Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 13. pro 2011 15:57 #274688

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Květo, Pohlová vzkazuje, že už je po ní, nevydržela, koupila ji v květináči před vánoci, do jara vydržela , po přesazení do země se nechytla. Měla ji na verandě, hodně kvetla, ale , ale...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 13. pro 2011 23:35 #274701

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marto, díky, díky, snad si zapamatuju zaevidovat ji jako úbytek.

Hele, tak jak je ta peňňácká velká ( květník ? ) já teda pro ni nejdu, ale zajímá mne to.

Jirko, k tvé fotce se pořád vracím, koukám se na ni. Opravdu mi přináší radost, těším se z ní.
Poslední úprava: 13. pro 2011 23:38 od Květa.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 13. pro 2011 23:41 #274702

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Květo, podobný jako mívají clematisy vyšší, úzký - cca 15cm průměr, výška 20cm? odhadem.....já se tam dnes nedostala, jsem zvědavá, jak budou zítra přebraný.....
oprava - 12 průměr, 30cm výška - dle letáku www.akcniceny.cz/letak/11215/p/9/
Poslední úprava: 14. pro 2011 00:12 od danah.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 14. pro 2011 00:48 #274704

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:
Tak jak si prohlížím ty vaše čeměřice, které jsem kdysi taky tak chtěla, tak mi uniklo, že i když mají kvést v zimě, tak to vlastně vůbec není tutovka, protože připravené květní pupeny můžou omrznout. A to se všude píše že je to květina zimy. Myslela jsem si, že je tak odolná, že přez mrazy si vykvete. Taky se mi do ní nechtělo kvůli těm listům, co po ní zbydou. Jak to s nimi děláte? Přeroste ji jiná trvalka? Zkoušeli jste je prostě ošmikat po dokvetení?

Miško, dámy přede mnou ti již odpověděly, s dovolením se krapítek rozněžním ( v té slotě, chybí mi vyplkání se kvůlivá kytkám, jo... takže prosím o shovívavost :laugh: )

Mám čemeřic povícero. Různé druhy, každá vypadá jinak, jindy kvete, je jinak náročná. Vesměs spíš tedy nenáročná než náročná. Nic jí nevadí, v podstatě jedinou chorobou, kt. by mohla trpět, je napadení houbou ( a jen u někt. druhů ). Už se mi to stalo, u jedné - pokud se onemocnění podchytí v počátku, stříkne fungicidem a změní se jí místo zasazení, vylíže se z toho. Podle mých zkušeností jde pouze o vychytání místa zasazení, houbové onemocnění chytává pouze pokud má moc stínu.

Je to rostlina, kt. je jako jedna z mála pěkná celoročně, většina z nich je koukatelná i v zimě. Ke květům - ( zkusím latinsky ) jsou Helleborus, kt. kvetou na loňských stvolech ( u mne H. foetidus - smrdutá a Helleborus argutifolius (H.corsicus). První vydrží dost, pokud ale jsou opravdu kruté mrazy, květy omrznou. Druhá naopak velmi málo ( cca -10 ), pochází ze slunné Korsiky, není se čemu divit. Obě ale mají nádherné listy, první jako palma, druhá zas bodlinaté, prošedlé.. i když nevykvetou, s láskou si je nechávám.
Další pak ( u mne ) opravdu při normální délce podzimu stvoly s poupaty nestíhají. Nejčasnější je H. niger ( černá ), mám fotku z počátku letošního února, tlačí na ní první kvítek, ostatní poupátka jsou ještě malá. V závěsu za ní pak vykvétají orientálky. Počátkem dubna H.ericsmithii a jako poslední - v květnu - H.lividus. Poslední je sice nádherná, má mramorované listy a růžové květy s žlutozelenými pestíky ale jsem přesvědčená, že bez ochrany v našich podmínkách není schopná přežít. Jejím domovištěm je Malorka. Přiklápím ji, zahazuji sněhem. Přežívá u mne takto 4. zimu.

Stříhání - v podstatě jako obě předcházející dámy. Na jaře, cokoliv oslizlé, zhnědlé. Orientálky v podstatě zcela, dohola, jinak jsou hůř vidět květy. V průběhu roku jakýkoliv zhnědlý list, u jakékoliv.
Vyjímkou jsou první dvě, ty co kvetou na loňských stvolech. H.foetidus stříhám jen pokud jsou omrzlé květy, H. argutifolius většinou úplně ( bývá zmrzlá k zemi ).

