Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 18. čen 2011 17:47 #259593

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Lenko, jo, odolná odrůda je samozřejmě řešení. Pokud ti chutná. Mám následující (rezistentní i nerezistentní): Invicta, Rixanta, Captivator, Skvost, asi Rolonda (tipuju, byla to záměna od Starkla) a nějaké staré neznámé. Ty jsou chuťově samozřejmě nejlepší. Z těch vyjmenovaných odrůd mi chutná jenom Captivator, který navíc nemá téměř žádné trny, ostatní mi přijdou naprosto bez chuti. Mně nejvíc chutnávaly ty stařičké chlupaté angrešty, červené nebo žluté, bývaly sladké a aromatické, ty dnešní odrůdy, co mám, nestojí za nic.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 18. čen 2011 18:23 #259597

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Souhlasím s Gabretou, ty moje jsou staré odrůdy, nikdy na padlí netrpěly, přičítám to oslabení z namrznutí, už v té době kvetly. Taky dost narostly a zahustily a já je málo prostříhala. I v tomto dávám Gabretě za pravdu, lepší míň pěkných plodů, než hodně na nic..
S práškem do pečiva jsem neslyšela, jen jej občas s úspěchem použiju na mravence v kuchyni.
Měla jsem také nějaké údajně rezistentní, nechutnaly nám, po dvou třech letech jsem je vyryla a pořídila si opět nové staré. Kdybych je nenasázela tak nešťastně k jahodám, včasným postřikem by to byly zvládly i letos.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 27. čen 2011 20:51 #261185

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Léto je Prima. :)
I přes ty mrazíky skvělá úroda. Prima je spolehlivá, výborná, dostupná, rok co rok obalená, odolná a zdravá.
Dneska jsem ochutnal první, ještě to chvilku chce. Škoda, že nemám víc místa, bych se rozangreštoval. :)
aangretprima.jpg
Poslední úprava: 27. čen 2011 20:54 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Dany, lenpel, chrast, Daniela, Anelaba

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 28. čen 2011 20:36 #261271

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dneska jsem spáchal malou srovnávačku muchovníků - tři větší jsou Martin, menší je Smoky.
Smoky letos plodí poprvé a asi i naposled, plody jsou opravdu mnohem menší, než má Martin,
navíc jsou oproti M. plné peciček a tak nemají skoro žádnou dužninu, ta je stejně spíš trpčí
a velmi málo šťavnatá. Smoky se v Martinem nedá srovnat a prohrává bohužel skoro po všech stránkách.
Snad jen těch S. plodů je v hroznech o něco víc. Martin je podtržený, ideální (a trochu větší) by byl zítra.

amuchovnkysrovnvaka.jpg
Poslední úprava: 28. čen 2011 20:37 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: lenpel, chrast, Eva.Trifon, Daniela

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 28. čen 2011 21:07 #261274

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Lenka napsal:
Heleďte, a není lepší k padlí citlivý angrešt vyhodit a pořídit si rezistentní odrůdu? Už je docela výběr - sama jeden mám - červený, naprostá spokojenost, chutný, plodný, padlí žádné, ale jméno bohužel nevím.
Mám Hinomaki a nikomu nechutná :S , Starý citlivý je už skoro obraný. Po ostříhání konců letorostů a prosvětlení padlí nemá, jen to chce více keřů, ať je úroda.

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 29. čen 2011 05:11 #261285

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Pochlubím se "cizím peřím". Takhle pěstuje každoročně pepína moje přítelkyně (pod střechou zahradního domku).

Iva1.JPG

Chystám se vyfotit znovu za měsíc, až budou plody vybarvené.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, lenpel, Daniela

Re: Ovoce z našich zahrad a zahrádek 29. čen 2011 09:25 #261297

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Měsíční jahody Rujána sazeniček 12ks sázené v červenci 2009, pár sazeniček se vysemenilo mám je na plachtě v kačírku tak je nechávám asi 5sazeniček.
trhám ob den dneska 530g hustý,......a to podotýkám trhají děti a psi,....:woohoo:

P6292803.JPG

a zobeme ještě v říjnu,..
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 29. čen 2011 09:40 #261302

• danah
  • Platinum Boarder
Lenpel, ty jsou :up já je asi předloni vysela a ještě v té sezóně plodily. Včera jsem je zrovna dělala k palačinkám, ta vůně i chuť je úplně jiná, než ze zahradních velkoplodých. Teď je mám vysázené v kruzích pod stromy a moc se mi to osvědčilo, jednak stromy potažmo dostanou častější zálivku a ten kousek bez trávy aspoň nezapleveluje. Stromky jsou tedy mladé a nestíní na jahůdky. A máš pravdu, plodí až do mrazů.

Pepina jsem měla vloni a taky nám moc chutnalo, bohužel mi na jaře mateční rostliny chcíply a já nesehnala nové sazenice. Plody jsme jedli ještě v únoru.
Taky je nemám nafocené v plné zralosti

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 29. čen 2011 09:46 #261303

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
já letos taky opatřila semínka stáleplodící ale údajně ne rujána ale nějaké kulaté, sazenice sou pěkné mám jich asi dvacet, musím už je vysadit, dám je jako lem na zeleninový záhonek,..:)

Danah jak pepino chutná?
Poslední úprava: 29. čen 2011 09:47 od lenpel.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 29. čen 2011 09:54 #261305

• danah
  • Platinum Boarder
Je hodně šťavnaté, sladké - chuť je něco mezi žlutým melounem a hruškou, v takových parných dnech, jako je ten dnešní by bodlo - jediná nevýhoda je, že dozrává až k podzimu.
Následující uživatel poděkoval: lenpel
Moderátoři: Eva L., Květa