Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 22:09 #322105

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
KS mám taky, ale není to tragické. Zajímavé je, že některé jsou čisté a zvláště angličanky mně přijdou choulostivé. Zase např. Royal Jubillé neměla ani skvrnku, asi to bude taky o náchylnějších odrůdách. Myslím, že přehnojení má taky vliv na zdraví růží, ale nejen růží. Potřiky u mně nedostávají, radši udělám střih na jaře velmi zkrátka, co se neosvědčí, odejde. ;)
Následující uživatel poděkoval: Malajkaa

Choroby a škůdci růží II 07. dub 2018 20:25 #322108

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Tak mám ostříháno, včera jsem začala, dnes dokončila :)
Drobnokvětky jsou už hodně narašené
WP_20180407_17_01_03_Pro.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Choroby a škůdci růží II 09. dub 2018 20:02 #322129

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Láďo, to zamrzí...
přičítáš ty odúmrtě KS nebo botrytis ?

ad hnojení - kamarádka hnojí též Osmocote, chválí si.
Já se s Osmocote ( dlouhodobými hnojivy ) nemohu nějak v mozku srovnat. Raději mám ten zdánlivý pocit, že dávkování ovládám - i když, vše je relativní, že.. i při hnojení na list se někt. prvky vstřebávají v řádu týdnů.

- kopčím uleželým hnojem ( bezva stoh za bukem, ale dochází, navíc teď tam kdosi vyváží králičinu. Budu se nejspíš muset poohlédnout po jiném B) ). Kravským, tedy. Rozházím jej značné množství, na jaře pak rozhrnu do okolí.
- Roky jsem na jaře ještě pohazovala krabicové z Lidlu na růže, ale obsahuje jednak popel, druhák kokos šlupky - a lezlo mi na nervy, že jsem tím krmila kosáky.
Tak jsem loni vypatlala staré zásoby - obyč nějaká tekutá hnojiva. Už byla archivní :laugh: .
Zálivkou.
Jen doufám, že jsem si nezničila mykorrhizní houby, co si tam pracně pěstuju pomocí rohozky.

pak klasika Kristalon Start ( 1x ) a následně Květ ( 2x ). Postřikem na list.

--
jako zdroj P + K ( + S ) jsem použila Patentkali. Nabídka naň mi přišla předloni od Draegarů. U nás se také sežene, pouze ale po pytlích. Kromě použití v srpnu jsem jednu dávku dávala i zjara ( psali o něm u Němců, že je to fajn pro intenzitu barvy květů - zdálo se mi pak, že ano, v květech bylo více červené. Ale třeba bylo pouze přání otcem nebo zaúřadovaly počasní vlivy, vše je možné. ).
---
Poslední úprava: 09. dub 2018 20:04 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Jikra, Ajka, Genovesa, alenak, rok.zaruka

Choroby a škůdci růží II 10. dub 2018 09:05 #322139

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Setkal jste se někdo s tím, že dlouhý prut vypadal zastřižený o třetinu zdravý, ale po dalším zkrácení na polovinu (kvůli tvaru keře) byl na řezu zhnědlý, špatný? :blink: Čím to může být? Děkuju.

Choroby a škůdci růží II 10. dub 2018 09:15 #322140

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ad to hnojivo - malospotřebitelské balení asi u nás není k sehnání. Viděla jsem podobné složení něčeho na jehličnany - 30% draslíku a 14% hořčíku. Není tam ale síra. Já si to snad namíchám v naší laboratoři :blush: :laugh: .

Choroby a škůdci růží II 10. dub 2018 13:04 #322156

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Vypadá to, že mám také korovou spálu a to na mém popínavém Jamesy Galwayovi u pergoly. A to byl už tak krásně velký. Co s tím? Ostříhat? Nebo můžu nechat, jak je? (kdosi tady psal, že některé růže má s korovou spálou pořád). Pošlu večer fotky. Musela bych ho střihnout snad až k zemi, to nechci....

Choroby a škůdci růží II 10. dub 2018 15:02 #322157

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Tady je foto spodku růže. Druhého JG od plotu jsem střihla na keř, některé větve vystřihla úplně , vypadal ještě hůře.
Přílohy:
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Choroby a škůdci růží II 10. dub 2018 20:37 #322158

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Květo, díky.
Růže odešly asi na KS. Jedině u Mad. M. si nejsem jistý, protože chybělo fialové ohraničení skvrn. Byly menší ve velkém množství, které se pak slily a rozšířily na celý výhon, který zčernal. Ale nejhorší na tom je, že některé keře jsem ostříhal a když jsem se k nim později vrátil, objevily se další skvrny a můžu stříhat znovu. No, ale třeba obrazí zespodu. Uvidím.

Choroby a škůdci růží II 22. dub 2018 12:45 #322308

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
děs jak jsou letos růže pomrzlé .. ještě pořád stříhám a dost je jich až k zemi. některé jsou úplně pryč. . momentálně velká Edenka na oblouku . několik let paráda. dnes i silné 3cm prýty až k zemi. dva koše sušiny. ještě že mám pákovky. už se asi nedožiju , kdy znovu naroste tak jak byla :(

eden.jpg
Následující uživatel poděkoval: Milada, Jikra, alenak, rok.zaruka, Dita

Choroby a škůdci růží II 22. dub 2018 20:59 #322309

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Kajo, to je mi líto.. Ale nezoufej, třeba překvapí a rychle to dožene :)
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa