Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 30. čec 2011 06:30 #264758

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, heleď, co je tohle za záchvatnou Astrantii? Ď.Květa napsal:
Nezačnu ale Lensovou růží, nýbrž růží britského šlechtitele Pembertona - Felicií.
Silně voní, moje nejoblíbenější.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 30. čec 2011 08:17 #264767

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
Zahradničím krátce a letos jsem měla prvně monardu od Krulichových (2 rostliny). Dala jsem je do obrovského květníku do pergoly, kde jsou na jihozápadní straně. Bohužel jsem netušila, že monarda může trpět na plíseň a tak první fleky na listech jsem považovala za smytou omítku po prudkých deštích. Když jsem procitla,, otrhala jsem napadené listy a opakovaně stříkala prioti plísni. Bohužel plíseň postupovala dál a kromě listů už jsou plesnivé i stonky a blíží se ke květům. Vypadá to, že budu muset rostlinu ostříhat těsně nad zemí. Nebo poradíte něco jiného? Případně poraďte, co bylo špatně, abych se mohla vyvarovat chyb v příští sezoně. Doufám, že monarda přezimuje (dám jí do záhonu).
Díky moc.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 30. čec 2011 08:19 #264768

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo - je to Buckland ( hodně dlouho kvete, opakovaně dává další květní laty )

není úplně bílý, malinko růžové v květu.

Vím, že jsem slíbila astrantie, eviduju, postupně nafotím ty co mi teprve nakvétají ( nové ) a dám.
+ musím mít přístup do archivu f. ( nekoná se )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Trvalky II 30. čec 2011 08:25 #264769

• Květa
  • Moderator
Grimmh - nic jiného než ostříhat mne nenapadá. Letos je na plísně blbý rok, mám je i na kytkách, kt. obvykle vydrží.
Monardy jsou na padlí ( ty, co jsou u nás prodávané ) háklivé.
Už by měla mít u země nové růžičky listů pro př. rok. Možná ošetřit ty x padlí.
Při výsadbě - monarda je stěhovavka. Ona když má místo, leze od středu trsu do okolí až ho zaplní. Střed vyholí.
Takže po několika letech vyrýt, přesadit zpět na původní.
U mne místo nemá, moc se neroztahuje.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 30. čec 2011 08:50 #264774

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Grimmh, dohledala bys, co za monardu to je? Jsou mezi jednotl. sortami velké rozdíly. Já ty padlí-náchylné vyhazuju.
Příští rok buď pořídit sortu jinou nebo postřik Baycorem od června - preventivně, jak se pomoučení objeví, je pozdě.
Postřik ale nezaručí stopro účinnost.

Květo, můžeš tedy nějak shrnout, kt. astrantie kvetou jaksi nejdýl, popř. ochotně opakují? Fotky, myslím, zatím netřeba. Ď.
Moc mile mě/mně? překvapila A. major ´Roma´ (mám tedy aktuálně Roma, Sunningdale Variegated, ve středu přišla Alba z Florianusu).
Sun. Var. přesadím ke žlutým (světle) ostinkám (Charlotte, Teasing Georgia a Charles Darwin - už to vidím, jak semito bude líbit. :)

Opakování Astrantia major ´Roma´, letošní od Chládka a lilie Iowa Rose od Basíka, co měla být Pink Giant :P
aastrantiamajorroma.jpg
Poslední úprava: 30. čec 2011 08:52 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, lenpel, evai

Re: Trvalky II 30. čec 2011 09:56 #264783

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
DSCI1177.JPG

Květo a Honzo, moc děkuji za odpověď. Jedná se o odrůdu Fireball.
Tušit, že jsou náchylné na padlí, tak bych jí pravděpodobně vůbec nepořizovala. Zaujalo mě, že má být trochu nižší a kompaktnější než ostatné monardy. Měla mít tak do 50 cm. Pravda je, že je trochu vyšší, ale je kompaktní a než jí napadla plíseň, udělal na terásce v pergole spoustu parády. Škoda.
Odswpodu pouští mini lístečky (jak se zmiňovala Květa). Takže jí zítra ostříhám, znovu postříkám to, co vyráží u země a budu doufat, že příští rok bude v lepší kondici. Začnu stříkat preventivně, jak se zmiňuje Honzík.
Na fotce je ještě docela OK i když plíseň už je na spodních listech vidět. Dnes už je celá rostlina hodně zasažená vč. stonků.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Trvalky II 30. čec 2011 11:34 #264795

• Květa
  • Moderator
Grimmh - Fireballa mám asi 5 let, nikdy u mne padlí neměla ( pokud ano, tak hodně na podzim, neuvědomuji si přesně ). Takže to s ní nevzdávej, zas tak moc cimprdlich nebude. Ber to jako nepřívětivý rok.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: grimmh

Re: Trvalky II 30. čec 2011 12:01 #264798

• Květa
  • Moderator
Honzo, ty mi dáváš.

