Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Re: Růžové kombinace 19. led 2012 21:02 #275872

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Eva L. napsal:
Mrkněte se do galerie - dávala jsem tam jako poslední Rosarium Uetersen (teplá) a Heidi Klum(studená). To je přímo ukázkový příklad dvou silně se třískajících barev.

JJ, máš pravdu. A ještě tím zamíchají zákony zahrady, resp. barvy, které růže může získat půdními podmínkami v té které zahradě. Přesazování se jeden nevyhne.

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 01:23 #275873

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jano, máš naprostou pravdu - s bílými ( nejen ) je potíž. Ono navíc těch úplně čistě bílých od rozpuku do odkvětu - dobrých - moc asi není ( jinobarevný střed ).

Abych pravdu řekla, růže přesazuju taky nerada, ale nevyhnu se tomu - buď nad tím mávnu rukou a každoročně mne to krká nebo se snažím přesadit hned po první sezóně, abych je moc nepoškodila, nepodtrhla. Páč vybírání dle katalogů klame.

ad teplá x studená - jj, zrovna nedávno jsme o tom s Evou vedly debatu, že každý člověk může barvy vnímat jinak.
Heleno, napíšu také svůj subjektivní názor. Fakt je, že s Evou o tomto tématu dost často mluvíme a v názorech se lišíme. Ona by rozdílné typy květů k sobě nesázela, mně to nevadí. Asi záleží i na tom, z jaké dálky se na růži ( záhon ) díváš a co vše je kolem jako výsadba ( růžový záhon x záhon s růžemi ). Teoreticky je jednodušší nasázet min. 3 x stejnou růži, je alespoň částečná ( páč ZZ ) naděje, že se keříky nebudou od sebe lišit habitusem, výškou, barvou.. i když :lol:
Já, páč patlám po jedné růži, kolkolem divočina také většinou po jedné rostlině dávám do trojsponu ( resp. se o to snažím ) růže s malými barevnými rozdíly. Z větší dálky pak působí jako jednolitá barevná skvrna.
Souhlasím s Evou, že ( zatím ) to vypadá na naprosto rozdílný habitus Angely a Agnès Schilliger.
Angelu mám druhým rokem, jde hodně do šíře. A.Schill. rokem prvním, udělala mi krásný kulatý keřík. Je otázkou, jak se zachová v letech příštích ( moje zkušenost s Massadovkami - krmit, krmit, krmit ) .
Angelu + A.Schil. mám v trojsponu s Alan Titchmarsh - jestli to je správná volba jsem si moc nemohla ověřit, málo mi kvetl. Ale v květu měl nádech modré, byl o chloupek světlejší než obě zbývající.
Angelu ukazují na HMF v mnoha barvách, u mne kvete v tomto tónu, možná o malinko více bílé vnitřních plátků. Vnější + poupata odpovídají. Je to hodně květuschopná růže, dělá veliké shluky květů ( pokud se podíváš na ten můj časosběrný soubor, pak Angela je na f. 5,9 to růžové, co upoutává na 15 m )
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.168724
A.Schil. jsem k ní sázela, abych tu její rozjuchanost trochu potlačila.

P1080724_2012-01-20.JPG

pokud se podíváš, pak ve středu f. vzadu jsou tři květy, patřící A.Titm., spadané květní plátky na zemi jsou také jeho. Mají totožnou barvu jako vnitřek Angely. Poupata Angely a z vnějšku květu mi ladí ( poupata více ) s A.Schill. V květu A.Schill vidím více modré.
O trochu zintenzivni barvu pro druhé kvetení.

Jamese Galway mám také - a ( Evo, :laugh: ) souhlasím i nesouhlasím. Možná jsme právě narazily na to subjektivní vnímání barev.
Možná působí okolní výsadba u Angely a spol. - ty provínovatělé rostliny, ale pro mne = melancholie, připomínka starých časů, důstojné dámy ( možná má už i hůlku ), sametu.
J.Galway bych připíchla holčičce jdoucí v neděli do kostela na bílé šatičky. Tak 10leté.

