Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pěstování růží

Pěstování růží 09. dub 2022 14:32 #329052

• Anonym
Katko,
Astrid Lingren mám, letos bude tříletá, je neustále podhrabaná krtkem, takže zatím cca metrová. Vedle babi jí má o rok starší a vloni určitě 150 cm udělala i u nás na Vysočině. Navíc je to růže zdravá (bojuji hodně s korovou spálou a toto je jedna z mála růží, co jí nemá), zimy dala zatím úplně v pohodě, bez mrazových poškození. A kvete u babi skoro pořád, je nádherná. Já si na podzim přikoupila další, hlavně pro ten půvab a barvu květů....
Jana V., Vysočina 500 m.n.m.

Pěstování růží 09. dub 2022 16:48 #329054

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Astrid Lindgren je moje letitá favoritka. I kdybych chtěla, tak na ní nenajdu snad jedinou špatnou vlastnost.
Má souměrný keř, je zdravá, mrazuodolná, krásné květy, které se nepálí a ani nelepí ... zkrátka je skvělá. Mám ji asi 15Ocm vysokou, ale každé jaro ji stříhám dost hluboko, takže vlastně nevím, jak by vyrostla při mírnějším řezu.
Vřele doporučuji.

AstridLindgren32.jpg

AstridLindgren2.jpg

AstridLindgren.jpg

AstridLindgren3.jpg
Poslední úprava: 09. dub 2022 16:58 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, alenak, alcearosa

Pěstování růží 09. dub 2022 17:08 #329055

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7620
Já ji mám taky, letitou, nemám s ní problém. Hodně stříhám na krátko. Vzpomínám, že při velkých mrazech byla namrzlá, nj. je to vyšlechtěné Poulsen - nemají ty velké mrazy, ale zvetila se, výška do 150 - 180, voda ji nevadí.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Pěstování růží 10. dub 2022 19:21 #329059

• Katka z Vysočiny
  • Avatar uživatele Katka z Vysočiny
Moc všem děkuji za reference, jsem ráda, že se AL v našich podmínkách dobře daří - Evi, máš ji nádhernou :-). Teď ji ještě někde sehnat, Pelcovi ji letos nemají v nabídce a na internetu ji má jen jeden pro mě neznámý obchod.
Dnes jsem stříhala růže u babičky (500 m n.m.), babičce je 90 let a má už jich jen 5, ale jsou to keřiska. Tak jsem si krásně užila aprílového počasí ;-).

Pěstování růží 10. dub 2022 20:18 #329060

• Anonym
Astrid Lindgren má v nabídce Starkl pod názvem Egon Schiele. Mám jí právě od Starkla. Kupovala jsem ji tam na podzim.
Jana V., Vysočina

Pěstování růží 12. dub 2022 22:38 #329061

• Katka z Vysočiny
Jani - děkuji, z HMF naštěstí vím o tom druhém názvu, momentálně ho ve Starklovi nemají, tak to zkusím pohlídat na podzim.

Všem přeji krásné Velikonoce!

Pěstování růží 02. čen 2022 15:33 #329154

• papla
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 291
Katko, jestli ještě sháníš, dnes jsem si ji od Pelců objednala ( Astrid Lindgren). Kdo ji máte, snese trochu přistínění? dala bych ji do lokality, po ránu byla přistíněná a měla slunko tak od 11.

Pěstování růží 03. čen 2022 07:20 #329156

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Paplo, A. Lindgren mám také na místě, kde svítí sluníčko až po 1O. hodině. Vůbec jí to nevadí.

Pěstování růží 03. čen 2022 16:14 #329157

• papla
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 291
Děkuji, to bude radosti.

Pěstování růží 29. lis 2022 00:22 #329334

• Katka z Vysočiny
Po delší době vás zdravím a doufám, že jste si letošní dlouhou růžovou sezónu hezky užili :-). Pro mně byla extra dlouhá, protože první květnový týden mi přišly z Pharmarosy už nakvetené růže a ještě nyní kvete Sommerwind a Lambada :cheer: .

I všechny ostatní koupené růže docela pěkně kvetly, ačkoliv ne všechny měly odpovídající péči. Letos byl rok mšic, i na růže šly, ale podařilo se mi je likvidovat bez chemie. Horší byly nějaké "neviditelné" zelené housenky, které ožíraly listy, naštěstí jen u jedné rostliny, takže jakýmsi obíránín se to také zvládlo. Ale do teď nevím, co to bylo, na listech to vlastně nebylo vidět, jen když jsem je prsty přejele z obou stran, tak se pak zdálo, že nějaké měkké housenky se podařilo zmáčknout...

Většinu růží se mi podařilo na podzim zasadit do země, některé ale zůstaly ve 20 l kýblech, které jsem zapustila do země.

Na kryté terase ale zůstaly velké těžké květináče, jen tak tak se pod ně podařilo podsunout polystyren. Pak je obalím bublinkovu folií, samotné růže jsou zasypány listím a překryty chvojím. A teď dotaz - mám ty růže přes zimu zalévat?

A pak ještě jeden dotaz, zůstalo mi i pár jiných trvalek v květináčcích, bohužel jsme nestihli udělat všechny záhony. Jsou koupené teď na podzim a zústaly zatím v původních květináčcích vel. P9, některé i ve 2 litrových. Jedná se o mrazuvzdorné trvalky či keříky a jde mi o jejich zazimování. Mám je zapustit do země v květináčcích, ve kterých jsou?

Děkuji za rady a přeji pěkné adventní dny :-).
Moderátoři: Eva L., Květa