Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Řez růží

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Řez růží

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
20. srp 2022 09:51 #329290

fanynka

Avatar uživatele fanynka

Díky za poznatky.
Právě, že je to taková hydra, teď taky asi už moc nepokvete.
Konečně včera zapršelo, ale bylo by to potřeba ob den.
zdravím fanynka
20. srp 2022 08:15 #329289

Kaja

Avatar uživatele Kaja

já mám taky- jednu její matku , Goldfinch . ta je hydra jednoukvetoucí .. dcera Ghislaine de Feligiónde už je na třetím místě. opět děsně roste. udusila skoro Postilion , ke které jsem ji přisadila. po odkvětu jsem ostříhala , což byl děs. byla velká a samý květ .brala jsem to jak mně napadlo - ona zase naroste. nějak podle fotek nebo návodu to neumím . momentálně neopakuje , asi se ji nechce v tom suchu .

DSCN8962.jpg

v pravém horním rohu je uschlá Sneewittchen .
Přílohy:
19. srp 2022 22:12 #329288

alenak

Avatar uživatele alenak

fanynko, na řez GDF neporadím. U mně moc nejde. Probírala jsem to se zahradníkem, navedl mě, že je u ní lepší očkovaná, no já ji mám z řízku. Vidím obrovský rozdíl u mojí a u švagrové, která ji má očkovanou. Je to i o místě sázení, má nemá moc dobré podmínky, i když ji přilepšuju ale moc to nepomáhá.
18. srp 2022 12:15 #329285

fanynka

Avatar uživatele fanynka

Zdravím všechny návštěvníky fora a prosím o pomoc :)
Nemohu za boha najít Květin příspěvek jak stříhá Ghislaine. Fol. s podrobným návodem a fotkami.
Vloni jsem ji vrzal razantně, na jaře kvetla, teď jen sporadicky - musím ji nějak zmladit.

Omlouvám se, že jsem se přestala aktivně účastnit, ale nějak je všeho na mě nějak moc. Fotky mám, ale musím je dát na nový PC, nemám to ráda (tj. slabé slovo). Ale taky na to dojde.

Růže kvetly, kvetou a snad ještě budou až nebude takový úpal. Některé mě překvapily příjemně (Pink Magic) a některé méně (Marie Louise Velge - třetím rokem chudinka slaboučká, křehoučká, ale ten květ mě fascinuje).
Mějte radost z kytek a užívejte si léto.
fanynka
20. dub 2021 20:14 #328256

LucieT

Avatar uživatele LucieT

Tak už mám taky ostříháno, vrhla jsem se na to minulou sobotu, bylo konečně trochu lepší počasí. Většina růží byla částečně omrzlá, v lednu bylo docela teplo a tak začaly holky rašit a v únoru jim ty výhonky zmrzly. Ostříhala jsem je dost na krátko, ale pěkně obráží, myslím, že jim to neuškodilo, spíš naopak. Hodně špatné jsou všechny Francouzky, Thelma asi přišla o další velký výhon, už zůstal jen jeden. Ostatní jsou taky s jednou větvičkou. A přišla jsem o dvě růže přesazované na podzim - angličanky Lady Emma Hamiltom a Maid Marion. Neraší, bude po nich. Na podzim a teď v březnu jsem nasadila dohromady asi 50 nových růží a vypadají líp než ty starší. :laugh: Trochu bojuju s historickýma, vlastně nevím, jak je stříhat. Teď jsem je jen trochu přistřihla, snad jsem to moc nepokazila. Některé jsou loňské, některé předloňské (ty doufám letos teda konečně pokvetou) a pár je teď nových.
10. dub 2021 14:29 #328222

alenak

Avatar uživatele alenak

Květo, zdravím a díky za odezvu. :)
Téda, musím napsat, tu růži bych ihned vykopala a odebrala i trochu hlíny. Neznám to, neviděla jsem to a naštěstí v zahradě neměla, není to okumilé. :(
Sázela jsem Poustinii na podzim, přistřihla teď z jara, měla jsem ji hodně nakopčenou a větvičky jsou zdravé, ale taky neobráží, chce asi čas.
Angela, tu stříhám každoročně hodně, ta mívá postižení od mrazu, moc pěkně obráží. Každoročně jde u mě k zemi Sunny Sky, ta se mi zdá na chlad choulostivá, ta mi letos obráží špatně.
Včera jsem dorozhodila hnojivo. Předpověď- má pršet, po - út, bylo by fajn, i když je mokro.
Stále si myslím, že když růže je často opakovaně nemocná,tzv. zlobí, že se ji nevyplatí pěstovat a má odejít, nelitovat. Chemická ochrana je začarovaný kruh, mimořádně podle místních podmínek, času.
10. dub 2021 12:40 #328221

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

Teda Květo, to je ale fujtajbl. Neváhej a tu růži vyhoď. Lepší rozhodně nebude, spíš horší.
Na její místo bych se nebála zasadit rostlinu s odlišným genofondem, než má růže. Např. trvalku, nebo i letničku, které nebudou akceptovat nemoc růže. Možná se pletu, ale za zkoušku to stojí.
10. dub 2021 09:23 #328220

