Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 05. dub 2018 21:22 #322074

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Láďo, shodou okolností kuprikolem stříkám keře i okolní zem vždycky v pozdním podzimu, až opadají broskvoně a stříkám je proti kadeřavosti. Dithane mám doma, tak asi jeden postřik v sezoně taky udělám. Ty hnědé skvrny, o kterých píšeš, mám taky. Nemíváš ty hnědé skvrny často v místě větvení růží?

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 14:40 #322086

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kaja napsal:
je to tak , ale mám obavu ,že kdyby se ty napadené vyhodily- tak nám za chvíli nezůstane nic.. šíří se to jak mor ---
Kájo, myslím, že jde o nedorozumění. Píšu právě opak.
Měla jsem při tom nemrazovém a mokrém průběhu letošní nezimy ( do února ) o infekci KS velké obavy, konstatuji, že keře mám poměrně čisté. Připisuju to tomu nucenému střihu k zemi v loňském jaře + tomu, jak jsem se k růžím následně chovala v průběhu sezony a hlavně na podzim.

V současné době mám cca 220 kultivarů ( nikoliv keříků ) růží + cca 100 jsem jich, za ta léta, co růžařím intenzivněji, odšoupala.
KS mám cca 8 - 9 let, zatáhla jsem si ji sem na Caramelle z Lottum a na kontejnerované Cubaně z Matty.
Za tu dobu jsem kvůli KS vystrnadila pouze 3 růže - Caramellu ( 2x ), Maxi Vitu a Cubanu. To je mizivé necelé 1 % z růží, které prošly mojí zahradou. Na nich KS nešla zvládnout.
Po sezoně nejspíš půjde G.Jekyll + Hyde Hall, na nich se mi zdá KS o5 nezvladatelná. Uvidím po sezóně.
Ale jak jsem psala na G.Jekyll je KS na krčku a růže intenzivně prosychá, na Hyde Hall přes pečlivou desinfekci ran i nůžek se mi skvrny stěhují čím dál tím níž. Keř navíc je silně zesláblý. Nevím samo, zda je to následkem KS či tento kultivar nesnese tak hluboký střih jaký jsem loni musela provádět.

Roku - Patentkali.

Geno, v těchto místech se rády dělají mrazové skvrny. Od skvrn KS ( Láďo, taky mívám ty fleky, ona se ta krupička rychle na někt. kultivarech sleje do skvrny nebo je patrná infekce až právě když se jedná o skvrnu ) se liší barvou ( jsou více hnědé až černé ), skvrny KS bývají více purpurové/fialové, zhusta ( skoro vždy ) ohraničené prstýnkem - fialovým, purple.

ad ten článek - znám. V tom roce, co se tu o KS začalo psát, jsem si boj s ní snažila načíst co nejvíce to šlo ( kde jsem co našla , co nejvíce do podrobností ). Četla jsem i nějakou práci, kde dělali pokusy s použitím fungicidů, trochu to pomohlo, nikoliv zcela. Spíše se právě kloní k tomu omezení N, nahnojení P + K a zabránění otěru + ran v průběhu zimy.
ad Zato a Dithane používám v sezóně( ČS ). Jen připomínám, že infekce spórami KS se téměř zastavuje při teplotách nad + 20 st. Tzn. v sezóně na ni postřik vliv nemá. Spóry se probouzejí znovu až na podzim s poklesem teplot.

ad plíseň šedá ( botrytis ) - v mokrých létech mívám ( květy, při špatném oklepu okvětních plátků u drobnokvětek a jejich následném ulpění na listech mívám i tam ložiska ). Na stonku nikoliv, viděla jsem pouze 2x - podzimní dodávka růží z Lottum - postižená byla Annapurna + jedna růže pro Danču, jméno bych sice dohledala, ale není podstatné. Nepřežily. Stonky postupně zčernaly až k místu očkování. Dtto bylo právě v jedné dodávce od Filů - jarní.
Několix jsem zaznamenala, že růže přišly od některých dodavatelů na podzim přestříklé fungicidem, :up
Poslední úprava: 06. dub 2018 14:51 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 18:09 #322091

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Květo, díky za podrobné zkušenosti s KS . Předevčírem jsem volala do zahradnicví, odkud častěji beru růže a
dostala jsem radu v souladu s tvou zkušeností. V sezoně ( při vyšší teplotě je prý postřik zbytečný) mám zkusit teď postříkat postižené růže po sestřihu 3% tním roztokem síranu železnatého nebo 1% tním síranu mědňatého. Zkusím. , Prý se houbě daří, když jsou růže předčasně nakopčeny kompostem - a to se mně stalo, abych stačila přihrnout všechny a navíc choulostivky zabalit. Kdo tušil, že dlouho bude teplo, že ? A houba si lebedila .Také zahradník radil omezit hnojení pro druhou vlnu. Tak uvidím. Stále si stěžuji, že pro další růžové touhy nemám místo, Vyřeší to zpropadená houba a bude.

