Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cibuloviny II

Re: Cibuloviny II 08. pro 2011 08:16 #274378

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Květo díky, budu po nich pást, mravenci milují kulatá semínka, u mne roznášejí i fialky
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Květa

Re: Cibuloviny II 08. pro 2011 08:31 #274381

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,mě také odradily od koupě fotky přikládané k cibulkám,ale po tebou zobrazených foto,jsem změnila názor a vůbec se nedivím,že se ti tak líbí.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 08. pro 2011 09:37 #274387

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Květo, talovíny mám jenom v záhonech. v trávě mě jěště nikdy nevykvetly. Nevím, jestli se mravenečkové tak málo snaží nebo se to semínko v trávě neuchytí, mám hodně slehavou zem.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 17. pro 2011 20:42 #274826

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Miško - jestli se ti zdají umělé - posuď sama. Ano, jsou takové "masitější", výživné. Mně se líbí. Jako umělé se mi jeví spíš M.comosum - plumosum,
www.google.cz/search?oe=utf-8&rls=or...PfTrzDLY7wsgaU7KD-CA
jednak mají květy ještě větší, barva mi připadá vyzývavější - a hlavně, kvetou velmi pozdě, kdy už nejsou potřeba.

Květo, bude to asi v rozdílném chápání onoho pojmu "umělé" - třeba ty Muscari plumosum se mi líbí víc a tím rozevlátým květem mi přijdou přírodnější i ta barva je fajn, fialková totiž časně zjara se moc nevidí - a doba kvetení by odpovídala třeba okrasným česnekům a barevně by šly k sobě. Jen jsem je nikde u nás neviděla v prodeji. Stejně mám obecně modřence spojené s babiččinou zahrádkou, kde lemovaly pás tulipánů. Až pak na ty listy, ty mi trochu vadí, já je střihám.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 18. pro 2011 09:31 #274856

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Miško, pokud jsou listy zelené (a to platí pro všechny cibuloviny) tak se nemají stříhat. Vyživují cibulky. Použiju poněkud morbidní :sick: příměr - to je jako bys člověku vyoperovala plíce a žaludek. :sick:
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 18. pro 2011 12:52 #274867

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Evo, to já vím a u všech ostatních cibulovin to tak dělám, jen tyhle modřence takhle "trápím". Mě se ty jejich listy prostě nelíbí, narozdíl od květů.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Cibuloviny II 18. pro 2011 18:14 #274886

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Miška napsal:
Květo, bude to asi v rozdílném chápání onoho pojmu "umělé" - třeba ty Muscari plumosum se mi líbí víc a tím rozevlátým květem mi přijdou přírodnější i ta barva je fajn, fialková totiž časně zjara se moc nevidí - a doba kvetení by odpovídala třeba okrasným česnekům a barevně by šly k sobě. Jen jsem je nikde u nás neviděla v prodeji. Stejně mám obecně modřence spojené s babiččinou zahrádkou, kde lemovaly pás tulipánů. Až pak na ty listy, ty mi trochu vadí, já je střihám.

Miško, v pohodě - snažíme se pouze vytříbit pojmenování.
ad masité x umělé.
Ona na to v podstě narazila Eva, jj., listy by se stříhat neměly u někt. modřenců zatahují následně celkem včas, nebo mi nevadí ( něco je schová ) u jiných ( a nejen modřenců ) mám pak s listy ( zasychajícícmi ) problém.
U předcházejících jsem vypichovala proč ano, u Muscari comosum - plumosum naopak popíšu proč ne, jo ?
Já s tebou v podstatě souhlasím, barevně k česnekům, vzdušné květenství - určitě +. Ale...
oni začínají obrážet ( vystrkovat listy ) až někdy koncem dubna, kvetou v květnu. Výška bajvoko 15 cm, možná 20. Fajn. Jenže - ty listy jsou v poměru ke květům hodně velké, dělají takovou přízemní neučesanou chobotnici. A zatahují až v červenci.. zlobí. Tím že jsou rel. nízké a pozdní, nedají se vysadit nikam jinam než na okraj záhonu a pak do poloviny sezony koukat na ty polooschlé listy - nic moc..
Největší jejich nevýhodou je ale následující :
kdyby vypadaly takto, asi bych se s nimi i vyrovnala
martyncox.biz/blog/?p=328
jenže, ať dělám, co dělám, výsledek je takovýto -
green-24.de/forum/ftopic44427.html
pokácejí se, válejí se po zemi ( nedejbože, když je oplácá deštíček blátíčkem... )
:lol:
koupila jsem je kdysi u LG, cibulky nejsou drahé - opět cca 3 Kč, ale už bych jejich nákup neopakovala. Ani nevím, jestli je jště mám, pořád je strkám víc a víc do pozadí, abych na ně nemusela koukat. Rozčilují mne :lol:

P.S.: mám modřence, které mají listy podobné tulipánům - našť. je brzy přeroste čemeřice.
Poslední úprava: 18. pro 2011 18:14 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Evka, Miška

Re: Cibuloviny II 18. pro 2011 21:03 #274894

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Ke schování nevzhledných listů babičkovských modřenců (botanické muscari armeniacum) - existuje jednoduché řešení: prosázet modřence sněženkami. Ony pak sněženky, tou dobou už odkvetlé, půjčí modřencům mnohem hezčí, nepoléhavé listy. Pokud si dobře vzpomínám, dávala sem už Danah svůj modřenco-sněženkový lem, ale teď ho nemůžu najít. Mně to takhle šikovně na některých místech prosázeli mravenci, ale každopádně se mi to moc zalíbilo a jen co na jaře vykouknou sněženky, pár jich ještě mezi ostatní modřence rozházím. Ty ošklivé uválené modřencové listy pak vůbec nejsou vidět.
modence-sn.jpg
Poslední úprava: 18. pro 2011 21:06 od Lenka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, mrk, helena, Evka, Miška

Re: Cibuloviny II 18. pro 2011 21:49 #274903

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lenko, super nápad. Zkusím to.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 19. pro 2011 00:05 #274907

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Jj., mám to tak a kdyby po letošní zimě nebyly za nimi vysazené levandule tak zdecimované, mohlo to být docela fajn...

ještě nějaké nn ze směsky - M. Mount Hood ??? www.prodejrostlin.cz/rostliny/eshop/27-1...ari-Mount-Hood-10-ks

tenhle by mohl být M. armeniacum? také má pevnější listy...

Poslední úprava: 19. pro 2011 00:22 od danah.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lenka, helena, Evka, Miška
Moderátoři: Eva L., Květa