Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 12. čec 2012 20:53 #281473

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
To kdybych věděla.Na to od strýca se zkusím zeptat,to u mámy trucovny si nepamatuju.Ale brácha chce to první,budem řízkovat.Nařízkuju co půjde.Chceš?Fakt ještě nevidělo postřikovač.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 13. čec 2012 04:24 #281482

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mišpul,kdy prosím dozrává.Také jsem zrušila révu,protože se mi nechtělo postřikovat a bez postřiků plody popraskaly obalily se bílou a dál nerostly.Také by mě zajímal název,podud dozrává do začátku září.
Poslední úprava: 13. čec 2012 04:26 od Evka.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 13. čec 2012 06:21 #281486

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
To strýcovo netuším,kdy a zda bude k jídlu,plodí prvně.To letité dozrává v září,ale odrůdu fakt nevím.Zatím se tváří zdravě,ale uvidíme,jestli zase nezplesniví.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 13. čec 2012 06:44 #281488

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
mišpule napsal:
To kdybych věděla.Na to od strýca se zkusím zeptat,to u mámy trucovny si nepamatuju.Ale brácha chce to první,budem řízkovat.Nařízkuju co půjde.Chceš?Fakt ještě nevidělo postřikovač.

Mišpule, pokud by ti jeden přebyl, tak moc ráda. Díky.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 27. srp 2012 09:48 #282881

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jana V. napsal:
Díky Honzovi, který ho kdysi někde chválil, mám angrešt Pax z fytosu. Vloni měl pár plodů a už vloni byly moc dobré. Letos je stromek obalený a musím uznat, že je to nejlepší z angreštů, které jsem kdy jedla ( no, nebylo jich zas tak moc, tak mě neberte za slovo :laugh: ).
Narozdíl od ostatních mi totiž chutná i se šlupkou, kterou u ostatních odrůd nejím (pouze vysávám obsah ;) ).
Jen jsem si ( netuším proč) myslela, že je bílý a taky jsme ho vloni jedli zelený. Letos jsme s evrátili z dovolený a koukám, je červený :P - a výborný :up . HONZO díky za tip:) .

S Invictou se to nedá srovnat, ta je v podstatě bez chuti. Už vloni byla v podmínce, příští rok půjde, trpí na hnilobu plodů, plody jsou dobré až dost zralé a to už zas většinou jsou nahnilé, pak mi to padá do jahod a na jaře pleju semenáčky. Půjde na vandr a místo ní druhá Pax? Nebo máte nějaký další dobrý tip na bezproblémový angrešt rezistentní proti padlí?

Jano ahoj. Nemáš zač, jsem rád, že jsi s ´Pax´ spokojena. Myslím, že ho chválila i šelmička Tchořík a seto nějak rozjelo.

Invictu už nepěstuji, přišla mi taková "humpolácká". Velké tuhé plody, silná slupka, bez chuti, zelená barva...

Ale nemůžu si vynachválit českou ( ! ) odrůdu ´Prima´. Píšu o ní i na úplném začátku této diskuse, je tam i fotka...
Mám ji asi 4 roky, možná pět, je tedy docela mladá, ale od druhého roku je každoročně naprosto obalená plody,
až se kolikrát bojím, že se rozlomí. I v tom suchu, co u nás panuje, ale dokáže všechny ty plody utáhnout a jsou dobré.
Slupka je tenká, neochmířená, chuť je výborná, jemně sladká, aromatická. Dozrávají postupně v průběhu asi tak jednoho měsíce,
takže je stačím(e) průběžně jíst. Hodně zralé spadnou na zem a tam jsou úplně jako dort. :)
Proti padlí je resistentní, nijak nepostřikuji. Jen asi tak 1-2x do roka prostříhávám výhony, aby korunka zůstala mladá a vzdušná.
´Prima´ je u nás dobře k sehnání, teď na podzim by mohla být na různých výstavách ap.

Přidám třeba tyhle fotky - letošní ´Prima´ 3/7/2012, ještě nezralá
aprimaangret372012.jpg

P1210078.JPG
Poslední úprava: 27. srp 2012 09:52 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Kachnishte, jana H

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 27. srp 2012 21:09 #282898

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, dík za inspiraci. Angrešt už léta nemám, ale na Primu jsem normálně zaslinila. Na podzim se po ní poohlédnu.

ještě bych ráda napsala něco k vývoji stavu mojí broskvoně. Díky deštivému červenci jsou plody napadeny strupovitostí a navíc se ještě přidala monilia. Bohužel, projevuje se i na letorostech.
Takže broskviček desetikila, nicméně, nejspíš je po stromku.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 27. srp 2012 21:30 #282902

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Připojuju se ke chvále Primy,chutnala nám Bohužel po sklizni stromek zvadnul a zaschnul,koupíme ho znovu.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 28. srp 2012 09:10 #282914

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Také jsem koupila Invictu,ale nejsem s ní spokojená,chuť nic moc a zdravé plody také nemá.

Honzo ,píšeš jemně sladká-znamená to málo sladká?

Jani,a jak sladkost hodnotíš ty?

Uvažovala jsem o Primě,ale pokud je málo sladká,tak by mi moc nevyhovovala.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 28. srp 2012 17:51 #282919

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Evo,myslím,že Honza myslel sladkou chuť bez ostřejších kyselinek,i konzistence je jemná.Když se nechají uzrát,jsou sladké parádně,já to mám taky ráda.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 28. srp 2012 20:17 #282926

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano H, udělala jsi mi nesmírnou radost. Lépe bych to nenapsal. Jsi geniální. Děkuji. :)
Následující uživatel poděkoval: jana H, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa