Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Plody z našich zahrad a zahrádek 26. čec 2015 09:58 #299195

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Varouchu, posílám náš Hargrand, vypadá krásně, ale ještě chce tak týden.
DSCN35551.jpg

A ještě beztrnné ostružiny, dokud nepadají samy, jsou kyselééééé, J.
DSCN35571.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Aglaé, varouch, Evka, alenak

Plody z našich zahrad a zahrádek 26. čec 2015 23:40 #299210

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Krásná úroda.Jedna naše meruňa už je vykopaná,ity poslední dvě větve připažily a uschly.U druhé,ač k ní každý den položíme na hodinku hadici,plody se nezvětšují,jsou strupaté a jako šutr.Má chuděra prasklý kmen a už se do ní dali mravenci,takže asi taky skončí.Snad aspoň dozraje.Už jsem lovila na "starých odrůdách",asi půjdu do té francouzské.Taky přijde na druhý konec zahrady,aby byla co nejdál od třešně.Jinak nám uzrál muchovník a je toho dost na zobačku pro nás i ptactvo,zpracovávat ho nebudu.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Plody z našich zahrad a zahrádek 27. čec 2015 07:28 #299212

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jirko, děkuji za fotoseriál :) , každoročně nevím, co s hromadou švestek. Nekompotuju, trochu napeču a pak už jen co ozobáme a rozdáme, ale spousta toho přijde vniveč. Zkoušeli jsme dělat povidla, ale jsou málo hustá. Ale tohle zkusím ;) . Díky za nápad!
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Plody z našich zahrad a zahrádek 27. čec 2015 08:28 #299214

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Taky dělám tyhle pečený švestkový povidla. Ale v receptu právě bylo : nemíchat, nebo se začnou připalovat okraje. Tak nemíchám ;) , fakt vůbec. Jen místo podlití vodou se lehce šplíchne octem. Bajvoko, podle velikosti pekáče, na veliký ,,husí pekáč" tak půl deci, asi.
A slivovici Jani přeci :laugh: , slivovičku...

Plody z našich zahrad a zahrádek 27. čec 2015 08:40 #299216

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vlaďko, slivovici ne :S , nikdo by to nepil, tak proč se s tím dělat.
My si dáme maximálně tak občas k obědu nebo večeři pivo ( když někdo koupí).
Máme tu např. ve spíži 2ks nějaké whisky, kterou manžel kdysi dostal, už na ní víc jak 10 let akorát sedá prach. Je mi líto to vyhodit. Dtto víno, pokud dostaneme, leží ve špajzu, dokud něpřijede nějaká návštěva, která nás toho zbaví ;) . Leda bych tou domácí slivovicí někoho uplácela :P .

Plody z našich zahrad a zahrádek 27. čec 2015 11:53 #299220

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Vlaďko, taky jsem slyšel, že se má dát trochu octa, dokonce den předem, netuším proč a nemyslím, že je to nutné. Nakonec se má dát do hotových povidel-marmelády-džemu lžíce rumu, asi kvůli vůni. Na chalupě jsem neměl nic z toho.
Já to občas prohrábnu, abych slupky dostal dolů a mohlo se to líp odpařovat, jinak by to trvalo asi delší dobu. Když to zkusíš, uvidíš, že nahoře jsou oschlé slupky, které zmenšují odparnou plochu, tak proto.
Rozdíl mezi vařením a pečením je pouze že nádoba s povidly není v kontaktu a plotnou ale horkým vzduchem a proto se to nepálí.
Na obrázku jsou vidět hnědé nepřipálené boky pekáčku, ale stačí namočit na hoďku dvě a smyje se to dobře.
Jinak jsem dával necelou polovinu dávky cukru, je dobré to před slazením ochutnat, kolik sladidla je asi třeba.Toť snad vše, J.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Plody z našich zahrad a zahrádek 27. čec 2015 18:12 #299223

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Kdoví jestli se ocet nepřidává,aby zůstala pěkná barva. ;)

Plody z našich zahrad a zahrádek 27. čec 2015 22:12 #299228

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Taky mám recept s octem a nemíchat, nakonec přidat rum, ale dlouho jsem to nedělala, dnes jsem zpracovávala merunky, udělala jsem ze 4 kg, podrtím to tyčkovým mixerem a je to hned, jinak nedám dopustit na meruňku Velkopavlovickou, ta tady u nás jde, dost jsme toho vyzkoušeli a tahle odrůda u nás douhodobě vegetuje ;) hele Mišpul, proč co nejdál od třešně? Jaký je důvod :ohmy:

Plody z našich zahrad a zahrádek 28. čec 2015 06:08 #299231

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Jirko, jsou hodně sladké? Myslím, že ji mám taky, ale letos půjde.. :evil:
Švestičky už zrají, jsou kulaté, sladké, jdou dobře od pecky, ale:
Strom roste jako blázen, na mou zahrádku teda opravdu moc, ani nemám tak dlouhý žebřík, poměr švestiček na list je 1:1000 a poměr švestiček k modrozeleným mšicím je 1: milionu miliónů.
Povidla vařím také v troubě, ale vyloupané švestky (ne moje) nejdřív pomelu na masovém strojku. Ocet a rum ano, míchání ne. Míchání povidel na plotně je hrůza. Pamatuju ještě dvojí vaření povidel doma v kotli a to byla akce: při první jsem byla dítě a to jsem nemusela spát a pamatuju si jak bylo veselo, protože se vařilo i s příbuznými, druhou akci jsem iniciovala já už jako vdaná, a celé příbuzenstvo mě k půlnoci začínalo nenávidět.. Děti se ale dobře bavily :laugh:
Poslední úprava: 28. čec 2015 06:09 od MartaZ..
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Plody z našich zahrad a zahrádek 28. čec 2015 07:33 #299234

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Nemáte někdo recept na hrušková povidla? Jezdíváme do Beskyd na týden v létě, miluju hruškové frgále :) , dávám si je ke snídani skoro denně. Po celý rok se pak cpu Hukvaldskými mrkvánky s hruškovými povidly. Tady u nás na severu Čech se hrušková povidla nedělají, ani to tu skoro nikdo nezná. Ráda bych mrkvánky vyzkoušela, ale obyčejná povidla jsou na to móc tekutá, chce to ta hrušková ;) .
Moderátoři: Eva L., Květa