Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Top růže roku 2013

Top růže roku 2013 06. úno 2014 19:17 #287293

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Možná bychom měli zhodnotit naše favoritky loňského roku. Je nejvyšší čas. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: hespa1, Vlaďka, helena, Martin, Kirsten, J.A.P.N

Top růže roku 2013 06. úno 2014 19:59 #287294

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Evo, dobrý výkop, v nově ožilých KR :)
Musím se nad tím ale zamyslet a srovnat si zpětně vzpomínky v hlavě. V tuhle chvíli se mi už sezona 2013 zdá tak vzdálená...
Téma bylo zamčeno.

Top růže roku 2013 06. úno 2014 20:32 #287296

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Vlaďko, no právě. :unsure: Spíš už myslíme na novinky 2014 a loňský rok se jaksi ztrácí v mlhavém oparu. Myslím, že bychom nemuseli být tak důkladní jako před rokem a jen stručně pohovořit o těch nej...
Nemůžeme přece porušit tradici. ;)
Téma bylo zamčeno.

Top růže roku 2013 06. úno 2014 20:46 #287297

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo :), ráno jsem dostal stejný nápad jako ty a sepsal jsem příspěvěk na téma
nej sorty roku. Řídil jsem se předchozími lety, ale než jsem ho odeslal,
rozhodl jsem se vyčkat, jestli budou KR fungovat už i ostatním, abych si tu
nepovídal sám. A protože už fungují, tak vkládám původní ranní znění :)

Berte to s rezervou, těžko zhodnotit celý rok tak precizně, jak si žádá
níže uvedený dotazník, těžko vzpomenout na všechny ty plusy i mínusy.

Tak jako v předchozích letech, bylo by možná inspirativní,
kdybychom se pokusili o zhodnocení námi pěstovaných růží v uplynulé sezoně.

Předchozí diskuse (2012) se nachází zde (a jsou v ní prokliky na předchozí léta):
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...i-top-ruze-roku-2012

1. Top růže 2013
Royal Jubilee - krásná, komplet zdravá bez postřiku, kvetoucí ve vlnách, které ovšem následují téměř jedna po druhé, beze zaznamenatelných paus. Vlny jsem počítal, byly minimálně čtyři, i za loňskou, tak krátkou, sezonu. Velmi krásně voní, slabou, jemnou čajově ovocnou vůní.
Bohatě přirůstá i přes předjarní stavební ruch, který kolem panoval,
i přes konkurenci pivoněk či sed (nutno přesadit, píši do notýsku :) ).
Ještě na kvetoucím výhonu se tvoří z pupenů v paždí pravých listů nové zelené výhony,
které v brzku hojně kvetou.

2. Top nákup podzim 2012/jaro 2013 (prvoročky)
- Royal Jubilee

3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
- nic mne nenapadá

4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic
- asi Young Lycidas, viz. bod 12
- jiné růže zklamaly třeba tím, že loni neopakovaly kvetení, což se dalo
vzhledem k vývoji počasí v průběhu roku pochopit, ale mnohé se o něj ani nesnažily
(např. Sharifa Asma, i když ta byla, zdá se, podkopána mravenci...)
- přemýšlím, kolik let bude k usazení se (a prosazení se) potřebovat Stanwell Perpetual

5. Neurazí, nenadchne
- Maid Marion, je velmi krásná, ale tak nějak... neosobní.
Při nuceném stěhování se na pustý ostrov bych ji s sebou nevzal.
- Summer Memories

6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
- letos se asi rozloučím s Kronprinsesse Mary Castle,
v suchu sice má nádherné a hlavně extra voňavé květy,
ale v mých končinách je to spíše růže do skleníku
- možná nahradím 6 ks Stanwell Perpetual (které měly tvořit kvetoucí
a mrazuvzdorné pozadí) nějakým více bujnějším "křovím"

7. Top vůně
- Boscobel, není nejsilnější, ale má velmi zajímavé a neotřelé složení,
velmi mě v něm baví jistý nádech hořkých mandlí, resp. broskvové pecky
(podobný tón je možné najít i v Summer Song)

8. Top smraďoch
- nemám

9. Růže, které si nejvíce vážím
(např. bylo obtížné ji získat, čekání, shánění, vzpomínky a pod.)
- stále Louise Odier, pro tvorbu olbřímích, nenamrzajících,
zdravých a voňavých exemplářů, které, zdá se, snesou všechna stanoviště

10. Top očekávání aneb slibuju si od této
- očekávám další optimistický rozvoj u Royal Jubilee, Boscobell a Wollerton Old Hall,
zajímá mne, zda i nadále bude svou bujností, květy a lupením Lady of Shalott poukazovat
na svou možnou (domnělou) pokrevní spřízněnost s Frühlingsduft
- jsem zvědavý na nové ostinky, zejm. na Carolyn Knight a pak také na The Lady Gardener
- na podzim semi podařilo sehnat Yellow Romantica, žlutobílý sport z Colette,
slibuji si vysokou mrazuodolnost, dobré zdraví, i když obě s Colette trochu hůře čistí
- Gospel (podkopána krtkem, ani nemrkla, neustále kvetla, komplet zdravá
a silně voní), btw. krtek tu dlouho nebyl, ale v tom suchém červenci jsem zryl
jeden kousek záhonu, který jsem měl zamulčovaný břečťanem (on se ten bř. dost rozpínal),
zaryl jsem tam hodně trávy a kompostu a všeho dobrého a vydatně jsem to zavlažil
a hle - ono se tam asi líbilo žížalám a dalším lahodinám a za nimi se dostavil, viz. výše.
bylo to jediné kypré a vlhké místo v okolí v tom suchém měsíci, takže jsem si ho vlastně nalákal,
pro dobrotu...
- Lady Salisbury - její větve a listí vypadají tak přirozeně a krásně...,
kvete téměř bez přestávky, hodně se mi líbí, květy jsou velmi odolné počasí, leč nevoní
- Reverend H. d'Ombrain a Chippendale Gold - jsem prostě jen zvědavý, jaké budou

11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
- Pastella, Louise Odier, Mme Isaac Pereire, Nevada, Unicef-Rose, Korbin, Roztomilá,
Burgund 81, Teasing Georgia, Lady Emma Hamilton, Sophy´s Rose, Leonardo da Vinci,
Soused Gusta (syn. Kájiny pomponky - dokonalá)

12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)
- pořád se snažím o bujnější růst (a prosazení se) u čtyř ks Young Lycidas,
minimálně u jedné, zdá se, jsem na dobré cestě. ostatní jsou stále slabé.
vypadá to, že tato odrůda u mne nesnese konkurenci sousedů a vyžaduje zálivku a hnojení.

13. Top šípky
- Juanita, Ilmenau, Roztomilá, James Galway, Coral Dawn, Souvenir de Greuville,
Mozart, Ballerina, Unicef-Rose, Madame Isaac Pereire

14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně)
- letos jsem nepostřikoval ani jednou, i tak byly růže překvapivě bez problémů
(chladné deštivé jaro...) a tak místo všech těch zdravých, bych vypíchl ty nemocné,
bude to kratší
- padlí a rez letos neměla žádná moje růže, takže zbývá černá skvrnitost,
tu měly:
- Probuzení (komplet), Maid Marion, Wisley 2008 (hodně), Burgundy Iceberg (hodně),
Zéphirine Drouhin (hodně), Sharifa Asma, Rose de Rescht (trošku a jen ta jedna přistíněná)
- opravdu zdravé sorty jsou např. Camelot, Kir Royal, Sombreuil nebo Royal Jubilee

15. Potížistka aneb kam s ní?
- body 4 a 6

16. Rozloučení
- mnoho růží dávám pryč z důvodu "změny koncepce" zahrady a jiné se mi nelíbí
- z těch opravdu problémových jich za zmínku stojí jen pár - po tříletém trápení
je to Cinderella (Kordes), zdravé lupení, ale květy nesnesou ani silné slunce, ani déšť.
na malé zahradě je to nepříjemné, do očí bijící (byla u posezení).
- po čtyřech letech pokusů dávám pryč i Rosemoor. dost mne to mrzí,
ale snad jim jinde bude lépe (měl jsem 6 sazenic ze tří zdrojů, dvě uhynuly samy).
- Abraham Darby (moje nejstarší ostinka), bohužel, nedokáže vytvořit koukatelný keř,
neustále omrzá, když pak vyhodí nové výhony, tak ty se pod tíhou olbřímích (nádherných,
taaak voňavých) květů sklání k zemi, leckdy se po ní i válí, poupata často mumifikují.
je to kultivar do teplých oblastí, kde určitě musí být nepřekonatelná. stále nevím,
čím přesně ji nahradím (uvažoval jsem o Colette (čištění), ale asi tam dám Crown Princess Margareta)

