Kaja napsal:
je to tak , ale mám obavu ,že kdyby se ty napadené vyhodily- tak nám za chvíli nezůstane nic.. šíří se to jak mor ---
Kájo, myslím, že jde o nedorozumění. Píšu právě opak.
Měla jsem při tom nemrazovém a mokrém průběhu letošní nezimy ( do února ) o infekci KS velké obavy, konstatuji, že keře mám poměrně čisté. Připisuju to tomu nucenému střihu k zemi v loňském jaře + tomu, jak jsem se k růžím následně chovala v průběhu sezony a hlavně na podzim.
V současné době mám cca 220 kultivarů ( nikoliv keříků ) růží + cca 100 jsem jich, za ta léta, co růžařím intenzivněji, odšoupala.
KS mám cca 8 - 9 let, zatáhla jsem si ji sem na Caramelle z Lottum a na kontejnerované Cubaně z Matty.
Za tu dobu jsem kvůli KS vystrnadila pouze 3 růže - Caramellu ( 2x ), Maxi Vitu a Cubanu. To je mizivé necelé 1 % z růží, které prošly mojí zahradou. Na nich KS nešla zvládnout.
Po sezoně nejspíš půjde G.Jekyll + Hyde Hall, na nich se mi zdá KS o5 nezvladatelná. Uvidím po sezóně.
Ale jak jsem psala na G.Jekyll je KS na krčku a růže intenzivně prosychá, na Hyde Hall přes pečlivou desinfekci ran i nůžek se mi skvrny stěhují čím dál tím níž. Keř navíc je silně zesláblý. Nevím samo, zda je to následkem KS či tento kultivar nesnese tak hluboký střih jaký jsem loni musela provádět.
Roku - Patentkali.
Geno, v těchto místech se rády dělají mrazové skvrny. Od skvrn KS ( Láďo, taky mívám ty fleky, ona se ta krupička rychle na někt. kultivarech sleje do skvrny nebo je patrná infekce až právě když se jedná o skvrnu ) se liší barvou ( jsou více hnědé až černé ), skvrny KS bývají více purpurové/fialové, zhusta ( skoro vždy ) ohraničené prstýnkem - fialovým, purple.
ad ten článek - znám. V tom roce, co se tu o KS začalo psát, jsem si boj s ní snažila načíst co nejvíce to šlo ( kde jsem co našla , co nejvíce do podrobností ). Četla jsem i nějakou práci, kde dělali pokusy s použitím fungicidů, trochu to pomohlo, nikoliv zcela. Spíše se právě kloní k tomu omezení N, nahnojení P + K a zabránění otěru + ran v průběhu zimy.
ad Zato a Dithane používám v sezóně( ČS ). Jen připomínám, že infekce spórami KS se téměř zastavuje při teplotách nad + 20 st. Tzn. v sezóně na ni postřik vliv nemá. Spóry se probouzejí znovu až na podzim s poklesem teplot.
ad plíseň šedá ( botrytis ) - v mokrých létech mívám ( květy, při špatném oklepu okvětních plátků u drobnokvětek a jejich následném ulpění na listech mívám i tam ložiska ). Na stonku nikoliv, viděla jsem pouze 2x - podzimní dodávka růží z Lottum - postižená byla Annapurna + jedna růže pro Danču, jméno bych sice dohledala, ale není podstatné. Nepřežily. Stonky postupně zčernaly až k místu očkování. Dtto bylo právě v jedné dodávce od Filů - jarní.
Několix jsem zaznamenala, že růže přišly od některých dodavatelů na podzim přestříklé fungicidem,