Ty spóry KS jsou schopné se zaktivizovat při velmi nízkých teplotách - i blížících se nule.
Tzn. v době, kdy jsou všechny postřiky neúčinné ( Kuprikol, možná, ale musel by se postřik opakovat od podzimu do nástupu + 20 st. na jaře po každém oplachu - což je neproveditelné ). Prolití zeminy nepomůže.
Napíšu možná něco co bych neměla...
- možný průšvih vidím u popínavek, tam se klacky zapěstovávávají léta.
- běžné keřové růže příliš neřeším. Za tu dobu, co KS mám, jsem si své holky rozdělila do několika skupin.
- někt. růže reagují na KS oslabením růstu a květu ( příklad Caramella ). Vyryté.
- krupička mě moc nesejří, problémem jsou následné léze. Zdřevnatí, nemůže proudit výživa stonkem. Jde o to, jak dlouho to té kt. růži trvá, než se do této fáze klacek dostane. U někt. to jde šupem ( př. rok od té krupičky ), někt. to trvá několik let. Jiné se pak přes tu fázi skvrnek vůbec nedostanou, třeba. Např. Minerva a Sweet Blondie mají kropenaté větve každoročně ( cca 7 let ), dál se nedostanou, nepamatuji se, že bych jim odstraňovala nějaké větve s lézemi. Pěkně rostou i kvetou.
- růží, kterým zdřevnatění přes cca polovinu průměru stonku( tj. zabránění proudění mízy ) trvá několik let ( 2 - 3 roky ) mám nejvíc. Než to stihnou, stejnak bych větev odstranila v procesu běžného zmlazování.
- jiné zdřevnatí poměrně rychle ( Pomponella, Ballerina ), tam větev odstraňuji holt předčasně - v roce následujícím po infekci. Naštěstí se jedná o růže bujné, si téměř nevšimnou.
- na někt. růžích jsem pečlivě odšmikávala postižené větve,desinfikovala... KS pokračuje stále dolů, pod řezem, ke krčku. Už to příliš neřeším, pokud růži bude KS vadit, půjde. Např. KS na krčku mám na G.Jekyll, prosychají větve i během sezony, celkem hojně. Myslím, že ji mám poslední rok. Se uvidí, jak letos pokvete.
Loni jsem se snažila zařídit podle rad, kt. jsem načetla na zahraničních stránkách.
- omezila jsem dávky N, zejména v II. pol. roku. Zvýšila dávky P + K, koupila jsem si spešl hnojivo. Šest týdnů před běžným příchodem mrazů ( tj. v I. pol. listopadu ) jsem obešla záhony, pokrátila jsem všechny křížící se a klátící se větve - aby se nedřely v zimě o sebe.
Téměř KS nemám. Až samo na Minervu, S.Blondie.
A jen dodám - infekci KS pozoruji téměř na všech nováčcích sázených na podzim ( ať jsou z kterékoliv školky ).