Ahojte, mamina zdraví všechny účastníky DODu a posílá recepty na bezinkovou šťávu. Říká, že střídavě používá oba, jen to pak v lahvích ještě steriluje 20 min při 80 stupních, jinak jí to občas plesnivělo.
Pokud si dobře pamatuju, co říkala Dresla, jejímu receptu by odpovídal spíš ten druhý (jen si nejsem jistá množstvím vody), říkala, že tam dává ještě 2 citróny (šťávu?), nechává to stát ve sklepě 5 dní s každodenním pomícháním. Pak to scedí do petek a ukládá v temnu a chladnu. Nic nevaří. Jestli můžu připojit svoje zkušenosti, maceruju ty bezinkové květy jen jeden den, jednou jsem to nějak nestíhala, nechala v té lahvi asi 3 dny a už se to pak nedalo pít, dostalo to takovou hnilobnou pachuť. Ale neměla jsem to ve sklepě, temno a chlad hnilobné procesy nejspíš zbrzdí. Každopádně jsem docela překvapená, že to Dresle nekvasí, mně bezinkovka bez následné sterilace po čase začala kvasit vždycky. Doufám, že až bude mít Dresla víc času, recept poopraví a prozradí nám tajemství té své skvělé a trvanlivé šťávy.
Bezinková šťáva z květů (bez vaření) I
Do čtyřlitrové láhve dáme 15 květů, 8 dkg kyseliny citronové (nebo polovinu a dva omyté pokrájené citrony), 2,5 l vychladlé převařené vody a necháme 24 hodin stát. Pak přecedíme přes plátno, přidáme 2,5 kg cukru. Občas zamícháme a po dalších 24 hodinách stáčíme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.
Bezinková šťáva z květů II
Do 5 l láhve dáme 30 květů, 3 l chladné převařené vody, 5 dkg kyseliny citronové, 1,5 kg cukru rozpuštěného v 1 l vody (svařit a vychladit). Vše se nechá 24 hodin stát a pak se přecedí a stočí do lahví.