Jani to bude asi opravdu tou vláhou

Tady z jarní výsadby od Pelců rostlo dobře všechno, dokonce i dvě co šly na (podle mne) extrémně špatné stanoviště - psala jsem v popínavkách - cca metr na jih od obří vícekmenné tůje, takže dost sucho a kolem vyčerpaná půda; dostaly do jámy nejmíň "dobrot" ze všech, jen jedno kolečko odleželého koňského hnoje, dvě lopaty písku a hrst rohoviny smícháno s původní zeminou (a 5 kýblů vody), v létě sem tam dva kýbly, když jsem si vzpomněla, ale víc jak jednou týdně to nebylo. Jsou tam 40cm od sebe Rosa helenae semiplena a Maigold, obě jsem je vzhledem k suššímu místu trochu "utopila".
"Helenčina poloplná" je za sezonu minimálně 150cm snad 8 šlahounů, Maigold má jen 4, ale i ty jsou metrové a děsivě trnité (jsem je nedavno vyvazovala podle kulatiny směr kmeny). Teď jim z druhé strany píchnu i (zase od Pelců, do sucha se pávák hodí) Veilchenblau, ale to je taky proti jaru slabota, pár šlahounků, ale alespoň jsou ty výhony 3

Ty jarní sazenice byly všechny silnější než teď na podzim.
No, fotky budou časem v popínavých, hlavně jako fotodokumentace pro další pokušitele óbr keřisek, jsem na "Helenčinu" zvědavá, jestli tu nezmrzne, až zas přijde kloudná zima. A pak jsem zvědavá, jak budu jednou to vymrzlé vyřezávat

Ups, to bych si asi měla schovat do "hodnocení 2015"
A k sazenicím - teď na podzim jsem brala krom Pelců už jen u Dresly (hned 15, heč) a ty byly proti podzimním Pelcům o třídu výš. Na jaře mi přišly srovnatelně silné/zdravé/vitální.
Ale jarní od Dresly mi rostly o fous lépe, což zas může být podnoží a i tím, že ty od Dresly jsem sázela tam, kde je vlhčeji. A propos, zcela bezkonkurenční byly jarní Dresliny rugozy, to byly klacky... a jely celé léto (Rotes Meer), přitom jsou to prvoročky, zalité letos přesně 2x.
Škoda že na ně nevidím, šly za kůlnu, aby měli sousedi hezčí koukání z okna, když už tam straší bouda.