Přiložím fotku H. x ericsmithii Silvermoon. Holomráz i následné sucho a poměrně slunečno jí dost popálily listy. Jiné roky bývá tipťop, obalená poupaty. Letos jsem musela hodně stříhat, dokonce natolik, že jsem někt. nevzhledné listy raději ponechala.
takhle vypadala čerstvě vylezlá ze sněhu, počátek února

P1080027.JPG

a takhle, již střižená, kvetoucí, polovina dubna

P1080090.JPG
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Jirka, helena, Evka, Bulda

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 14. pro 2011 00:51 #274705

• Květa
  • Moderator
Danah, dík. To by se už mohlo jednat o větší rostlinu 1 - 1,5 l

Doufám, že si vybereš a následně ukážeš :woohoo:

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 16. pro 2011 08:24 #274765

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květo, tvůj příspěvek mě tak zaujal, že jsem se vydala s foťákem obhlížet čemeřice. U některých nejsou ještě poupata vidět, ale u některých až moc. Tak nevím, jestli se mám radovat, nebo mít strach, že zmrznou. Co bys, prosím, poradila ? Přikrýt kýblem ?

H. foetidus
DSC02532.JPG

H. orientalis, hybrid
DSC02535.JPG

A největší strach mám o Cinnamon Snow
H.CinnamonSnowprosinec.JPG
Poslední úprava: 16. pro 2011 09:01 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 16. pro 2011 08:47 #274766

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Taky jsem vyběhla. Mám je ve stínu a (jak jinak) v suchu, a tak jsou na tom lépe. Nicméně smrdutka už má stvol jak blázen, a NN má pidipoupátka. Zaházela jsem je listama denivek (byly po ruce), ale se smrdutkou nic neudělám, ta si trčí.

Jinak ovšem u nás chumelí, a to fest (není vidět), takže aspoň na čas budou u "ledu". Podklad je zamrzlej, mohlo by to chvíli vydržet.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 16. pro 2011 11:07 #274773

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Květa napsal:
Danah, dík. To by se už mohlo jednat o větší rostlinu 1 - 1,5 l
Doufám, že si vybereš a následně ukážeš :woohoo:

Tak nevím, ale asi je to spíš dobře - když jsem se do obchodu dostala, byly přebrané, zůstaly tam nenakvetlé chudinky, takže nic B)

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 16. pro 2011 13:15 #274780

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ad. Helleborus z penny. Dostala jsem se tam po dlouhé době až včera. Jak píše Danah - přebrané, suché, pár jich květy ještě mělo, ale sazenice mi moc veliká nepřipadá. Ono 12 cm není nic moc.
Nicméně, tajně doufám, že by je mohli zlevnit a pak si ji koupím, pokud to nebude úplný chcípaček k nepřežití. :P :whistle:

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 16. pro 2011 14:40 #274785

• Květa
  • Moderator
Tak jak koukám, z nákupů nic není.
Pokud jste nezamýšlely H. použít na k vánoční dekoraci, tak asi dobře. Aspoň se nemusí ošetřovat a pečovat o ni následně do jara.

U mne - orientálky bez poupat, dtto H.viridis ( EvoL, protáčí se mi oči údivem nad poupaty u tvojí.. jak je to možné, v Lib. ? ty ji máš na nějakém chráněném místě - teplo od domu ? ). K ní ti bohužel nic neřeknu, u mne opravdu nikdy poupata před zimou H. orientalis neměly. Snad nakreje sníh a vydrží.
Smrdutka - H. foetidus. Sousedce vydržely připravené květy ( podobný stav jako u tebe ) -20 ( cca ). Má je ochráněné před větrem. U mne ( na průtahu ) omrzly. S ní se opravdu nic zřejmě dělat nedá, jen čekat - je příliš vysoká.

H. C.Snow bych před příchodem sněžení přiklopila kyblíkem. Budu dělat to samé, jen musím stihnout. Ve všech kýblech mám zeminu na zasypání růží, kt. si teprve u Dresly vyzvednu. Vidím to na krásné prožití Štědrodenního odpoledne. Co kapr, růže a čemeřinda mají přednost ... :lol:
Poslední úprava: 16. pro 2011 14:49 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka
Moderátoři: Eva L., Květa