Miška napsal:
Květo, bude to asi v rozdílném chápání onoho pojmu "umělé" - třeba ty Muscari plumosum se mi líbí víc a tím rozevlátým květem mi přijdou přírodnější i ta barva je fajn, fialková totiž časně zjara se moc nevidí - a doba kvetení by odpovídala třeba okrasným česnekům a barevně by šly k sobě. Jen jsem je nikde u nás neviděla v prodeji. Stejně mám obecně modřence spojené s babiččinou zahrádkou, kde lemovaly pás tulipánů. Až pak na ty listy, ty mi trochu vadí, já je střihám.
Miško, v pohodě - snažíme se pouze vytříbit pojmenování.
ad masité x umělé.
Ona na to v podstě narazila Eva, jj., listy by se stříhat neměly u někt. modřenců zatahují následně celkem včas, nebo mi nevadí ( něco je schová ) u jiných ( a nejen modřenců ) mám pak s listy ( zasychajícícmi ) problém.
U předcházejících jsem vypichovala proč ano, u Muscari comosum - plumosum naopak popíšu proč ne, jo ?
Já s tebou v podstatě souhlasím, barevně k česnekům, vzdušné květenství - určitě +. Ale...
oni začínají obrážet ( vystrkovat listy ) až někdy koncem dubna, kvetou v květnu. Výška bajvoko 15 cm, možná 20. Fajn. Jenže - ty listy jsou v poměru ke květům hodně velké, dělají takovou přízemní neučesanou chobotnici. A zatahují až v červenci.. zlobí. Tím že jsou rel. nízké a pozdní, nedají se vysadit nikam jinam než na okraj záhonu a pak do poloviny sezony koukat na ty polooschlé listy - nic moc..
Největší jejich nevýhodou je ale následující :
kdyby vypadaly takto, asi bych se s nimi i vyrovnala
martyncox.biz/blog/?p=328
jenže, ať dělám, co dělám, výsledek je takovýto -
green-24.de/forum/ftopic44427.html
pokácejí se, válejí se po zemi ( nedejbože, když je oplácá deštíček blátíčkem... )

koupila jsem je kdysi u LG, cibulky nejsou drahé - opět cca 3 Kč, ale už bych jejich nákup neopakovala. Ani nevím, jestli je jště mám, pořád je strkám víc a víc do pozadí, abych na ně nemusela koukat. Rozčilují mne
P.S.: mám modřence, které mají listy podobné tulipánům - našť. je brzy přeroste čemeřice.