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 18:09 #322092

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ještě nemám zmapované , kolik je jich napadených . jsem z toho otrávená , protože některé jsou ty , co mám v oblibě. Elfe- i ta Caramella. taky si myslím , že u tebe nebyla taková pohroma jako tady. jak se s kolegyněmi domníváme, tak ta mírná zima nejdříve růže navnadila a pak uhodil mráz . takže třeba u mně - hotová katastrofa. naopak, kdysi jsi psala , že krutozima 2012 . tak to já jsem tenkrát ještě nedopadla zle. to je marné - počasí neporučíme. navíc už nemám sílu na nějaká opatření nebo přihrnutí .
Poslední úprava: 06. dub 2018 18:10 od Kaja.

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 18:21 #322095

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Kájo, zahradník mně potvrdil tvou domněnku, že se prý KS šíří také vzduchem. Že by z Polska jaks psala ?
U tebe byla později sněhová peřina, a když si nepřihrnovala a nebalila tak mocně jako já , tak by tvé růže měly být vůči KS odolnější. Zahradník mně přesvědčoval, že není třeba se zimní ochranou přehánět, že si růže musí odpočinout a v tom jim teplá část zimy letos nevyhověla. Nermuť se, máš krásnou zahradu a spoustu nádherných růží. Ty nejoblíbenější nahradíš, udělám to také a budu doufat , že vyrostou a pokvetou.

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 18:42 #322096

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
nahrazovat už nebudu - něco snad pokvete a jinak budu muset pomalu se zahradou končit .

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 19:19 #322097

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Já nekopčím, skoro nehnojím, půdu mám děsnou, ale spálu nemám. Růže přezimovaly docela dobře
Následující uživatel poděkoval: Malajkaa

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 19:50 #322099

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
taky to svinstvo mám poslední dva roky , některé růže to dost odnesli - růže nekopčím a hnojím do června , jediné růže které to nemají jsou historické
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 20:26 #322102

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
ivik napsal:
Já nekopčím, skoro nehnojím, půdu mám děsnou, ale spálu nemám. Růže přezimovaly docela dobře
Já to samé. Jen teda tu spálu tu mám. I ty skvrny v místech větvení stonku jsou od ní - mají ten fialový prstenec.
G. Thomas ji má až k zemi, uvidím, co s ním bude.
Jen teda před zimou jsem růže skoro nestříhala,G. T. byl stažený, dlouhé pruty, tak to bude tím asi. :S
Ostatní růže, co jsem zatím stříhala, vypadají docela OK.

Choroby a škůdci růží II 06. dub 2018 21:58 #322104

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Květo, díky za podnětný příspěvek. Léta bojuji s KS ale mám pocit, že zvláště letos je u mě pohroma. Jiné roky jsem postříkal, ostříhal (třeba k zemi) ale růže nezašly. Letos to začalo zásilkou od Harknesse. Jedna z dodaných (Jane Austen) velmi rychle odešla. Vypadala dobře, pak skvrny a následně zčernaly výhony i místo očkování. Ted se situace opakuje s Mademoiselle Meilland. Tři keře ze dvou zdrojů. Postupuje to dolů ke krčku. A další Mc Cartney a Super Trouper. Nejhorší situace je ted´, po zimě kdy se oteplí. A to jsem v zimě stříkal Kuprikolem. Na výhonech se po zaschnutí postřiku vytvoří povlak, který následný dešt´ už nesmyje. Měl by minimálně desinfikovat.
Květo, mohla bys napsat, jak a čím tedy hnojíš? Když nehnojím nebo málo, tak některé růže málo kvetou. Loni i letos jsem zkoušel nejvíc napadené odrůdy hnojit jen začátkem dubna Osmocote ale zdá se mně, že to nestačí.

Geno, tmavé skvrny i s fialovým prstencem mám i v místě rozvětvení. Zvláště na to trpěla Delbardova Grimaldi. Je to záhada ale letos je jako jedna z mála zdravá.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa, rok.zaruka
Moderátoři: Eva L., Květa