Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 10. pro 2011 21:57 #274480

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jirko, těším se.

Ano, máš pravdu, sotva jsem objevila tvůj příspěvek, šla jsem posvítit baterkou. Mám poupátka ( jsem severněji ) u H.n. pod listy. Nikdy jsem se jim pod ně :evil: v prosinci nekoukla, nenapadlo mne to.
H. niger mám ( vlastně ) čtyři - bezejmennou, Joshuu, plnokvětou Schneetänzer a Cinnamon Snow.

Právě u C.Snow se mi stává, že vykvétá - jako jediná - před koncem roku, příchod sněhu a mrazu květy ani poupata nevydrží. A květy s příchodem jara neobnoví ( neudělá nové ).
U zbylých kvetení probíhá - při normálně teplotní zimě - po oblevě. I když třeba Joshua má uváděno, že nakvétá od listopadu.

C.Snow jsem kupovala v nějakém výprodeji, doba květu byla uváděna 12 - 3. Vůbec by mne nenapadlo, že květy budou omrzat.

Nemohu samozřejmě z jednoho případu vyvozovat, že pokud má ona zmíněná peňňácká uváděnou dobu květu stejnou, omrznou květy také.
Poslední úprava: 11. pro 2011 01:50 od Květa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. pro 2011 15:56 #274521

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Tak toto je vskutku "vánoční růže". Dnes ráno bylo -4 C, květ byl celý pokrytý námrazou, sklopený k zemi a v poledne na slunci ejhle.... zmrtvýchvstání !

Až při focení jsem si všimnul těch teček, takže to není čistá niger ale líznutá nějakou orientálkou. Další poupata jsou schovaná pod listy.

emeice009.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. pro 2011 15:59 #274522

• Jirka
  • Platinum Boarder
Omlouvám se za to pozadí, myslel jsem že bude při malé cloně rozmazanější. Při focení jsem ležel na břiše, z jiného úhlu to nešlo....

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. pro 2011 16:52 #274526

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ad. helleborus z penny - určitě je míněna nyní jako dekorace - kvůli těm krásně bílým květům si ji teď koupí spoustu lidí.

ad. poupata u čemeřic - nazkoumáno nemám, ale jedna čemeřice, taková ta obyč. růžová babičkovská mi kvetla někdy v říjnu/listopadu.

Tu co dával Jirka mi připomíná Hell. spotted hybrids. Koupila jsem ji ještě s Yelow Lady u Basíka. Bohužel jsem s nimi tak dlouho šoupala, až to jedna z nich nepřežila. řekla bych, že zrovna ta Y.L.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. pro 2011 23:04 #274545

• Květa
  • Moderator
Skalničko,jj. Já teda bych ji ( pokud by neposloužila jako dekorace ) nekupovala.
V dubnu jsem koukala v OBI na výprodejové čemeřice, odkvetlé ( zezelenalé květy ) v květníku 1,5 - 2 l. Opravdu velké rostliny - byly za 45,- Kč.

Marto, má ještě Pohlová H.Cinnamon Snow ? Žije jí ? ( jj, ptám se furt :lol: ). Když ona mi pořád leží v hlavě.
Následující uživatel poděkoval: skalnička

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 11. pro 2011 23:25 #274547

• Květa
  • Moderator
teda, Jirko, to je pohlazení, příslib jara. Máš ji nádherně rozkvetlou. A nafocenou.
Kvete ti už na podzim opakovaně / v letech ? nebo je způsobeno dlouhým podzimem ?

Také se mi zdá, že se úspěšně namlouvala s orientálkou, možná je i čistá orientálka ? ( podle listů )
Na orientálky jsem se nedívala, mně by nenapadlo, že by mohly.... očíhnu za světla.

Jinak musím přiznat, že jsem své taky nafotila ( kvůli porovnání stavu s tvou ).. jen jsem nebyla obětavá, :laugh: ,nelehala. Odpráskla jsem svým obvyklým ( zacílím a jdu ) způsobem. ( :blush: )

Pod sukýnky jsem se H.niger dívala poprvé..
nejmenší poupátka má Joshua

P1100488.JPG

( skoro neviditelné kuličky kvítků v centru, pod kačírkem )

o trochu větší pak plnokvětá Schneetänzer. U ní květy uvidím poprvé.

P1100487.JPG

( bohužel s bleskem, musela jsem sundat a zase vrátit zpět napadané listí )

a takhle vypadala dnes H.x niger Cinnamon Snow

P1100489.JPG

polehlá mrazem, pokroucená. Loni v nejvyšších mrazech ( - 21,5 ) byla přiklopená kýblem, pod vrstvou sněhu. Po oblevě jsem ji odkryla, dostala naholo -14, tuto teplotu květy nevydýchaly.
Všechny stvoly s poupaty jsou soustředěné na jižní straně trsíku. :blink:
Ještě přidám jeden detail polorozvitého květu - takhle vypadá už cca měsíc.

P1100490.JPG
Poslední úprava: 11. pro 2011 23:28 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., danah, Vlaďka, helena, evai, Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. pro 2011 14:29 #274587

• Jirka
  • Platinum Boarder
Květo, mám ji teprve od léta, jak to bude příští roky uvidíme.... Tvoje čemeřice :up , spousty poupat!

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. pro 2011 19:20 #274600

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Tak jak si prohlížím ty vaše čeměřice, které jsem kdysi taky tak chtěla, tak mi uniklo, že i když mají kvést v zimě, tak to vlastně vůbec není tutovka, protože připravené květní pupeny můžou omrznout. A to se všude píše že je to květina zimy. Myslela jsem si, že je tak odolná, že přez mrazy si vykvete. Taky se mi do ní nechtělo kvůli těm listům, co po ní zbydou. Jak to s nimi děláte? Přeroste ji jiná trvalka? Zkoušeli jste je prostě ošmikat po dokvetení?

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. pro 2011 20:53 #274605

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
no, nevím jak ostatní, ale já stříhám jen ty staré suché listy, jinak listy u mých čemeřic jsou zelené i přes léto. H
Poslední úprava: 12. pro 2011 20:56 od hana.johana.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 12. pro 2011 21:31 #274606

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Též nechávám listy (kromě zhnědlých) , přijdou mi dekorativní a vůbec mi v okolním porostu nevadí.

A dnes jsem stála dlouho nad nádherně nakvetlými v Penny - suché je měli, jak trn :huh: , asi si pro ni přece jen zítra dojdu...když vezmu v potaz, kolik stojí řezaná (a jak dlouho vydrží?), kterou si občas přes zimu koupím (když se nenajde nikdo jiný :lol: ) tak za pokus, jestli to do budoucna rozdýchá, to stojí.

Zítra se jdu podívat na ty moje, H.niger měla poupátka už někdy v listopadu....
Moderátoři: Eva L., Květa