Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek - jahodiště 06. zář 2012 09:04 #283240

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Jdu sem zase s jedním lama dotazem. Dnes mi PPL přiveze sazenice jahod, vybrala jsem snad z renomované jahodárny (Veselá) speciální odrůdy pro vyšší polohy. Budu jahody sázet poprvé. Manžel připravil/uje speciální vyvýšený záhon 500x100x70/60 (dxšxv) - jo, kvůli mým plotýnkám je dost vysoký. Na netu ponejvíce doporučují sázet do černé netkané textillie. Osvědčilo se vám to? A teď ten hlavní dotaz - je fuk, jakou černou textilii použiji, nebo je potřeba koukat po nějaké s certifikátem pro styk s potravinami? Vždycky, než něco koupím, studuji dny, týdny, měsíce, jestli je všechno košér, tady se nějak nemohu dopátrat. Jestli se nedopátrám, raději tam žádnou fólii nedám. Babička měla lány výborných jahod a nikdy žádnou fólii nepoužívala.
Kirsten
Poslední úprava: 06. zář 2012 09:05 od Kirsten.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek - jahodiště 06. zář 2012 09:24 #283242

• HanaK
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 12
do textilie sázím a jsem spokojená, o certifikátu mně ani nenapadlo uvažovat. Jenom je potřeba dbát na kvalitu, z "obyč" obchodu vydržela ty tři - čtyři roky bez závad, z Baumaxu se trhala

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 06. zář 2012 11:09 #283252

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Sázím bez textilie (schovávají se mi pod ní slimáci, a nedají se vylovit), ale mulčuju slámou (pod ní se schovávají taky, ale tam je najdu já nebo kachny). Po certifikátu jsem taky nikdy nepátrala :D

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 06. zář 2012 12:14 #283256

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Děkuji, děkuji. :)

No já jsem v tomhle ohledu asi pořádně praštěná. Ještě u nás bude boj o parotěsnou fólii, kterou chce manžel připevnit mezi dřevěné boky záhonu a "vnitřní nádivku" záhonu.
Kirsten

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 06. zář 2012 14:53 #283260

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Kirsten, to jsi mi přišla vhod. Ne kvůli folii, tu neřeším, ale pořád si nejsem jistá, jestli mi ty jahody na tom hodně vyvýšeném záhoně nějak nevymrznou. Netušíš, jaké jsou s tím zkušenosti? A pak taky budeš mít úroveň zeminy "nádivky" v rovině s obrubou nebo trošku jako truhlíček???

Taky bych totiž chtěla pár jahod pro děti, ale na zemi to nezvládnu, jen tak tak jsem vloni utekla před operací plotýnky.

Sdělená zkušenost = poloviční výhra

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 06. zář 2012 15:27 #283262

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
fanynka napsal:
pořád si nejsem jistá, jestli mi ty jahody na tom hodně vyvýšeném záhoně nějak nevymrznou.

Měla jsem jahody v dřevěné, velkém korytě (jako úzký vyvýšený záhon) a v pohodě, nic nevymrzlo, v klasickém plastovém truhlíku to ale nešlo. Nicméně jahody sázené v říjnu mi zvládly vymrznout na záhonku (nestihly zakořenit), takže se od té doby držím pravidla, že se jahody mají sázet do 15. srpna (letos jsem to stihla o fous ;)), nebo pak firigo na jaře. Ale jako sázení teď bych se nebála :)

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 06. zář 2012 15:29 #283263

• Kirsten
  • Platinum Boarder
fanynka napsal:
Kirsten, to jsi mi přišla vhod. Ne kvůli folii, tu neřeším, ale pořád si nejsem jistá, jestli mi ty jahody na tom hodně vyvýšeném záhoně nějak nevymrznou. Netušíš, jaké jsou s tím zkušenosti? A pak taky budeš mít úroveň zeminy "nádivky" v rovině s obrubou nebo trošku jako truhlíček???

Taky bych totiž chtěla pár jahod pro děti, ale na zemi to nezvládnu, jen tak tak jsem vloni utekla před operací plotýnky.

