Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pěstování růží

Pěstování růží 04. dub 2022 07:55 #329036

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Katko, Guirlande d´Amour můžeš pěstovat jako pnoucí, ale také jako keř. Obojí je možné, záleží na způsobu řezu.

www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.331807
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.176487

Pěstování růží 04. dub 2022 23:12 #329037

• Katka z Vysočiny
  • Avatar uživatele Katka z Vysočiny
Aleno - děkuji, rohovina je super, kamarádka ji používá na rajčata, nevěděla jsem, že bude vhodná i pro růže :-).

Evi - děkuji za radu, musím si to stříhání nastudovat ;-). Chovala by se stejně i Blush Noisette? Myslím, že tady z KR ji nikdo asi nemá. Naživo jsem ji neviděla, ale z obrázků se mi moc líbí a měla by mít také samé dobré vlastnosti.

Pěstování růží 05. dub 2022 07:46 #329038

• Eva L.
  • Moderator
Katko, techniku řezu najdeš docela dobře popsanou zde: www.ruze.cz/pestovani-ruzi/rez-ruzi-podle-skupin/

Blush Noisette neznám, nic o ní nevím. Podle popisu zde: www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.774
a zde: www.rosebook.ru/roses/noisette/blush-noisette/ vypadá moc dobře, z vlastností by mně vadilo jen to, že prý nesnáší déšť (květy zahnívají). Pěstuje se buď jako nižší popínavka, nebo jako keř. Takže stejně jako Guirlande d´Amour.

Pěstování růží 06. dub 2022 23:41 #329040

• Katka z Vysočiny
Děkuji za odkaz na techniku řezu, snad to do příštího jara zvládnu nastudovat :-).

Těch růží je tolik a všechny krásné :-). Tak uvidím, kterou nakonec jako solitéru vyberu.
Co se týče zahnívání květů po dešti - má nějaký význam s keřem trošku zatřást, aby se voda z květů dostala? Člověk to nebude dělat s každou růží, ale u jedné solitéry by se to asi zvládlo.

Ještě jednou všem děkuji za rady a informace a přeji pěkné jarní dny:-).

Pěstování růží 07. dub 2022 07:35 #329041

• Eva L.
  • Moderator
Katko, mám obavu, že bys třesením keře nic nezachránila. Některé kultivary trpí touto nectností, jiné zase ne. Je to genetická záležitost a s tím nic nenaděláš.
Deštěm, někdy i jen zvýšenou vlhkosti vzduchu, jsou postižena především rozvíjející se poupata. Okvětní lístky se slepí a uhnijí. Ale s tím si nelam hlavu, růže má množství dalších poupátek a bohatě pokvete i přes záludnosti počasí. :cheer:

Pěstování růží 08. dub 2022 13:12 #329045

• Katka z Vysočiny
Evi, děkuji, teď už vím, co znamená, když růže lepí ;-). Tak uvidíme, ještě mě zaujala Sally Holmes, jen není tak vysoká. Ono je to stejně takový "problém" - na HMF se kolikrát uvádí výška, která v různých našich oblastech neodpovídá - a to na obě strany - někdy je růže výrazně nižší a někdy je to nečekaná obryně...

Přeji pohodový víkend.

Pěstování růží 08. dub 2022 13:33 #329046

• Katka z Vysočiny
Teď koukám, že Sally Holmes hodně vymrzá, tak to by u nás na Vysočině ten vysoký keř asi nikdy neudělala...

Pěstování růží 08. dub 2022 13:47 #329047

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3690
Katko, já jsem si zvykla hledat informace o růžích nejen na HMF, ale také na ruském webu rosebook.ru. Jsou pro nás myslím daleko přínosnější. Info, jak roste růže např. okolo Moskvy je lepší než třeba z Kalifornie nebo Austrálie. :laugh: Jsou tam také docela přínosné komentáře. A pokud neumí člověk rusky, překladač to jistí. :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

Pěstování růží 08. dub 2022 23:34 #329050

• Katka z Vysočiny
Quendery - děkuji, EvaL mi už sem jeden odkaz z těch ruských stránek dávala. No, rusky neumím, ale překladač to zvládá dobře, ale diskusní příspěvky nepřekládám, to bych se uvkládala ;-). A fotky taky prohlídnu, už vím, na co klidnout ;-).
Právě z HMF jsem měla mírného favorita na jednu ze solitér (chci, aby měly cca 2 m) - Astrid Lindgren z uličky slávy. Na HMP uvádí výšku 120 - 245 cm, tak jsem si říkala, že by těch 180 cm mít mohla, ale na ruských stránkách má výšku jen 40 - 60 cm. Reálná výška asi bude někde mezi (nevím, z fotek zde na KR mi přišla tak kolem 80 cm), ale ten rozdíl mezi HMF a rosebook.ru je obrovský (možná spíš daný nějakou chybou než rozdílností podmínek...).

Pěstování růží 09. dub 2022 11:58 #329051

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3690
Katko, já jí nemám, ale viděla jsem u kamarádky jako solitér a mohla mít tak 150 na výšku i šířku. :cheer:
Poslední úprava: 09. dub 2022 11:59 od quendery.
Moderátoři: Eva L., Květa