Asi přirovnání kulhají, co ? :laugh: ;)

JG i A.Schil mají podobný tvar květů ( JG o trochu menší velikost ) .. pouvažuji .. :huh: , kdybych dala pryč. A.Titmarche, odstranila bych naprosto jiný typ květů... hm.. J.G. je vysoký, .. ale zase si myslím, že by barevně nešel k Angele ( a tu tam chci nechat ) ...se na to vyspím.. :lol:

P1090803.JPG

J.G ( jinou f. nemám )

P1080427_2012-01-20.JPG

A.Schil.

P1080858_2012-01-20.JPG

dávám i křapáče, vodou nacuclé, A.Schil. pro porovnání stárnoucího květu

zajímalo by mne, jak to vidíte ostatní ?
Poslední úprava: 20. led 2012 01:51 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., amazonka01, virágszirom, skalnička, helena, jana H, Evka

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 07:09 #275875

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ty odstíny je fakt těžko posoudit,zvláště podle fotek z webu.Mě se moc líbí srovnání nejen barevnosti (čerstvě rozvitých květů,ale i změnu v čase směrem k odkvětu) podle Honzy,čerstvě utržené květy vedle sebe.Nejlépe naživo,což není kde,nebo alespoň vyfoceno dobrým foťákem,ale zas málokdo má všechny požadované růže pohromadě.Zcela ideální by bylo vidět tu trojkombinaci-nakvetlé v kontejnérech a sestavené u sebe.:laugh:
Poslední úprava: 20. led 2012 07:26 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 09:51 #275881

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dalším veledůležitým faktorem, na který jsem zatím (neúmyslně) zapomněla, je celkové pojetí, koncepce osázení květinového záhonu. Řekla bych, že je nutné rozlišovat, jestli jsou růže součástí výsadby nejrůznějších trvalek, keřů, trav a i letniček, nebo jsou primární dominantou osázené plochy a případné další rostliny jsou jen méně výrazným doplňkem. Pak i požadavek sladěnosti barev, tvaru květů a habitu růží bude mít jinou kvalitu. Abych tady jen neteoretizovala, vezmu si jako příklad Květino pojetí květinové zahrady a to moje.
Květa se rozhodla pro tzv. anglický styl smíšených záhonů, kde s úžasným citem sesadila dohromady zdánlivě až nesourodé rostliny do celků, které tady obdivujeme na fotkách. Pro moje konzervativní představy o růžové zahradě věc neuvěřitelná a asi i neproveditelná. Prostě to neumím. Květa má pro vzájemné kombinace růží mnohem volnější pole působnosti, protože případné disharmonie jsou neutralizovány okolními rostlinami, které přidávají svoje barvy květů a listů a některé z nich dokonce přebírají "vůdčí roli" v záhonu (např. sadec, vys. trávy, astry ... a další).
Před založením své růžové zahrady jsem se inspirovala hlavně v holandských klasických rozáriích (např. v Haagu), kde jsou plochy osázené jen růžemi a oddělené trávníkem, nebo pečlivě udržovanými cestičkami. Ideální pro moji zálibu v přísných tvarech. Jako začátečník jsem ale netušila, co mě při osazování těch přísných tvarů čeká. Nebudu to dál rozvádět, asi si to umí každý představit. Ve vzájemných kombinacích růží jsem musela hodně slevit. Zůstalo nakonec u snahy o oddělení čajohybridů a floribund od vyšších keřových. Pokus zasadit mezi čajohybridy např. nějaký drobnokvětý moschata hybrid nedopadnul nejlíp. V barvách jsem se rozhodla pro oddělení studených a teplých odstínů a to se mi jakž takž podařilo. Také mi chybí ten neutralizující prvek, protože mezi růže se mi toho moc nevejde. Dnes už bych se asi rozhodla pro odlišnou koncepci, ale bourat obrubníky a likvidovat kačírkové cestičky se mi opravdu už nechce. A tak jen ladím studené a teplé a nekombinuji růže se zásadně odlišným habitem.
Následující uživatel poděkoval: skalnička, helena, jana H, Evka