Bohužel...
někt. astrantie mám déle, kvetou. Jiné druhým/třetím rokem, kvetou poprvé. Jedna ještě nikdy. Ony se blbě shání, ze zásilkovek dostaneš klůcek, ofous měl barvy kt. mne nezajímaly, pak dovezl z Be - ty ale kvetou poprvé.
Takže nenakoukáno, jo ? = předčasné hodnocení.

Když jsem si ast. vybírala, chtěla jsem bílé, světlé, všechny ( ofousovy ) měly mít dle popisu nejdelší dobu květu. Rozkvetla ( většina ) kolem zač. června - ještě dnes jsou koukatelné bez střihu - a to vč. obyčejných semenáčků. Což považuji za dostačující dobu. Spíš jde o to, vybrat takovou barvu, aby nepůsobila smutně ( u tmavých květů ). Kdysi jsem to probírala s Dreslou, říkala, že má od LG A.m. Rubra a ta svítí.
Astrantia Madeleine von Bennekom - velký květ, vyšší, měla by kvést kratší dobu.
Astrantia major ´Sunningdale Variegated´- odpovídá větě výše.
Astrantia major Buckland - Hlavenec, opakované nakvétání, jedna z nejdéle kvetoucích.
astrantia major Claret - LG, "omyl", obyčejný semenáč
astrantia major Lars - nizoučká, příliš smutná, LG, kvete krátce. Nebo je to opět "omyl".
Astrantia major Roma - bezva, růžová, první rok.
Astrantia major 'White Giant' - dlouhá doba květu, vysoká, bílo/zelená. Nekvetla.
Astrantia 'Star Of Beauty' ® - novošlechtění, ofous je přivezl loni na podzim, kvetla, pak jsem ji v květníku přisušila, zasadila, kvete znovu. Bezva.

Astrantia maxima rosea - LG /achjo, jsem nepoučitelná, přišel jeden lísteček, doteď piplám v květníku a bojím se, že až vykvete, bude "omylem" - mám za to, že ji ofous neměl,bude teprve mít /

Červené jsem nejdříve právě kvůli barvě chtěla vidět v květu ( zatím se nezadařilo ). Teď ( možná, snad, doufám :unsure: ) mi přijde Venice. Na podzim (vše v předešlé závorce opakuji ) doufám, že se na mne dostane The King. Obr květy.
Z červených by měla být dlouho kvetoucí Astrantia major ´Hadspen Blood.
Série Star - presentována také jako dlouho kvetoucí.

Evoi, jdou mi na sluníčku naprosto bez problémů, nepálí se, kvetou.
Nenemocná kytka, bezpracná. Jen na mladé útočí slimáci. Prožívá renesanci, blbě se množila ( pouze vegetativně ), dnes již in vitro.
Předloni jsem si kupovala nizoučkou bílou Jitse - neudržela jsem ji, zašla ( nerost ). Plzáci ji devastovali fest.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, evai

Re: Trvalky II 30. čec 2011 12:04 #264799

• Květa
  • Moderator
PS. : nemám Shaggy - má mít AGM, místo ní jsem zvolila Madl.vonB

Ze zásilkovek moc nákup nedoporučuju, mám špatné zkušenosti - páč moje prašule za ně vylétly oknem.
Story o tom, jak jsem u jedné zásilkovky při osobním odběru trvala na A.maxima ( kdysi ) a pořád mi byl podstrkováno cosi jiného.... už nikdy.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 30. čec 2011 12:11 #264801

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Tak čtu o těch astrantiich, už jsem ji 2x objednala od LG a vždy scíply :angry: , jenže jsem četla že na ni plzáci nejdou :ohmy: takže ji žerou :huh: , co nežerou ty bestie.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa