fanynka napsal:
Kirsten, to jsi mi přišla vhod. Ne kvůli folii, tu neřeším, ale pořád si nejsem jistá, jestli mi ty jahody na tom hodně vyvýšeném záhoně nějak nevymrznou. Netušíš, jaké jsou s tím zkušenosti? A pak taky budeš mít úroveň zeminy "nádivky" v rovině s obrubou nebo trošku jako truhlíček???
Taky bych totiž chtěla pár jahod pro děti, ale na zemi to nezvládnu, jen tak tak jsem vloni utekla před operací plotýnky.
Sdělená zkušenost = poloviční výhra
Fanynko, někam jsem založila foťák, takže aktuální fotky z výstavby záhonu nejspíš nebudou, což mne samotnou dost mrzí. Vymrznout by to prý nemělo, dokonce někde i píšou, že si vyvýšené záhony samy přírodně topí. Četla jsem ale nějaké více či méně dojmologické diskuse, tak to beru s rezervou. V každém případě počítám, že na jahodiště před zimou naskládám chvojí, protože prý se to v roce výsadby má a navíc je jahodiště na větrně nejexponovanější a nekryté straně před domem, ale zase tam jde nejvíce slunce. Každoročně jsme tu zachumlaní, tak doufám, že i ta sněhová peřina případně pomůže.
"Truhlík" (sousedka, když to viděla manžela vyrábět, pravila bunkr) bude po úpravě terénu vysoký 60 - 70 cm, nádivka nebude až po okraj, počítám cca 15 cm pod hranu posledního prkna.
Jakýsi pelmel o vyvýšených záhonech je třeba tady:
pd-zebetin.blogspot.cz/
www.sobestacnost.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=88
www.permaweb.cz/forum/topics/vyvysene-za...8&xg_source=activity
permaweb.cz/forum/topics/vyvysene-zahony
www.bydleniprokazdeho.cz/kopeckove-zahony-jsou-idealni-pro-.php
filfil.blog.cz/1203/budovani-vyvyseneho-zahonu
www.prirodnizahrady.com/zeleninove%20zahony.html
www.about-garden.com/a/en/7128-zvyseny-zahon/
monitoring.unas.cz/2011/11/vyvyseny-zahon-2011-2012.html
Až posbírám síly prohrabat se fotkami, dám sem fotku té základní dřevěné konstrukce, tu jsem ještě vyfotit stihla.
(Operací plotýnek mi taky vyhrožovali, zatím to zvládám, ale musím se hodně hlídat.

)