Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže

Re: Historické růže 07. čec 2012 23:13 #281294

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
Musím poděkovat Kristen, že se ptá místo mne. I já řeším jaké růžičky přikoupit a vypadá to, že historické vítězí. Zdají se mi nejodolnější. Jen nevím jaké.
Po dlouhých hodinách pročítání tohoto vlákna a hledání na webu jsem dospěla k následujícímu závěru. :unsure:
Moji favorité (tedy alespoň prozatím) :whistle: jsou: Mrs. john Laing, Rose de Rescht, Jacques Cartier.
Očekávám od nich hlavně zdraví, odolnost a pěkný olistěný keř (zatím nepoužívám žádné postřiky). Protože jsem hamoun, tak místa na zahrádce rychle ubývá, a proto bych ráda vybrala správně. Nebo si myslíte, že by některá z nich měla být vyměněná za jinou - zdravější?

Také by mne zajímalo, zda by mohly být u sebe. Podle webu to nedokážu posoudit, protože dokonce i odstín jedné růže na fotkách vypadá různě. :evil: Natož pak podle webu k sobě ladit více růží.:(
Téma bylo zamčeno.

Re: Historické růže 08. čec 2012 05:54 #281297

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Lukáši,tak jsem neměla halucinaci,kmitnul jsi se tu asi na 5 vteřin už včera odpoledne.
Tak tě vítám :) ,a kterépak,kromě Mme Hardy,ti ještě pěkně rostou?
Poslední úprava: 08. čec 2012 05:55 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.

Re: Historické růže 08. čec 2012 07:37 #281301

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Janik napsal:
Moji favorité (tedy alespoň prozatím) :whistle: jsou: Mrs. john Laing, Rose de Rescht, Jacques Cartier.

Ze tří jmenovaných mám dvě: Rose de Resht a Jacques Cartier (tu dokonce dvakrát). Jsou zdravé, olistěné, kvetou poměrně často. JC se mi více líbí tvarem květu. Ale jestli bych je dala vedle sebe - hm, jsem na rozpacích.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Janik

Re: Historické růže 08. čec 2012 08:01 #281303

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
ahoj letos rostou překrásně Geschwind Odner ,Generál štefánik,
Téma bylo zamčeno.

Re: Historické růže 08. čec 2012 08:05 #281304

• Lukáš
  • Platinum Boarder
Generál štefánik

035.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 08. čec 2012 17:13 od Lukáš.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, helena, Doubravka, Kachnishte, mišpule, Evka, Kika, Kirsten

Re: Historické růže 08. čec 2012 09:10 #281306

• Lukáš
  • Platinum Boarder
022.JPG

020.JPG

Geschwind Odner

jacques cartier
Poslední úprava: 08. čec 2012 18:33 od Lukáš.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule, Evka, Kirsten

Re: Historické růže 08. čec 2012 11:44 #281307

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
helena - díky za odpověď :)
někde začít musím, takže pokud jsou mnou vybrané růžičky zdravé, tak raději risknu "horší" barevnou kombinaci, než abych měla doma maroda. Po bývalém majiteli mám pár velkokvětek a zatím jsem se s těžkým srdcem zbavila jen dvou - měly jen jeden klacek se sice krásnými květy, ale byly skoro celou sezónu holé. Šly jen díky tomu, že jsem je nekupovala já. Jakmile má kytka historii, tak ji nedokážu vyhodit. :blush:

Ještě jsem zvažovala i angličanky, ale tím se možnost výběru tak rozšířila, že bylo nad moje síly se rozhodnout. Doufám, že historické jsou správná voba.

Mně se sice líbí více uzavřené květy, ale dám přednost zdraví - mám mizernou hlínu, takže si nemůžu dovolit náchylné kytky

Ještě mám dva dotazy - která z těch dvou (Rose de Resht a Jacques Cartier) je větší? podle informací, co jsem našla by to měl být JC, ale jen o trochu.

A snesou částečné přistínění - přes poledne na vybrané místo padá stín mladé švestky, kterou ale manžel pravidelně prořezává.

ha to jsem se rozepsala :blush:
Téma bylo zamčeno.

Re: Historické růže 08. čec 2012 11:52 #281308

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Janiku, polední přistínění akorát mohu závidět! To je přesně to, co by mé růže na jižní straně potřebovaly a za co by byly vděčné, květy by nešisovaly a nebyly by spálené a rychle odkvetlé. Jsem začátečník, ale myslím, že polední přistínění je jedině plus.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Historické růže 08. čec 2012 15:01 #281314

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Janiku, pokud testuješ, jak ti růže v horší půdě porostou, jsou historické na začátek dobrou volbou. Lehké přistínění by jim nemělo vadit. JC i RdeR mám dva roky, velikost keře - kam dospějí - neodhadnu. Ostatně, bude to záležet i na podmínkách, které na zahradě jsou.

Pokud bych měla být i za pokušitele, navrhla bych ti na zkoušení Ballerinu (www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.507). U mě je v sušším polostínu pod jabloní. Kvete spolehlivě a pořád a je zdravá. Není historická, ale je spolehlivá i do horších podmínek.
Téma bylo zamčeno.

Re: Historické růže 08. čec 2012 16:42 #281316

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Janiku, místo Mrs John Laing bych ti za sebe doporučila Louise Odiere. Je to jedna z růží, o kterých si myslím, že jsou nutností :up
Je to spíš šplhavka, zdravá, kvete opakovaně a hlavně ti provoní celou zahradu.

Nad kombinací Rose de R. s J.C. bych asi taky lehce zaváhala. Nejde o to, že by se pobily, to určitě ne. Spíš možná vedle sebe dostatečně nevyniknou. Ale to je čistě můj subjektivní pocit, můžu se klidně plést... :)
Poslední úprava: 09. čec 2012 07:37 od Kachnishte.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa