Jana V. napsal:
Díky Honzovi, který ho kdysi někde chválil, mám angrešt Pax z fytosu. Vloni měl pár plodů a už vloni byly moc dobré. Letos je stromek obalený a musím uznat, že je to nejlepší z angreštů, které jsem kdy jedla ( no, nebylo jich zas tak moc, tak mě neberte za slovo

).
Narozdíl od ostatních mi totiž chutná i se šlupkou, kterou u ostatních odrůd nejím (pouze vysávám obsah

).
Jen jsem si ( netuším proč) myslela, že je bílý a taky jsme ho vloni jedli zelený. Letos jsme s evrátili z dovolený a koukám, je červený

- a výborný

. HONZO díky za tip:) .
S Invictou se to nedá srovnat, ta je v podstatě bez chuti. Už vloni byla v podmínce, příští rok půjde, trpí na hnilobu plodů, plody jsou dobré až dost zralé a to už zas většinou jsou nahnilé, pak mi to padá do jahod a na jaře pleju semenáčky. Půjde na vandr a místo ní druhá Pax? Nebo máte nějaký další dobrý tip na bezproblémový angrešt rezistentní proti padlí?
Jano ahoj. Nemáš zač, jsem rád, že jsi s ´Pax´ spokojena. Myslím, že ho chválila i šelmička Tchořík a seto nějak rozjelo.
Invictu už nepěstuji, přišla mi taková "humpolácká". Velké tuhé plody, silná slupka, bez chuti, zelená barva...
Ale nemůžu si vynachválit českou ( ! ) odrůdu ´Prima´. Píšu o ní i na úplném začátku této diskuse, je tam i fotka...
Mám ji asi 4 roky, možná pět, je tedy docela mladá, ale od druhého roku je každoročně naprosto obalená plody,
až se kolikrát bojím, že se rozlomí. I v tom suchu, co u nás panuje, ale dokáže všechny ty plody utáhnout a jsou dobré.
Slupka je tenká, neochmířená, chuť je výborná, jemně sladká, aromatická. Dozrávají postupně v průběhu asi tak jednoho měsíce,
takže je stačím(e) průběžně jíst. Hodně zralé spadnou na zem a tam jsou úplně jako dort.

Proti padlí je resistentní, nijak nepostřikuji. Jen asi tak 1-2x do roka prostříhávám výhony, aby korunka zůstala mladá a vzdušná.
´Prima´ je u nás dobře k sehnání, teď na podzim by mohla být na různých výstavách ap.
Přidám třeba tyhle fotky - letošní ´Prima´ 3/7/2012, ještě nezralá