17. Srážkové úhrny v průběhu roku 2013
- neměřil jsem, teď ráno v rádiu zrovna říkali, že byl suchý rok (opět),
oproti dlouhodobému průměru napadlo jen 61% všech srážek

Přidávám fotku Royal Jubilee (Austin), 17.8.2013, na které je u bílých šipek vidět,
jak pěkně a čiperně už obráží z ještě kvetoucích nebo zastřižených výhonů,
je opravdu čilá a rychlá.
aroyaljubilee17820131.jpg

A božská Soused Gusta (Kájiny pomponky), 17.8.2013
asousedgusta17820131.jpg
Poslední úprava: 06. úno 2014 21:58 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., fanynka, hespa1, Vlaďka, helena, Martin, mišpule, Evka, Kirsten a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Top růže roku 2013 06. úno 2014 20:55 #287300

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Tak jo.Pro mně jednoznačně Gallica Jana.(Pilgrima nechávám mimo soutěž ;) )
Na počasí tady nadávat nebudu,to nechám do hodnocení sezóny.
GallicaJana10.6.13.jpg

J.-14.6.13.jpg

J.-20.6.132.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, fanynka, hespa1, helena, Martin, Evka, Kirsten, J.A.P.N

Top růže roku 2013 06. úno 2014 22:05 #287302

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Ahoj Mišpule, co je zač gallica Jana? Neurčený nalezenec?

Honzo, Stanwell Perpetual jako nerost (a v tolika examplářích), to mi hlava nebere. Pokud je místo očkování trochu pod zemí, staví se ráda na vlastní a prosperuje ještě líp. Možná by šlo zkusit střed nějakého keříku zasypat.
Zaujalo mě tvé hodnocení napadení ČS: u mě Probuzení úplný propadák (mám ji ve 2 exemplářích). Nemocná, nepřirůstá, omrzá. Sharifu Asmu mám na místě cca 3 roky a zatím je taky na nic. Nemocný nerost. Předstihne ji snad už jen Glamis Castle, která se za 4 roky snad ještě nedostala výškou přes 20 cm. Burgundy Iceberg taky neduživá. Trochu si slibuju od zlepšení podmínek pro příští sezónu (další namulčovaný čtverec), ale podobný stav Schneewitchen můj optimismus brzdí. Rose de Rescht mám v mnoha exemplářích ve středovém kruhu. Ze začátku byla nádherná, poslední roky je hodně chorobná. Možná má hlad.

Narychlo přidám jen fotky šípků r. foliolosy a Rote Hannover, nad celkovým hodnocením se budu muset zamyslet.

Picture087.jpg

rote-hannover3.jpg
Poslední úprava: 06. úno 2014 22:08 od dresla.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Martin, Evka, Kirsten, J.A.P.N

Top růže roku 2013 06. úno 2014 22:26 #287303

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
rosen-kalbus.de/de/historische-rosen/462-neuheit-2000-jana.html
Koupila jsem si ji kvůli jménu ;)
Ty šípky jsou boží.
Ke Stanwell P.-mám ji od tebe-podzim 2012 a je v TOP v těsném závěsu za Janou.Rostla jako ďas a kvetla pořád.

S.P.8.5.13.jpg

S.P.19.8.13.jpg
Poslední úprava: 06. úno 2014 22:30 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Kirsten

Top růže roku 2013 06. úno 2014 23:05 #287309

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Oj, to by mě u Kalbusů hnali. Ne nalezenec, ale šlechtěnec.
Máš krásnou džungli.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Top růže roku 2013 07. úno 2014 09:25 #287312

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Pokusím se postupovat dle "oficiálních" kritérií, ale mé hodnocení je silně ovlivněno tím, že jsem řadu starších růží na jaře přesazovala do nově vytvořeného záhonu a současně je spousta růží nových, takže hodnocení nebude úplně objektivní. Navíc loňská sezóna byla dost nenormální jak do množství srážek, tak dlouhou zimou, tak hlavně i nedostatkem slunečního svitu, což určitě mělo nějaký vliv a zřejmě ne stejný na všechny růže:

1. Top růže 2013
u mě letos jednoznačně CPM - krásně přečkala zimu, takže jsem její 2,5m výhony zakrátila jako popínavku a dala záplavu květů v prvním kvetení, druhé bylo postupné a dobré jako vždycky

jednoznačně Crocus Rose ( alias Emanuel od Pelců) - na to, že byla nováček a navíc zasazená v polostínu v půdě, která se rozhodně nedá označit za výhřevnou ( jejími sousedy jsou hosty a nově hortenzie - pro ně je to ideální místo), předvedla se nejlíp ze všech nováčků. Udělala kompaktní keřík, naprosto zdravé listy a neustále až do mrazů nahazovala poupata, která jsem tedy povětšinou v těch hicech vyštipovala

z letošních nováčků se moc nepředvedl Leonardo dV, ale protože je to růže, která je jinak vynikající, přičítám to složitému umístění a z taky ho nějak stihly přerůst okolní trvalky, což mu taky neprospělo. Předpokládám, že letos to dohoní - rozhodně mu tímto nevyhrožuji

Rokoko - každoročně namrzlé k zemi. Loni to byla jediná výjimka, přesto žádná sláva, pár květů
Gtaham T. - to předloňské přesazení nerozdýchal ani ve druhé sezóně, pořád má dva 20cm klacíky, sotva živoří. Není to jeho chyba, přesazovat starší růži nebyl dobrý nápad, navíc na tak složité místo.. Nicméně, pokud se nezvetí, budu si za něj muset pořídit náhradníka ( opět GT ;) )
Heritage - nevedlo se jí několik let na stanovišti, kam zasahovaly kořeny švestky, loni jsem jí přesadila, trochu se to zlepšilo, uvidíme letos, jak si s tím poradí, ale celkově ji mám cca 6-7 let a jestli jsem zatím viděla součtem 10-15 květů?

5. Neurazí, nenadchne
no, těžko říct, ale celkově se moc nepředvádí Heritage a Rokoko - viz výše

Heritage, Rokoko - jesli se nevzmátoří, čeká na ně záhonek u kamarádky, která má růže v solo záhoncích bez podrostu, na slunci, zelévané - takový ráj pro růže ( dávám tam všechny, které vyžadují moc péče a tam jí dostanou a za pár let jsou z nich krasotinky ;) )

7. Top vůně
jednoznačně CPM - v té mase květů, které dala, voněla přes půl zahrady ( navíc je u chodníčku, kdykoliv jdu okolo, pračtí mě její vůne do nosu :)

8. Top smraďoch
nemám, mně voní všechny ;)

jednoznačně Pink Apolllo, alias Climbing Bonica ( moje nejoblíbenější růže ) - dost jsem se tu v minulosti vyplakala nad tím, že jsem o ní vlastní blbostí přišla a pak to tu zahltila popisem toho, jak jí sháním. Nakonec mě zachránila Dresla, a tak ji mám od jara 2012 znovu. Letos už snad udělá delší větve a užiju si zase záplavy jejích krásných květů

těším se na Crocus Rose a ostatní loňské nováčky, že se předvedou v plné kráse a že i ty loni přesazené se konečně usadí a krásně pokvetou
pokud by náhodou vydržela zima takhle mírná, mám naději na záplavu květů od Edenrose, která má větve nyní výš než sousedova zeď - to bych si opravdu moc přála

tedy mám těžkou volbu, poslední roky s nimi pořád hýbu, navíc u některých teprve loni dozněly následky zimy 2011/12, takže s čistým svědomím můžu označit snad jen CPM a růži olivetskou, která prostě nikdy nezklame a předloni kvetla i na těch namrzlých výhonech ( sice pak zčernaly a chcíply, ale to už měla vyhnané od země nové dlouhatánské)

Pat Austin - krásná barva, ale nesmí příjit horko, to jsou květy úplně hadrové a vydrží sotva den, déšť taky nemusí...

13. Top šípky - jednoznačně Climbing Bonica ( nechávávala jsem jich pár z druhé vlny kvetení - jsou veliké a jasně oranžové )

chemii jsem se za ty roky dosud nenaučila používat ( ve stavu krajní nouze vytahuju pouze roundup na svlačce a bodláky), takže pokud je mokrý rok objevuje se na některých ČS, pokud suchý tak na jiných zas padlí ( jedinou výjimkou bývávala Iceberg, ta zvládala na jedné rostlině koncem léta obojí :evil: )

Neřeším kam s ní, protože vím, že ji stěhovat nebudu, ale zlobí mě stromková ( smuteční růže) Dorothy Perkins. Přesadila jsem jí na lepší místo, kde má víc slunce a hrozně se obsypala padlím ještě v prvním floru ( to ve stínu nedělala, ale zas tam moc nekvetla...), prakticky to zdeformovalo půlku květů. Já se znad kvůli ní naučím pouřívat "chemii" ..

16. Rozloučení
Rozloučila jsem se jen se 2 růžemi, které jsem si v HB koupila na jaře 2012 jako Pink Apollo a Red Apollo a ze kterých se vyklubaly Flammentanz a něco jako Generál Štefánik. Obě dostaly nový domov, kde se o ně postarají. Flammentanz je krásná růže a kdyby nebyla tak jasně červená, nechala bych si jí, ikdyž je jednoukvetoucí. GŠ není můj šálek kávy, naštěstí kamarádky maminka růže tohoto typu miluje, takže se jí ráda ujala. Jen podotýkám, že dostat dva roky zasazenou Flammentanz ze země mi trvalo půl hodiny a stejně jsem si podupala všechno okolo :unsure:

srážky neměřím, ale soudím, že loňský rok byl u nás ve srážkovém stínu nadprůměrný. Nikdy v životě si nepamatuji, že bych viděla, že ve skleníku (podlaha 80cm pod úrovní terénu) stojí voda :ohmy: , minimálně 3 týdny se tam dalo jít jen v holinách. Nicméně začátek a závěr roku mi přišel suchý jako obvykle...
Poslední úprava: 07. úno 2014 09:56 od Jana V.. Důvod: překlepy
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Vlaďka, helena, Martin, mišpule, Evka, Kirsten, J.A.P.N

Top růže roku 2013 08. úno 2014 14:11 #287346

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Pokusím se též přidat žebříček svých Topek.
Je ovlivněn počasím, které v loňské sezóně bylo.
I přes relativně mírnější zimu ( pouhých -19.st na 2 hodiny, co to je :laugh: ) růže jsem byla nucena ostříhat až na vyjímky k zemi. Jako každoročně, no.
Dlouhé, studené, deštivé "jaro" sice přispělo k bujnému růstu keřů, ale též odložilo kvetení historických a moderních růží do jednoho termínu. Navíc, do začátku kvetení se spustila dešťová clona, poničila květy hist. + části drobnokvětek. A to se pro letošek v mém hodnocení projeví. Pak nastal výbuch květů, užívala jsem si. Červencové horko + sucho, deštivé září ( celé, každodenní ceďák ). Mnohé růže, vč. těch, které mám poměrně dlouho v kolonce spolehlivek, se s těmito podmínkami vypořádalo špatně. Neopakovalo kvetení či začalo nakvétat velmi pozdě, to samé platilo i pro vývoj nových větví ( austinky, kandelábry ). Opět se musí odrazit v hodnocení.
Pro letošek tedy vybírám růže, které se s těmito podmínkami vyrovnaly dobře, ustály je. Tzn. - nelepily, netečné k dešti, horku, opakovaly kvetení.

1. Top růže 2013
- Belle de Sardaigne- naprosto úžasná schopnost být inertní vůči počasí. Úžasná násada květů, nepřetržitá tvorba nových soukvětí. Od začátku do konce vegetačního období nebyl jeden den, kdy by keř byl květůprostý. Navíc, ty půlmetrové hrozny květů v II. flóru jsou obdivuhodné. Trvanlivé, samočistící... prostě nemám jí co vytknout. Jen nevoní.
- Domaine de Charance - stejný text jako u předchozí růže. Vůně slabá.
Do první pětky bych ještě včlenila
Sweet Haze
Crocus Rose
Ghislaine de Feligonde

- velmi schopně vypadá MARIE-LOUISE DREVON
- krásou květů proti fotkám, podle nichž se neznámé vybírají, překvapila Bon Chance a Let´s Celebrate( ta navíc na prvoročku četností kvetení )

- jasné zklamání - Carefree Beauty ( květy hadrovité v dešti i v horku ). Velký černý puntík, málem šla po první sezóně.
- Burgundy Ice - ČS
- předpokládané zklamání - Ketchup & Mustard . Kupována s úmyslem vidět na vlastní oko, zda může být růže opravdu ( možná pouze pro mne ) tak nelíbivá. Může. Takže vlastně nezklamala, :laugh:, nicméně šla rychle do pryč.

