Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 27. led 2013 17:51 #286108

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ali,asi některá z těchto odrůd? www.stareodrudy.org/ovocne-stromy/meru%C...%C3%AD-mrazu/24.html
Pak dej prosím vědět jak ti bude letos prospívat a chutnat.
Poslední úprava: 27. led 2013 17:53 od Evka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Alena

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 28. led 2013 12:47 #286114

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Děvčata, už jsem přišla na odrůdu té meruňky. A to jen zasluhou trvanlivosti jmenovky na stromku. Přežila venku 2 zimy. Je to odrůda HARCOT -původ má opravdu v Kanadě. Jak jsem pátrala, některá zahradnictví jí prodávají za 420 kč a ještě roubovanou na myrobalánu. To mě vyšla i s poštovným na 350 kč. A podnož St. Julien by měla být méně vzrůstná. Já mám jeden asi patnáctilletý strom odrůdy Karola. To by měla být taky dost odolná odrůda. Na čem je roubovaná, to nevím. Ale roste moc a jako koště směrem vzhůru. Už jsme jí sesadili korunu, aby byla trhatelná, ale není co trhat. Za poslledních 5 let měla pouze jednou pěknou úrodu. Je nám ji líto porazit a tak čekáme, že se zas jednou obalí meruňkami. Za ten pohled na oranžovou barvou obsypaný strom ta trpělivost stojí.
Náš soused má meruňku roubovanou na české švestce, tedy nutně napadenou šarkou, ale přeci jen z ní má nějakou úrodu. Na švestce kvete o několik dní později a to dost často stačí, aby se vyhnula nočním mrazům. Tak uvidím, jestli se na podnoži St. Julien ubrání zde všudypřítomné šarce a nočním mrazům. Prostě je to z mé strany pokus. Tady u nás na jihozápadním okraji Prahy se nikdy žádné teplomilné peckoviny nepěstovaly, je to tu vysoko a na tvrdé půdě. Přesto se tu celkem daří broskvoně, ale na meruňky tu není přihodná oblast. Přesto se snažím, tak se můžu jen těšit, že na švestkové podnoži se meruňek dočkám pravidelněji.:up
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 28. led 2013 16:02 #286118

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Myslim, ze o Harcot jsem take cetla, ale nejak moc nazoru na ni jsem nezjistila. Tak jsem zvedava, jak se u tebe bude dal vyvijet.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 31. led 2013 19:46 #286151

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Varouchu, v tvé lokalitě bych váhala. Ale asi je velmi individuální představa - co od ní očekávám, s čím se "spokojím", ale i jakou péči bych jí byla schopna/ ochotna poskytnout.

Napíšu ti důvody proč bych váhala u tebe ( s dodatkem, že meruňky sice pěstuji, ale... ) :

- lokalita
- kyselá půda
- přece jen, ona potřebuje jistou míru ochrany - pokud se chceš dočkat plodů.
Ochrana květní násady/plůdků před zmrzlíky.
Apoplexie
Moniliový úžeh
houbová onemocnění plodů
drtníci

Zmrzlíci se mi občas vyhnou. Díky apoplexii jsem přišla o dva stromky ( sousedky též ). O další stromek se zasloužili drtníci ( + 2 švestky ).
Moniliový úžeh mívám v posledních letech hojný.:(
Loňský rok byly plody meruněk ( i broskvoní a jabloní ) špatné - černé skvrny na slupce . Meruněk bylo pravda málo ( holt byl ten rok, kdy Zmrzlíci byli. ... jsem je zživotnila, tak... )

Stříkat se mi nechce.
A jelikož meruňky miluju, bedýnku jsem si koupila..

Nevymlouvám, :laugh:
Pokud se rozhodneš pro nějakou z těch kanadských, poptej se prodejce po samosprašnosti. Myslím, že Harogen je samosprašný pouze částečně.
Poslední úprava: 31. led 2013 23:51 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: varouch, helena, Alena

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 01. úno 2013 08:23 #286155

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Díky všem za podněty ohledně meruněk. Já je miluju a máme velkou spotřebu meruňkový marmelády, na což stačí i podradnější plůdky. Přestože si uvědomuju všechna ALE, která Květa tak pěkně shnula, asi je zkusím. Nic od toho nečekám, naopak počítám, že to nevyjde, ale jak se znám, hlodalo by to ve mně a pořád bych si vyčítala, že jsem to ni nezkusila. Přinejhorším přijdu o pár stovek za stromky a nějaký ten čas, který tomu budu věnovat. Zkusím tři stromky - Hargrand, Harogem a Bergeron. Přikoupila jsem kus pozemku, tak místo na ně je. :) A dám vědět, jestli přežijou aspoň první zimu. :)

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 13. úno 2013 06:04 #286165

• Alena
  • Platinum Boarder
Děvčata, je to přestě tak, že v okrajových oblastech jsou meruňky jen jako pokus a když náhodou vyjde jaro a nějakých plodů je dočkáme, o to víc máme radost. A za pohled na svítící plody uprostřed zeleně stromu tohle naše pokusničení stojí.:up
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 13. úno 2013 08:28 #286168

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Moje zkušenost s meruňkou (Bergeron) není dobrá. Sice nejsme tabulkově tak vysoko (368 m n.m.), ale je tu mrazivo a hlavně zima nastupuje dříve, než se meruňka připraví na zimu, a jsou tu mrazíky i poté, kdy už začne rašit. Pohled na to, jak stromek zvolna odchází (silný klejotok, popraskání mrazem), mi rve srdce. Letos ji porazíme, protože situace je už neúnosná. Kdyby to bylo jenom o tom, zda bude či nebude ovoce, tak to neřeším, ale bohužel je to o trápení nás obou.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 13. úno 2013 15:40 #286177

• Alena
  • Platinum Boarder
Heleno, já s Bergeronem taky nemám dobré zkušenosti, jednou zaplodil a odešel na mrtvici. Obrovský strom Caroly roste a roste, zmlazovali jsme ho, když měl větve v průměru 6-8 cm a byli jsme smířeni s jeho odchodem. Ale žádná katastrofa se nekonala, nadále roste až nepříjemným tempem. Každý rok zkracujeme letorosty, nemáme srdce ten strom porazit. Tak doufáme, že zas jednou zarodí. Asi je roubovaný na pláněti, že tak rychle roste a taky brzo raší a kvete a květy zmrznou. Uvidím, jestli meruňka roubovaná na Julience bude odolnější. Taky určitě tolik neporoste. Je to pokus, uvidím, jestli s ním budu spokojená. Já mám zahradu 360 m n/m a tady si v dřívějších dobách nikdo netroufl pěstovat meruňky. Naše generace je odvážnější a taky nejsme tolik závislí na výnosech a věříme tomu, že se planeta otepluje. To jsou důvody mají troufalosti a takových šílenců:lol: je v našich končinách více.:laugh:
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 13. úno 2013 17:17 #286180

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Meruňky máme nyní dvě.Měli jsme jednu velikou,plodila pravidelně,v r.2000 byla úroda obrovská.Po sklizni ji kleplo.Koupili jsme další dvě(hlavu na to nedám,ale myslím,že Velkopavlovické).Chytrý pán u Fišera řekl J.,že je má zasadit tak metr od sebe(!),že lépe plodí.Přes moje protesty to udělal,další rok jsme přesazovali.Přežily to,prvních pár let bylo meruněk tak na najezení,v r.2010 velice dobrá úroda,teď jsem dobrala poslední skleničku marmelády.2011 zmrzly plůdky ve stádiu chlupatých pecek,2012 v květu.Oba roky jsme nenabílili kmeny.Věřím tomu,že by se kvetení zpozdilo(aspoň v tom 2012),takže letos jsme bílili už v prosinci.Kmeny a větve,kam až J. dosáhl(má 186cm).Doufám,že to zabere.Jinak s moniliozou bojujeme neustále,ze staré třešně řine klejotok vodopádem,meruňkám od jara odstřihuju napadené větvičky.Povápnila jsem okolo nich,koupila i borax,tak doufám,že se letos něčeho dočkáme.Jsou v rohu zahrady,vzadu i po straně chráněné sousedovic skleníky.Za námi postavené šestipatráky vichry taky odcloní,snad to obludárium bude dobré aspoň jako větrolam.
Zato broskev šla v létě do Věčných lovišť,koupená mladá uschla.Zjara dáme druhý pokus.
Následující uživatel poděkoval: helena, Alena

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 15. úno 2013 15:31 #286186

• Alena
  • Platinum Boarder
P2150012.JPG

P2150015.JPG

Tak já meruňky chráním před předčasným rašením takto, malou kartonem umístěným z jižní strany a velkou Carol jsem před těmi 15 lety zasadily tak, že ji chrání z jižní strany zídka. Natřít kmen na bílo, to jsem nikdy nezkoušela a možná to ještě letos napravím. Nikdy jsem meruňky ničím nestříkala. Hlavním nepřítelem jsou jarní mrazíky a když už květy nezmrznou, tak přijdou kroupy, to se u nás stalo předloni a malé plůdky meruňky byly zničené téměř zcela.
S broskvemi mám lepší zkušenosti. ty sklízím dost spolehlivě, ale stříkám proti kadeřavosti, to nikdy nezapomenu.První postřik v listopadu a dva jarní, jakmile venkovní teplota překročí po tři dny +5 stupňů. Mišpulko, borax taky rozhazuji nebo s nám zalévám. Jeho nedostatek způsobuje půlení pecek před sklizní. To psali v Zahrádkáři a je to pravda. Takže letos budu opět čekat, zda příroda bude milostivá a trochu té sklizně nám dopřeje. Je to neustálý zápas s přírodou. Jak říkal jeden zahrádkářský praktik, máme jen to, co se nám podaří přírodě vyrvat.:)
Následující uživatel poděkoval: helena, mišpule, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa