Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 14:52 #322050

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Sečetla jsem škody,začala stříhat a koukám, že korová spála se rozšířila.Loni to chytlo jen Caramellu, na nových větvích trochu kvetla, letos je pryč celá . Teď několik angličanek - 2 Charlotty, The Wedgwood Rose, Queen of Sweden a Heritage ,dál 1 Arabie ( druhá v polostínu je zdravá) a 2 ČH Maizner Fastnacht - všechny samý flek. Podle vašich fotek korová spála. Není nákaza v zemi? Soudím podle Caramely, které loňský střih u země nepomohl.
Prosím, jak to řešíte ? Postřik asi mepomůže , co něčím prolít zem okolo ? Díky za radu.

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 18:27 #322051

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já jsem to řešila střihem - letos ale nejen spála. ale hodně růží zmrzlých až k zemi .asi začnu likvidaci - jsou tu roky, choroby a není síla kolem toho pracovat. takže pokud najdu špatnou - půjde bez náhrady. :(

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 20:46 #322052

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
tak lidi, taky mám spálu...u několika dneska sem se při stříhání zastavila u shropshirky austinky.....pokud ta spála klesá ke krčku, je lepší růži rovnou vyhodit?.....mám z toho depku:-(

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 20:58 #322053

• Kaja
  • Platinum Boarder
loni jsem kvůli spály ostříhala velikou Elfe skoro k zemi . vyhodila nové pruty a vypadala schopně. - bohužel letos má spálu znova. sice už ne tolik ale má . už mně to fakt nebaví . . vyhazovat nemusíš. ostříhej ji a uvidíš-
byla jsem předloni překvapená , když na FB kolegyně z Polska o tom psaly a dávaly fotky. jsem si říkala , co je v Polsku , není tady .a dolezlo to i tu . co za prevenci nevím - možná postřik proti houbě - letos zkusím .

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 21:06 #322054

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7638
Začala jsem taky dnes s růžemi, spálu mám taky a hodně jich jde od země. Některým jsem dala poslední šanci, uvidíme, spousta trvalek teprve začíná obrůstat, byla dlouho zima a zahradu tu mám nechráněnou.

Choroby a škůdci růží II 04. dub 2018 21:14 #322055

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
Kajo děkuju za radu....ostříhám, zkusím i trošku odhrabat ke krčku...no já zrovna dneska stříkala Sulkou tuším že funguje i na plísně kvůli síry, četla sem ještě skalici, to bych mohla cca za týden taky, ta by snad neměla nikomu a ničemu ublížit...příště zkusím sulkou i z podzimu jak první mrazíky spálí listy
no schválne A Shropshire Lad sem koukala na její fotky měla by být přirozeně skvrnitější,červenější.....nevím jak ji máte vy.....schválně vložím fotku,ale bojím že to spála je......jde vidět že to asi zasahuje až dolů
IMG_0847.jpg

Choroby a škůdci růží II 05. dub 2018 00:36 #322059

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ty spóry KS jsou schopné se zaktivizovat při velmi nízkých teplotách - i blížících se nule.
Tzn. v době, kdy jsou všechny postřiky neúčinné ( Kuprikol, možná, ale musel by se postřik opakovat od podzimu do nástupu + 20 st. na jaře po každém oplachu - což je neproveditelné ). Prolití zeminy nepomůže.

Napíšu možná něco co bych neměla...

- možný průšvih vidím u popínavek, tam se klacky zapěstovávávají léta.

- běžné keřové růže příliš neřeším. Za tu dobu, co KS mám, jsem si své holky rozdělila do několika skupin.

- někt. růže reagují na KS oslabením růstu a květu ( příklad Caramella ). Vyryté.
- krupička mě moc nesejří, problémem jsou následné léze. Zdřevnatí, nemůže proudit výživa stonkem. Jde o to, jak dlouho to té kt. růži trvá, než se do této fáze klacek dostane. U někt. to jde šupem ( př. rok od té krupičky ), někt. to trvá několik let. Jiné se pak přes tu fázi skvrnek vůbec nedostanou, třeba. Např. Minerva a Sweet Blondie mají kropenaté větve každoročně ( cca 7 let ), dál se nedostanou, nepamatuji se, že bych jim odstraňovala nějaké větve s lézemi. Pěkně rostou i kvetou.
- růží, kterým zdřevnatění přes cca polovinu průměru stonku( tj. zabránění proudění mízy ) trvá několik let ( 2 - 3 roky ) mám nejvíc. Než to stihnou, stejnak bych větev odstranila v procesu běžného zmlazování.
- jiné zdřevnatí poměrně rychle ( Pomponella, Ballerina ), tam větev odstraňuji holt předčasně - v roce následujícím po infekci. Naštěstí se jedná o růže bujné, si téměř nevšimnou.

- na někt. růžích jsem pečlivě odšmikávala postižené větve,desinfikovala... KS pokračuje stále dolů, pod řezem, ke krčku. Už to příliš neřeším, pokud růži bude KS vadit, půjde. Např. KS na krčku mám na G.Jekyll, prosychají větve i během sezony, celkem hojně. Myslím, že ji mám poslední rok. Se uvidí, jak letos pokvete.

Loni jsem se snažila zařídit podle rad, kt. jsem načetla na zahraničních stránkách.
- omezila jsem dávky N, zejména v II. pol. roku. Zvýšila dávky P + K, koupila jsem si spešl hnojivo. Šest týdnů před běžným příchodem mrazů ( tj. v I. pol. listopadu ) jsem obešla záhony, pokrátila jsem všechny křížící se a klátící se větve - aby se nedřely v zimě o sebe.
Téměř KS nemám. Až samo na Minervu, S.Blondie.
A jen dodám - infekci KS pozoruji téměř na všech nováčcích sázených na podzim ( ať jsou z kterékoliv školky ).
Poslední úprava: 05. dub 2018 00:40 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, quendery, Milada, Kamcule1, Jikra, Genovesa, alenak, rok.zaruka, Zoja a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Choroby a škůdci růží II 05. dub 2018 07:10 #322063

• Kaja
  • Platinum Boarder
je to tak , ale mám obavu ,že kdyby se ty napadené vyhodily- tak nám za chvíli nezůstane nic.. šíří se to jak mor ---

Choroby a škůdci růží II 05. dub 2018 07:52 #322064

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
Květuš děkuji moc, z jedné strany povzbuzujícící a tišící mou paniku. Můžu se prosím ještě optat jakým hnojivem tedy v druhé polovině léta hnojíš? Já loni pořídila 6 měsíční osmocote(aplikováno v dubnu), sice dražší ale vyhovovalo mi to moc,na podzim jsem pouze sypala cererit podzim,ale podvědomě sem tušila i nedostatek draslíku....
dnes ještě růže obejdu ale krom shorpshirky mám pocit že opravdu zasažené jsou řůže spíš rok staré tzn předloňský podzim....u té shropshirky mám i za to, že člověk u nové růže kvituje každý vystřelený mega prut,který ale asi vzhledem ke stáří rostliny na místě a síle kořenového systému nemůže být zákonitě dostatečně vyzrálý...není na zváženou radši tydle pruty krátit?...biť jde o popínavku?

Choroby a škůdci růží II 05. dub 2018 20:41 #322073

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Korovou spálu mám letos na hodně keřích a myslím, že příznaky u mě jsou dvojí. Kromě příznaků uvedených na fotkách i velké hnědé skvrny s červenými okraji. Zajímavé je, že mám dva keře stejné odrůdy, jeden napadený, druhý zdravý, kousek od sebe. Možná jste také četli článek Ing. Šafránkové (zminoval se o ní Honza) z Mendelovy university z r. 2013 o integrované ochraně okrasných rostlin, mj. růží. Píše, že na skvrnitosti kůry zabírá látka obsažená m.j. v Dithane nebo v Novoziru. Byl jsem moc překvapený, že v článku byla popsána i plísen šedá a přiloženy fota napadení květů a listů (příznaky, které nemáme) a napadení výhonů, které silně připomíná fota zde a moje keře. Na ni zabírá Zato.
Takže já dlouhodobě v době vegetačního klidu stříkám Kuprikolem a nově budu v červnu přihnojovat draslíkem a za vegetace stříkat Dithanem a Zatem. No a pokusně jeden keř zaleju Rovralem Flo.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, Genovesa, rok.zaruka
Moderátoři: Eva L., Květa