- neopakování kvetení díky podmínkám. Bylo jich dost.
- nejvíce loňsko se podepsalo na Souvenir de Greuville ( do prvního napršelo, opadal, podruhé se nesnažil ), dtto Louis Odier.
- jako každoročně Brother Cadfael, lepivka lepivek. Proboha, proč ho ještě mám ? ;) Jako ocásek - z týchž důvodů - Durance
- Vesalius, zdá se, že to nebude růže do našich podmínek. Puntík, ale nechávám

5. Neurazí, nenadchne
sem se mi zařazuje cokoliv nesnadně. Potřebovala bych jinou kolonku.
Mám-li už cosi dát, aby nezůstalo prázdné - pak Clair Renaissance
( bráno spíše - je podprůměrná )
a Flirt 2011 + Maxi Vita

- nepomůže-li L.Odier odstranění růže, kt. jí ubírala slunce + ohnutí větví k zemi, pak ona.
- zmrzliny se u mne letos asi nebudou vyskytovat, neuhodí-li ještě.
Na podzim byla na moje hamounství poměrně velká čistka ( většinou růže, kt. mrazově neodpovídají podmínkám , další pak kvůli habitusu ).
V ohrožení jsou růže z bodu 3 + 4, pokud se nenapraví. ( nikoliv Souv. de Greuv.).
Z dosud nejmenovaných pak asi Bridge of Sighs

7. Top vůně
- Palais Biron
- Minerva, ...v noci
- náramně jsem si užívala Summer Wine v kombinaci s Odile Masquelier a Ghislaine de Feligonde

8. Top smraďoch
- nemám

- Ghislaine de Feligonde, stále, páč na ni mne Dresla "ulovila" do růží
- Cinco de Mayo ( na třetí pokus ), Evelyn ( na čtvrtý pokus ) - ke mně dorazily, konečně

těším se na všechny nováčky, ten moment očekávání, doufání, překvapení..
- mám-li jmenovat alespoň jednu - pak nejspíš Monique Bouygues ( fotek málo, podle popisu růže s mosazným srdcem, ty můžu.. )
- na opačném pólu pak je Winky Girl - jestli to bude to, co jsem loni viděla v Hradci, pak... achjo..
- z růží druhé sezóny - Too Cute, Bon Chance - zda naplní očekávání do nich vkládané
a hrozně se těším na to, že letos bych mohla ( konečně ! ) hloubat nad tím, jak správně růži sestřihnout, nikoliv : už zase k zemi.
Nechci ovšem zakřiknout, že :P

- topky z bodu jedna
- Ballerina, Vierge Folle atd.,atd.

PINK GHISLAINE DE FELIGONDE - nečistí, to by mne zajímalo, jak ji - co by popínavku - obírají v teplých krajích

13. Top šípky
nenechávám

postřik 4 x, i přes to ČS ( významnější ) - Burgundy Ice, Blauwestad, Maria Mathilda, Jacqueline du Pre. Poslední tři se z ní vylížou, kvetou, B.Ice loni nikoliv.

rzivost stonků - Cubana

Jacqueline du Pre - musí být v dosahu, nečistí, musí se pořád obírat květy ( bez toho nehezká )

16. Rozloučení
cca 10 růží na podzim, pro letošek uvidím

lehce nadprůměrný, bohužel deštivé období soustředěno do delších časových úseků.
celkem : 600 mm ( od doby zaznamenávání nejvyšší úhrn 805 mm r.2010, v dalších letech se pohybuje kolem 550 mm )
největší úhrn srážek : červen, 120 mm
počet dnů, kdy se srážky vyskytovaly: 178, z toho měsíc/počet dnů : 5/18, 6/16 - :( , 7/8 - :( , 8/10, 9/16- :( , 10/8 .
Poslední úprava: 08. úno 2014 14:23 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., fanynka, Vlaďka, helena, Martin, Evka, J.A.P.N
Moderátoři: Eva L., Květa