Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Re: Clematisy 17. čec 2012 20:58 #281623

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ta Arabella je skvela, moc se mi libi, jak ma tmavsi stred nez se plne rozvine.

Mne u babicky rozvetl Cardinal Rouge, zatim jeden vytahly vyhon, babicka ho na jare nesestrihla

IMG_1502_800.jpg

IMG_1504_vyrez_800.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Clematisy 18. čec 2012 06:50 #281634

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Kiko, řekla bych, že na těch tvých obrázcích je Villa de Lyon, Rouge Cardinal je tmavší. Vyrážím na zahradu fotit.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 18. čec 2012 07:15 #281640

• Alena
  • Platinum Boarder
100_3607.JPG

100_3608.JPG

100_3609.JPG

Toto je Villa de Lyon, Rouge Cardinal a letošní sazenice Arabely
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kika

Re: Clematisy 18. čec 2012 08:30 #281643

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Přidám se k diskusi o Arabelle, mám jí cca 3 roky, dnes už nevím, z jakého zdroje (tipuji HB, ale nejsem si jistá). Je zasazena u paty suché zídky na které je skalka a původní záměr byl, že se na ní jako vyšplhá a udělá tak krásný úhledný bochánek ;) . Tohle jednoznačně nepochopila a zdycky se mi naklonila na druhou stranu a plácla sebou na vedle stojící halesii. Letos jsem se rozhodla, že jí ukázním a dala jsem jí tyčku a důsledně vyvazuji. Je totiž daleko v záhonu, kdybych jí nechala, ať se plazí, nebyla by za denivkami vůbec vidět.

Je to takový boj, kdo s koho. Já se snažím jí uvázat tak, aby ta tyčka nebyla z pohledu od domu vidět, Arabella se do několika hodin sesune tak, aby tyčka vidět byla :evil: .

2012-06-3020.46.33.jpg

Celková výška je okolo metru. Má pro clematic u mě ty nejluxusnější podmínky, takže kdekoliv na zahradě by podle mě byla nižší, tak jí tam nechávám. Letos už kvete nepřetržitě víc jak 6 týdnů. Dělá mi ohromnou radost a dost silně uvažuji o zakoupení druhého exempláře (zatím tedy netuším, kam ho dát :P )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, mrk, jana H, mišpule, Alena, Evka, Kika

Re: Clematisy 18. čec 2012 10:56 #281652

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Aleno, mas pravdu. Mela jsem oba, myslela jsem, ze jsem dala k babi Cardinala a ono je to obracene. Bohuzel memu Cardinalovi se zatim moc nedari a nekvete. Budu ho stejne na podzim presazovat, tak treba se zmatori.
A ty je mas nadherne! :up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Alena

Re: Clematisy 18. čec 2012 11:39 #281654

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
vladka, kacirek mam od zaciatku (bude treti rok). ja som spokojna velmi - v zime to nie je blato, ale hlavne- ta burina! mam momentalne jeden novy zahon, kde tie kamienky este nie su, tam mozem pliet kazdy den, v kamienkoch sa uchyti toho podstatne menej (raz za cas cestou okolo nieco vysklbnem, ale ziadne pravidelne odburinovanie). jedine pupava je nanic, lebo ta zakoreni aj cez textilku a potom sa to zle vytrhava.
ja mam pomerne tazku podu, pod foliou je to vacsinou stale trochu vlhke. ale beznym trvalkam a krikom to pravdepodobne nevadi, vsetko sa pekne rozrasta. jedine, co je menej prakticke, je sadenie cibulovin. a samozrejme, trochu ma to brzdi bezhlavo presadzat, lebo vzdy musim urobit novu dieru do textilky. ale uz som si celkom zvykla, uz mi to moc nevadi :lol:
a este jednu nevyhodu si uvedomujem - napr biele/svetle jarne kvietky tam moc nevyniknu.

kveta - ta justa - tu u nas v zahradnictve ju maju uz dlho, nik ju nekupuje. ja som po nej pokukavala a nejak som nevidela rozdiel s arabellou (podla obrazku). tiez sa mi arabella tak paci, ze som rozmyslala prikupit a zasadit este niekam inam. mozno by som mohla tu justu. maju rovnaku farbu? mne sa na arabelle paci, ze ma viacfarebne kvety (novsie tmave, casom blednu) aj u justy je to tak?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Vlaďka, Alena

Re: Clematisy 18. čec 2012 14:59 #281673

• Alena
  • Platinum Boarder
Mrku, díky, ale moc jsi mě nepotěšila. Mě se Justa jeví jako světle fialová, o mnoho světlejší než Arabela. Začíná rozkvétat, tak budu srovnávat.
O své poznatky se s vámi podělím.:(
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Clematisy 18. čec 2012 22:24 #281680

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
JanoV, krásný popis svéhlavičky.
( taky se u mě měla plazit na druhou stranu a kašle na má přání ).

jj, Justa je světlejší x rozkvétající Arabelle. Barva rozkvetlé Arabelly už je dost podobná Justě ( jen Justa je o krapítek víc sametovější, má v sobě kapičku mléka a borůvek ). Mrku, ještě kouknu zítra, abych neplkala - ale zdá se mi, že Justa šisuje daleko méně, pokud vůbec.
Zítra vyfotím květy obou společně. Teda jestli mi půjde foťák. Jsem ho zapomněla na dešti ( :blush: ).

Aleno, jsem na tvá pozorování zvědavá.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mrk

Re: Clematisy 20. čec 2012 20:19 #281732

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
nafotila jsem Justu a Arabellu.. ale... Justa momentálně nemá moc použitelných kvítků, kdykoliv jsem chtěla utrhnout starší ( aby byl dobře vidět ten čumáček z tyčinek ).

Barva Justy je stálá, později malilinko zesvětlá. Největší rozdíl je tedy v barvách mladých - rozvíjejících se kvítků Arabelly ( jsou jako pozadí ). Další rozdíl je v uspořádání květů. Justa je má přisedlé, Arabella na delším šťopce vedoucí ze stonku. Arabella je rozevlátá, Justa uspořádanější, dotaženější, víc cukrblíková. Může činit ( když má onen čumáček, kt. nemohu teď dobře ukázat :( ) dojem až přilepených kvítků z plastu ( přeháním ).

P1110990.JPG

vlevo Justa, vpravo středně starý květ Arabelly. V pozadí Arabella v různých stádiích stáří květů.

oba z rubu, Justa vpravo.

P1110991.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, mrk, jana H, Alena, Evka, Janik

Re: Clematisy 21. čec 2012 08:00 #281773

• Alena
  • Platinum Boarder
100_3612.JPG

100_3613.JPG

Tak toto je moje Arabela a Justa. jsou si dost podobné i velikostí květů, ale Justa je přeci jen světlejší fialová, zatímco Arabela je modrá.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa