Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cibuloviny II

Re: Cibuloviny II 06. pro 2011 22:36 #274288

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Alena napsal:
Spolehlivé jsou jen sněženky.

jj, semínka si roznášejí mravenci.
Aleno, když si již načala ty spolehlivé cibuloviny pak přidám ty, kt. mám ráda a které se spolehlivě množí ( samy či je roznášejí právě mravenci ).

Modřence ( Muscari ). Mám různé kultivary = kvetou postupně. Kromě bíle kvetoucího ( Album ) se mi spolehlivě množí samy.
Nejraději mám Muscari armeniacum Fantasy Creation. Mají velké květy, délka cca 10 cm, šířka cca 4 cm. Dekorativní zůstávají i po odkvětu.
Bohužel, letos jsem je nefotila - ale koukni na fotku na odkaze ( je v cca polovině stránky ), právě na ní jsou obě fáze - kvetoucí i odkvetlé - zelené - květenství.
www.littlebitofnature.com/Muscari_bulbs.html

Kupovala jsem si před 5 lety 3 cibuličky á 3 Kč. Dnes jich je minimálně ke stovce. Jsem tomu moc ráda, páč je rozmisťuju do dalších a dalších míst zahrady a pořád jich není dost (:lol: )

--

pěstoval jste někdo již v záhonech Triteleia Königin Fabiola ? vydržely přes zimu ?
Poslední úprava: 06. pro 2011 22:39 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, Alena

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 06:33 #274303

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Květo, a neválejí se po zemi tou tíhou ty Fantasy modřence? Já po nich koukala taky, mívají je, taky v obchodech, ale přišly mi moc umělé.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 16:36 #274340

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Panečku, tady je podnětů. Zkusím k tomu něco napsat později. Rád vás čtu.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 17:29 #274343

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Květo, ony po odkvětu zezelenají? To by se mi taky líbily, jinak mám jen modré obyčejné nedokážu je ani podle obrázku určit, a ty se mi vesele plevelí, což mi nevadí
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 18:00 #274346

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Květo, omlouvám se modřencům i tobě, já jsem na tyto vděčné cibulky úplně zapomněla, protože jsem je nikdy nekupovala. Mám jich na zahradě stále dost, ani nevím jakou cestou se ke mě dostaly. Taky jsem netušila, kolik druhů jich je. Mravenci mi roznáší hlavně talovíny, těm nechávám dozrát semena. Ostatní cibuloviny stříhám hned po odkvětu. :(
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 18:31 #274349

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Skalničko, taky jsem koupila pár pytlíčků od KIEPENKERL - vzadu dole vpravo na kartě jsem našla " Artikel nějaké číslo..... " a pod tím např. Tulipa Darwin Hybrid, Tulipa Fosteriana atd. Zkus se podívat.......:) :) Je to takovým prťavým písmem.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 21:09 #274354

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Prominte, mozna bude muj dotaz trochu domodra(si troufam, jen me tak napadlo), ale jak vite, ze seminka roznaseji mravenci, z literatury, z prednasky o cibulovinach nebo jste nejakyho mravence nacapali(y)?Opravdu mi to vrta hlavou.
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 22:56 #274360

• Květa
  • Moderator
Evoi,:laugh: :laugh: .

Kdysi o tom psal na Livu Johan.
Mně se modřence opravdu množily v cestičce - prostě proužek, kudy měli mravenci prošlapanou cestičku ( to zní celkem šíleně, pravda - mravenčí cesta ). A v tom proužku byly vyrostlé nítě nových modřenců jak semínka mravenci ztráceli. Kdyby to bylo větrem, byl by širší rozptyl.
Poslední úprava: 07. pro 2011 22:56 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 23:00 #274361

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Aha, tak to je jasny, muzu jit spat:silly: :silly:
Téma bylo zamčeno.

Re: Cibuloviny II 07. pro 2011 23:19 #274362

• Květa
  • Moderator
k oněm muscari Fantasy :

vyhrábla jsem dvě fotky ( přece jen ), na kt. jsou přítomny. Jsou to takové ty fotky pro mne. Nejstarší f. mám ( letošní ) z 20.4., tu nepublikuji, mají na ní ještě malé paličky květů.
Druhá je ve stavu rozkvetlém 10.5. Jsou to cibuličky, kt. jsem tam dávala před dvěma lety ( mláďata ).

P1080216.JPG

Poslední f. je ze samého konce května, jsou na ní už odkvetlé, zelené.

P1080271_2011-12-08.JPG

Bohužel, v compu lepší f. nemám. Ve starých f. ano, ale ty jsou pořád na flash (:sick: )

Myslím si, že doba, po kt. jsou efektní, je pro jarní cibuloviny poměrně dlouhá ve srovnání s jinými. Ty odkvetlé palice jsou hezké ještě poměrně dlouho, pak samy upadnou a listy modřenců se zatáhnou. Proti těm, kt. se obvykle pěstují ( má je skoro každý ) jsou listy hezčí i na podzim, těm plevelivým se tak jako podkrucují pod sebe, těmto nikoliv.
Bezpracné, nenáročné, množivé, nežrací.
Stojící.
Miško - jestli se ti zdají umělé - posuď sama. Ano, jsou takové "masitější", výživné. Mně se líbí. Jako umělé se mi jeví spíš M.comosum - plumosum,
www.google.cz/search?oe=utf-8&rls=org.mo...PfTrzDLY7wsgaU7KD-CA
jednak mají květy ještě větší, barva mi připadá vyzývavější - a hlavně, kvetou velmi pozdě, kdy už nejsou potřeba.

Mohu se rozepsat i o jiných kt. mám.

Aleno, talovíny mi mravenci nosí také. Máš je v záhonu nebo v trávě ?
Poslední úprava: 07. pro 2011 23:21 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Lenka, mrk, helena, Alena, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa