Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 13. čen 2011 14:47 #258706

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Jj., Lenko, dresla říkala recept tak nějak, jako je tvůj druhý a citron na kolečka též dávala. Šťáva byla skvělá, voňavá, připomněla mi dobu, kdy byli synci malí a já ji dělala každý rok. Po té, co přešli na pivko, už jsem ji nedělala :woohoo: . Taky jsem ji nesterilizovala, ta kys. citronová to po určitou dobu udrží.

Já mám angrešty obalené tím emerickým padlím, resp. plísní šedou? Musím se dokopat to obrat od zničených plodů a prostříhat, stříkat už to nebudu, mám vedle jahody, které právě sklízíme........
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 13. čen 2011 14:48 #258709

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Taky jsem slíbila Dresle a možná ještě někomu, že podám reference o odrůdách zimolezu kamč., co mám:
Modrý triumf - dva starší keře z místního zahradnictví + jeden od maminy: bezkonkurenčně nejlepší, nejsladší chuť, ale pomalu roste, docela málo plodí a plody nejsou moc velké (o jednom z těch keřů tvrdí máma, že je to Amur, ale když mi ho dávala, říkala, že neví, co to je, a keř se chová a chutná úplně stejně jako ty zbylé dva, tak mám trochu pochybnosti)
Mladé keříky ze Starých odrůd - loni mi nechutnaly plody ani jednoho z nich, letos byly všechny mnohem sladší - víc svítil Punťa:
Amur - loni rozhodně chutnal úplně jinak než výše zmíněný MožnáAmur, přišel mi kyselý, letos neplodil, okousal ho srnec
Altaj - loni mi to přišlo kyselé, letos dobré
Valchova - letos chutnaly, po Gol. vr. zatím nejplodnější
Tomička - docela dobré
Sinaja ptica - ještě jsem neochutnala, loni ho trochu ulomil pes, roste nejhůř ze všech
Goluboje vreteno - nejméně chutné (nahořklé, kyselé), ale zas nejlépe rostoucí a nejlépe plodící keř, největší plody
Většinu keřů mám mladých, tak to neberte zas moc vážně - chuť je stejně dost subjektivní, ale třeba to někomu pomůže.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, amazonka01, Vlaďka

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 13. čen 2011 14:53 #258712

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Já si letos koupila na jaře Amur a přivezla sem ho v květu těsně před těma mrazy přežily květy a dozrály překvapil mě svojí chutí - moc dobré,... Chuť klasických borůvek sem cítila. Asi záleží na sluníčku,...
Jinak u nás to teď vypadá jako na diskotéce mám borůvky dost obalené takže alobal a Cdečka to jistí mám to natažené i nad jahodama, jak jsou letos nové tak sou řídké a je to snadná kořist. Mimochodem Amazonky doporučení- perfektní super sazenice super obří a chutné jahody,..:)

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 13. čen 2011 15:00 #258713

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Leni a bralas jakou odrůdu? Já nad nimi tak dlouho spekulovala, až jsem nakonec nestihla nic...Ale ta staré letos docela jedou... to že jsem jim hrozila vyhozením...No to jsou ZZ. :laugh:

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 13. čen 2011 16:10 #258724

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Vlaďko brala sem Albu,Roxanu a Honeoye.
Doufám že budpou odnože abych rozšířila ještě jeden záhonek,.... co mám nandané v trvalkách ty letos jedou poslední rok tak ty pujdou tak aby bylo na obnovu.:) Zatím jedou spoustu odnoží ale jak mám na plachtě budu muset nandat pod ně květníčky..... Uvidím jak na tom budou a případně poskytnu,...L.

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 13. čen 2011 16:22 #258726

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Lenka napsal:
Taky jsem slíbila Dresle a možná ještě někomu, že podám reference o odrůdách zimolezu kamč., co mám:
Modrý triumf - dva starší keře z místního zahradnictví + jeden od maminy: bezkonkurenčně nejlepší, nejsladší chuť, ale pomalu roste, docela málo plodí a plody nejsou moc velké (o jednom z těch keřů tvrdí máma, že je to Amur, ale když mi ho dávala, říkala, že neví, co to je, a keř se chová a chutná úplně stejně jako ty zbylé dva, tak mám trochu pochybnosti)
Mladé keříky ze Starých odrůd - loni mi nechutnaly plody ani jednoho z nich, letos byly všechny mnohem sladší - víc svítil Punťa:
Amur - loni rozhodně chutnal úplně jinak než výše zmíněný MožnáAmur, přišel mi kyselý, letos neplodil, okousal ho srnec
Altaj - loni mi to přišlo kyselé, letos dobré
Valchova - letos chutnaly, po Gol. vr. zatím nejplodnější
Tomička - docela dobré
Sinaja ptica - ještě jsem neochutnala, loni ho trochu ulomil pes, roste nejhůř ze všech
Goluboje vreteno - nejméně chutné (nahořklé, kyselé), ale zas nejlépe rostoucí a nejlépe plodící keř, největší plody
Většinu keřů mám mladých, tak to neberte zas moc vážně - chuť je stejně dost subjektivní, ale třeba to někomu pomůže.

Děkuji a doplním, mám ze starých odrůd "průhonický letní" a "jarní", oba jsou velmi chutné, málo rostou a málo plodí ;)

Letos chci dokoupit ještě tak 3, takže zkusím Valchovu a ... nevím ;)

Jinak, angrešt mám letos JEDEN :unsure: , keřový pomrzl a na stromkovém se jeden udržel.

Jsem ráda, že doporučení na jahody nezklamalo :), letos jsem nebrala, ale na jaře budu doplňovat stavy ;)

Mám připravený záhon tak na 120 keříků :whistle:

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 18. čen 2011 16:11 #259574

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Na zimolez, borůvky, jahody, víno, muchovníky a jiné bobule hážu v době zrání síť - jinak by kosi, špačci a jiná opeřená havěť nenechali naprosto nic :evil: Letos jsem objednala tuhle www.odetka.cz/net20/cz/eshop_detailvyrobku.aspx?id=112 , můžu doporučit. A víno jsem letos hodlala chránit pytlíky ušitými ze starých záclon a navlečenými na jednotlivé hrozny - no nebudu muset, všechno zmrzlo ;)
Poslední úprava: 18. čen 2011 16:30 od Gabreta.

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 18. čen 2011 16:34 #259575

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
danah napsal:
Jj.,Já mám angrešty obalené tím emerickým padlím, resp. plísní šedou? Musím se dokopat to obrat od zničených plodů a prostříhat, stříkat už to nebudu, mám vedle jahody, které právě sklízíme........
Danah, stříkat teď angreštové padlí už nemá cenu, nejlépe je to opravdu koncem zimy před rašením pořádně ostříhat, poctivě vzít všechny konce větviček. Už několik let takhle nemám padlí buď vůbec žádné, nebo jen nepatrně :) Nestříkám ničím. Taky někde radili místo chemie použít jako postřik prášek do pečiva, nezkoušela jsem.
Poslední úprava: 18. čen 2011 17:00 od Gabreta.

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 18. čen 2011 17:13 #259581

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Heleďte, a není lepší k padlí citlivý angrešt vyhodit a pořídit si rezistentní odrůdu? Už je docela výběr - sama jeden mám - červený, naprostá spokojenost, chutný, plodný, padlí žádné, ale jméno bohužel nevím.

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 18. čen 2011 17:20 #259584

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Letos jsem díky zdejší diskusi pořídila 3 nové odrůdy: Invicta, Prima a Martlet - padlí opravdu není :up . Jen čekám až je ochutnám, jestli jsou dobré.
Moderátoři: Eva L., Květa