kam spěchat.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena
Moderátoři: Eva L., Květa