Po delší době vás zdravím a doufám, že jste si letošní dlouhou růžovou sezónu hezky užili
. Pro mně byla extra dlouhá, protože první květnový týden mi přišly z Pharmarosy už nakvetené růže a ještě nyní kvete Sommerwind a Lambada
.
I všechny ostatní koupené růže docela pěkně kvetly, ačkoliv ne všechny měly odpovídající péči. Letos byl rok mšic, i na růže šly, ale podařilo se mi je likvidovat bez chemie. Horší byly nějaké "neviditelné" zelené housenky, které ožíraly listy, naštěstí jen u jedné rostliny, takže jakýmsi obíránín se to také zvládlo. Ale do teď nevím, co to bylo, na listech to vlastně nebylo vidět, jen když jsem je prsty přejele z obou stran, tak se pak zdálo, že nějaké měkké housenky se podařilo zmáčknout...
Většinu růží se mi podařilo na podzim zasadit do země, některé ale zůstaly ve 20 l kýblech, které jsem zapustila do země.
Na kryté terase ale zůstaly velké těžké květináče, jen tak tak se pod ně podařilo podsunout polystyren. Pak je obalím bublinkovu folií, samotné růže jsou zasypány listím a překryty chvojím. A teď dotaz - mám ty růže přes zimu zalévat?
A pak ještě jeden dotaz, zůstalo mi i pár jiných trvalek v květináčcích, bohužel jsme nestihli udělat všechny záhony. Jsou koupené teď na podzim a zústaly zatím v původních květináčcích vel. P9, některé i ve 2 litrových. Jedná se o mrazuvzdorné trvalky či keříky a jde mi o jejich zazimování. Mám je zapustit do země v květináčcích, ve kterých jsou?
Děkuji za rady a přeji pěkné adventní dny
.