Květa

Avatar uživatele Květa

hezké chladné jaro, přeji dámy.
Přečetla jsem.
jak to vypadá u nás - no, natlouklo mi mých "oblíbených" :S -23 st., sněhu 15 cm ( aspoň něco, neskuhrám ).
Tudíž u mě málo co nebude ostříháno se zemí nebo na 10 cm špumprdlíky.
O to méně mám KS a ČS stonku, páč vše je spálené mrazem.
Nicméně, obě postižení stonku se u mě objevují také. Je to docela nevábý pohled, zejména na růžích se zelenou kůrou. Fleky mrazové, korové spály a černé skvrnitosti na jednom. Ono je to také způsobeno tím loňským mokrým rokem ( ČS ) a chladnou a poměrně vlhkou zimou ( ten zbytek ).
Stříhám již poměrně dlouho, nejprve jsem začala těmi jasnými, zčernalými k zemi.
V návaznosti na to, co jste psaly :
- všechny na podzim zasázené růže jsou naprosto v pořádku. Klacky ukryl sníh, nenamrzly vůbec. Tak to mám radost. Co mě celkem udivilo ( jsem si to až tak nepřipouštěla předtím ). Sázela jsem několik růží po třech, něčemu jsem ostříhala konce již dost dávno, jinou sazenici jsem nechala na později. Prostě jak jsem potřebovala jít záhonem. Docela dost velký rozdíl, musím napsat. Ty ostříhané jsou narašené daleko více než střižené teď. Tím, jak se nemusely snažit "prorazit" do mrazem chycených konečků. Ten rozdíl je velký.
- spousta k zemi srovnaných růží krásně a hojně pupínkuje.

- ještě dnes má zlatice pouze poupata, zbývá mi cca 40 růží ke střihu. Stále odkládám, páč fakt nevím jak na ně. Jak mám těmi 4 mírnými zimami zapěstováno staré dřevo, není vidět, jestli je či není pomrzlé. Kam mám střihnout, co mohu nechat. Což mě nerví. Ptž. ušmiknu, nějak a pak budu muset znovu - pákovkama nebo pilkou. Chjo, dvojí práce.
- asi budou nějaké ztráty. Nejhůř dopadly ( samo ) oranžády ( LEH, Mary Ann, Jude The Obscure ) + starší růže přesazované na podzim 2019 ( Evelyn ). Cinco de Mayo. Velmi špatná je i Poustinia ( loni nováček ), zarovnaná se zemí, dlouho, zatím tam nic nepučí. Ještě čekám, ale nejspíš něco z uváděných budu vyhazovat.
- nevábně vypadá Angela, Hyde Hall ( ten půjde nejspíš k zemi,chjo ) , Rosenfaszination.

Teď bych potřebovala, aby usilovně ( aspoň ) jeden den pršelo, aby se rozpustilo hnojivo.

ad Marie Louise Velge - braly jsme ji cca 3 a 4 roky zpět, opakovaně přišla postižená KS ze školky. Mám dvě, jednu horší než druhou. Horký kandidát na vyrytí.

Jako jednu z prvních jsem stříhala růži z Fr., na multifloře. Ona už loni vypadala divně, červené listí, nezremontovala. Teď jak se jí odhalila základna, zjistila jsem na bázi "nádor". Docela jsem z toho nešťastná, ptž. netuším, jestli se nejedná o bakteriální napadení www.google.com/search?q=rose+crown+gall&...imgrc=fc2VePsEOOMqUM . Nejspíš se jí budu nucena podívat na kořeny, pokud ano, byl by to celkem průšvih, páč na to místo bych mohla zasadit leda trávu. Uřízla jsem, rozebrala.. fakt nevím. Vím, že existuje, nikdy jsem neviděla.

DSCN5696.jpg


DSCN5699.jpg
Přílohy:
08. dub 2021 23:38 #328218

quendery

Avatar uživatele quendery

Alenko, souhlasím s tebou.......dneska jsem stihla další kus zahrady, většina šla " na ježka", bohužel jste měly pravdu s těmi Austinkami, korovka si na všech smlsla, musela jsem brutálně šmiknout i tu mojí letitou Hyde Hall, málem jsem uronila slzu. :unsure: Mám celkem hotovo asi 2/3, zítra a v neděli to nejspíš dodělám....no čekají mě hlavně pnoucí a ramblery...nejvíc se "těším" na Parník Liptov.....je rozlezlý po dvou letitých zeravech a bohužel jeden musíme porazit.....ten Parník je zelený od shora dolů a je jak chobotnice všude, prostě györovky jsou opravdu vesměs nezničitelné....... :woohoo:
08. dub 2021 20:53 #328217

alenak

Avatar uživatele alenak

Můj názor je ten, že obzvlášť přesazovaná a mladá růže se má střihnou, nečekat. Když má zakořeňovat a dělat kořínky a nahoře po celé větvičce pučet, dá ji to zabrat. ;) Po střihu se soustředí jen na pár půpenů. Když se nechá delší větev, tak pučí na konci nebo se snaží po celé a pak se ta její snaha ostříhá. Příroda pracuje, i když je chladno. Vidím na zahradě, i když je do rána pod 0, tak stromy jsou napučené a nalité pupeny se zvětšují i přes chladné počasí, stačí trochu sluníčka. Mám vše ostříhané. :)
Kdyby sem nakoukla Květa a její názor :)