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 11:01 #275883

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
to je vděčné téma :laugh: barevné cítění je fakt hodně odlišné. To by se dalo diskutovat celý víkend. U nás doma startovací rozbuška. Dnes po letitém soužití už humorná :whistle: Kolik odstínů je tmavomodré, šedé až černé????....
Ale k růžím. Eva to hezky napsala. Máme různé vnímání a barevné chutě a i různé typy zahrad.
Co se týká kombinace růžových odstínů, chodím se ráda inspirovat do této zahrady.Už tu byla v inspiracích.
foto.mein-schoener-garten.de/Rosengarten...-154901-orig-13.html
Dají se vygůglit i odkazy, kde je seznam růží. Na to teď bohužel nemám čas. Mám jen polední pauzu ;)
Snažím se o smíšené, rádoby anglické záhony. Diskutovanou Angelu jsem zasadila do nového záhonu s Heavenly Pink a Bouq. Parf.,trávami,astřičkami a Thalictr. rochebr. Jsem na to moc zvědavá. Mám ráda, když se růžovky doplňují s bělejšími a nebo s tmavými.
Pak jsem zvědavá na novou Tantau sekci, tam bude spoustu odstínů růžové, to bude srovnávačka.
Poslední úprava: 20. led 2012 19:02 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, jana H, Evka

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 12:02 #275885

• helena
  • Platinum Boarder
Květo, EvoL., Vlaďko, díky.

Začnu od konce, od příspěvku EvyL o koncepci osázení. V mém případě se jedná o POKUS zkombinovat oba přístupy. Nemám tak velkou zahradu, abych mohla zvolit Květiny smíšené záhony, ale ani sílu (ve smyslu fyzické síly) a prostředky, abych zvolila Eviny formální záhony. Přiznám se, že jsem se do pěstování růží vrhla trochu po hlavě, bez potřebných znalostí a ono se to občas vrací jak bumerang.
Takže po počátečním nahečmání se snažím sázet růže dostatečně daleko od sebe, abych mezi ně mohla nasázet i trvalky. Po zkušenosti se přikláním v mém případě k názoru (myslím, že to byl Honza), že první rok je dobré mezi růže nic nesázet, jednak kvůli konkurenci pro růže, druhak kvůli představě o habitu růže a tomu, co vlastně by se do volného prostoru hodilo (barevně, tvarem apod.). Celé jsem si to ještě "zkomplikovala" kombinacemi historických (jednoukvetoucích), opakujících a stálekvetoucích růží.

Abych se vrátila k Angele. Chci ji do v popředí záhonu na volné místo, po pravici je (to znamená zasazena) Salet (sv. růžová, trochu opakuje); za Angelou šikmo vpravo nahoře je jednoukvetoucí Cardinal de Richelieu; šikmo vlevo nahoře je jednoukvetoucí Charles de Mills A NEBO mě napadl právě James Galway; po levici je nyní Jacques Cartier (opakuje, světlejší růžová) - tam mě výměnou napadla Agnés Schil. To znamená, že Agnés Schil. a James Galway by byly nad sebou a Angela by jim dělala třetího vytrčeně vpravo.
ALE vlastně je možné, že dosadím jenom Angelu, protože (a to byl prvotní nápad) chci stálekovetoucí keř obklopený již odkvetlými nebo sem tam kvetoucími růžemi. Agnés Schil. a James Galway můžu dát jinam.
Kombinace růží s různými typy květů se mi líbí, složitější je to s barvou - tón v tónu. Tam podle sebe vidím, že je to hodně individuální.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., jana H, Evka

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 13:09 #275886

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Tón v tónu je nejkrásnější skladba a nejen u růží.

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 15:55 #275890

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Vlaďko, to společenství Angely, Haevenly Pink a B. Parfait je podle mého gusta. :up Hlavně se mi líbí ty jednotící prvky - bohatá květenství drobnějších květů a tvar keřů. Barevně to také nemá chybu. Těším se na fotky.

Heleno, v případě Angely bych se přimlouvala za ten prvotní nápad, t.j. Angelu obklopenou jednoukvetoucími historickými. Ona to snaživě odkvete za ně a bude mít celé léto krásnou zelenou kulisu. :) Z Agnes Schilliger a J. Galwaye bych vytvořila samostatnou skupinku. K nim se přímo nabízí "modrá" (nebo i bílá ?) růže a to celé obklopené nějakou drobnokvětou bílou trvalkou. Taky moje gusto. :up
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 17:51 #275891

• helena
  • Platinum Boarder
EvoL, díky. S Angelou to asi tak dopadne. :)

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 17:59 #275892

• helena
  • Platinum Boarder
Vlaďko, našla jsem si na HMF tvoji kombinaci a je moc pěkná.
Moderátoři: Eva L., Květa