Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 30. čec 2011 12:59 #264809

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
těm kluzákům chutná snad všechno :down . Ale na ast. jsou jen při vzcházení, pak už ne.
Hm, LG - tyk neživotný camfrňoulek, jo ? Já tu A.maximu musela fakt nechat v květníku - ten jeden lístek by jí plzáci ožrali a bylo by po ní.

Evoi - verbena bon. zda se zázračně přesévá ?
hihihi, ehm... bez problémů. Nech květenství do jara na stonku.. a následně si připrav plečku. :lol:
Mám ji úplně všude ( celá zahrada fialová ). Jak nic nevytrhnu, tak ji teda jo. A měla bych přitvrdit.
Dle ZZ má ( očekávanou ) schopnost růst zejména v popředí záhonu.

Ukážu zákoutíčko. Loni se mi tam vysemenily tři rostlinky, nechala jsem je kvést. Všude jinde jsem verbenu na podzim vytrhala, zde jsem nechala jeden stonek ( jako pro jistotu, nevěděla jsem jistě, zda vypadají semínka již na podzim, jestli to stačí... abych si ji zachovala )
hehehe - zahrada je fialová stejně všude a z té jedné rostlinky to vypadá takto... :

P1090353.JPG

kompletní pokrytí 6 m2. Vpředu je pak Verbena hastata Rosea ( Honzo ! :lol: ) tu jsem ale poměrně rasantně redukovala, málo platný.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Emilka, HonzaPM, JitkaU2, Vlaďka, Jevgenija, patka, Lenas, Daniela

Re: Trvalky II 30. čec 2011 14:30 #264821

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
Květo, prosím, máš nějaké poznatky, srovnání ke stanovišti, nárokům na sluníčko u astrantie?
myslím, že jsi psala, že jde i v suchém stínu?
mám ji v jednom koutku, kde je asi z celé zahrady nejvlhčeji dopoledne stín, uvažuju o jejím přestěhování... asi jediná další možnost je na severní straně domu - sluníčko brzy ráno, pak stín a posvítí zas večer...žádné velké vlhko, ale po zalití se vláha udrží...
a verbenozní koutek - ten je!
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 30. čec 2011 16:29 #264826

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Jsem verbenou bon. zatím nepolíbená. Prosím, neměl by někdo semínka navíc? Díky. ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 30. čec 2011 17:15 #264829

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, mám problém ti věřit. Ta nádhera je z jednoho stvolu?? :lol: :up
Já se tak snažil (na podzim), sklepával tušená semínka (Verbeny bonariensis) a výsledek?
Max. 15-20 semenáčků, když se hodně snažím a hledám, navíc ale ! mají teď tak jen max. 20 cm.
Tj. pokud by letos náhodou ještě vykvetly, semena jim zcela jistě neuzrají. Tož nevím, kde je problém.
Jo aha, možná v tom, že rostliny odstraňuju už při podzimním úklidu, to řeší možná množství,
ale neřeší pomalý (horský) růst semenáčků.
Nebo jinak - rostou dobře, ale klíčí až někdy v pozdním květnu-červnu... Předpěstované zaoknáče "už" kvetou první vlaštovky.
Problém je, že při rozměrech mojí zahrádky mám "popředí záhonu" jaksi všude. :woohoo:

Vlaďko, co u tebe?

Jinak, Květo, ti tenhle záhon nepokrytě závidím a nebýt tam ty ovocné stromy, tak nevěřím, že to není v Dendrologické.
A to už jsi mě notně nakrkla těmi famozními švestkovými máky! Pomoc, kde mám vlastně tu makovici od tebe?
Zrála, neplesnivěla (vymáchal jsem ji v Baycoru).
Jestli ji máma (zase/taky) vyhodila, budu si muset na věci k dosušení/stratifikaci pořídit zlatou klícku s obr nápisem:
"V žádném případě NEVYHAZOVAT, i kdyby měla přijet návštěva až z Njů Jórku!!!" :laugh:
Ten Vousatec si předpěstováváš? To je ten letničkový?

Skalničko, když bude co, rád ti pošlu. Nebo na jaře pokoupím semínka na Bělehrad...ské (sáček á 45,-).
Určo mají i ostatní. Akorát - není to trvalka. :P
Poslední úprava: 30. čec 2011 17:17 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Trvalky II 30. čec 2011 20:29 #264832

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:laugh: :laugh: :laugh:
Není to trvalka, jsme mimo mísu...
Květo... ten záhon Ti závidím :blush: Honzo, rostou, některé víc, myslím, že jsem je víc nakrmila wuxalem. Ty to asi stihnou vykvést,... uzrát?

Mě už žádná maminka nic nevyhodí, ale já si to dokážu tak dobře uklidit :angry:
Poslední úprava: 30. čec 2011 20:30 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 31. čec 2011 09:29 #264842

• bina
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 94
008.JPG

Našla jsem tři rostliny mezi trvalkama, nejdřív jen stvoly, teď jakoby se dral květ. Já vůbec netuším, co to je,
nikdy tam nic takového nebylo, nevíte co to je ?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 31. čec 2011 11:02 #264843

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Bino, možná máš Litošku - Galtonia candicans. Uvidíš, až rozkvete, mívala jsem ji, kdoví, jestli někde nečouhá zapomenutá mezi travama.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: bina

Re: Trvalky II 31. čec 2011 11:29 #264845

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Honzo díky za nabídku. Ozvu se (ohledně semen) koncem léta (?), nebo na jaře lépe zkouknu nabídku semen. Zatím si neuvědomuju, že bych verbenu bon. (semena) někde viděla. Nebo jsem jen špatně koukala. :dry:
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 31. čec 2011 20:43 #264886

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto-loucka verbenova-zachvatna.Ohlidam si verbenova seminka a roztrousim
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 31. čec 2011 20:48 #264887

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Skalničko, sazenice se už pomaloučku začínají objevovat v nabídkách místních školek, v ešopech.
Má ji například Lukon Bulbs nebo Florianus:
www.florianus.cz/product/sporys-argentin...ena-bonariensis-980/

Semínka přivezlo zájmové sdružení "Skvadra Bella Rosa" z Anglie, jinak jsou tu už i k mání v sáčcích od Suttons. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: skalnička
Moderátoři: Eva L., Květa