Sdělená zkušenost = poloviční výhra

Fanynko, někam jsem založila foťák, takže aktuální fotky z výstavby záhonu nejspíš nebudou, což mne samotnou dost mrzí. Vymrznout by to prý nemělo, dokonce někde i píšou, že si vyvýšené záhony samy přírodně topí. Četla jsem ale nějaké více či méně dojmologické diskuse, tak to beru s rezervou. V každém případě počítám, že na jahodiště před zimou naskládám chvojí, protože prý se to v roce výsadby má a navíc je jahodiště na větrně nejexponovanější a nekryté straně před domem, ale zase tam jde nejvíce slunce. Každoročně jsme tu zachumlaní, tak doufám, že i ta sněhová peřina případně pomůže.

"Truhlík" (sousedka, když to viděla manžela vyrábět, pravila bunkr) bude po úpravě terénu vysoký 60 - 70 cm, nádivka nebude až po okraj, počítám cca 15 cm pod hranu posledního prkna.

Jakýsi pelmel o vyvýšených záhonech je třeba tady:

pd-zebetin.blogspot.cz/
www.sobestacnost.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=88
www.permaweb.cz/forum/topics/vyvysene-za...8&xg_source=activity
permaweb.cz/forum/topics/vyvysene-zahony
www.bydleniprokazdeho.cz/kopeckove-zahony-jsou-idealni-pro-.php
filfil.blog.cz/1203/budovani-vyvyseneho-zahonu
www.prirodnizahrady.com/zeleninove%20zahony.html
www.about-garden.com/a/en/7128-zvyseny-zahon/
monitoring.unas.cz/2011/11/vyvyseny-zahon-2011-2012.html

Až posbírám síly prohrabat se fotkami, dám sem fotku té základní dřevěné konstrukce, tu jsem ještě vyfotit stihla.

(Operací plotýnek mi taky vyhrožovali, zatím to zvládám, ale musím se hodně hlídat. :evil: )
Kirsten

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 22. led 2013 14:22 #286050

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj,
koketuju s myšlenkou zasadit na zahradě meruňku (max. 2ks), máte někdo tip, která odrůda by byla vhodná na drsnější sever? Liberec - jižní až jihozápadní svah. Je tu dost vlhko, takže by kromě odolnosti vůči mrazu měla být ideálně taky odolná vůči houbouvým chorobám. Přemýšlím o ní už pár let a to znamená, že nějakou určitě zkusím zasadit, otázka je, jaká by byla nejvhodnější. Můžete někdo doporučit nebo přidat osobní kušenosti s odolnými kultivary? Moc děkuju.

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 27. led 2013 16:35 #286103

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Varouchu, ja jsem ted projela x diskusi o merunkach, nebot se chystam letos taky zasadit merunku, nakonec po vsem tom prochazeni mi vysla asi jako nejprijatelnejsi odruda Bergeron na podnozi St. Julien (mensi vzrust). Podle toho co jsem o ni cetla se hodi do drsnejsich podminek, tim ze je pozdnejsi, tak pozdeji kvete a muze se vyhnout mrazikum v dobe kvetu. Pravda je, ze je snad nachylnejsi k monilioze. Ale jinak si ji chvali, ze je velmi plodna a chutna.
Ja ji budu mit v cca 420 m nad morem, pravda na chranenem sussim miste u jizni zdi. Tak jsem na ni zvedava.
Jinak jsem cetla i dobre refence na odrudu Harogem nebo Leala, rozporuplne informace jsem cetla na odrudu Kioto.

Ale osobni zkusenost zatim nemam.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Plody z našich zahrad a zahrádek 27. led 2013 17:37 #286107

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Děvčata, dovoluji si přidat pár svých zkušeností s meruňkami. Bergeron je určitě nejodolnější ze starších meruňkových odrůd. Ale ve většině zahradnictví se roubuje na myrabalánovou podnož a to je vždy riziko. Moc rychle roste, brzy raší a květy tak dost často zmrznou. Já jsem objevila zahradníka Radima Peška Z Bojkovic. Ten roubuje meruňky, mimo jiné, na podnož St. Julien. Ochotně zašle třeba i jeden stromek kamkoliv. Mám od něj švestku a meruňku. Letos mají poprvé na květ, tak uvidím, jestli z té meruňky něco bude. Zatím je to malý stromek, tak jsem připravena ho v případě mrazu i zabalit. Odrůdu té meruňky teď nevím, ale je to nějaká kanadská odrůda.
Následující uživatel poděkoval: helena
Moderátoři: Eva L., Květa