Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 20. říj 2011 09:11 #270665

• Rhea
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 834
Krocení kontryhele mě rovněž zajímá. Mám uzounký (zatím) záhon od branky směrem k domu a též vysazenou obrubu z čtyřletých kontryhelů. Už z nich jsou pořádné koláče. Nedávno jsem jeden koláč vyryla a udělala z něj asi 25 řízků, které jsem vysadila do obruby nového záhonu.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 20. říj 2011 18:42 #270692

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Květo, Rheo, já krotila kontryhel na jaře, neb mi prorůstal mezi Pilgrima a skoro ho dusil, chvíli to vypadalo nevzhledně / nesouměrně. Uryla jsem ho kus ze strany záhonu. Rostlinu to nijak nepoznamenalo. Myslím, že v případě potřeby by ho šlo obrýt/ zaříznout jako trávník u záhonu, jenom z druhé strany. Ale bude to rasovina. Pamatuji si když jsem kupovala asi 5 sazenic od místního zahradníka před x lety, na prodejně je neměl ( asi nebyl zájem), trhal mi je po smrkem, Byly v květníku ale pěkně prorostlé skrz do země.... Jsem si v duchu říkala. co to na mě zkouší . :laugh: :laugh: V květníku snad nebylo ani zrnko hlíny..... A do ted krásně rostou.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, lenpel

Re: Trvalky II 20. říj 2011 19:10 #270693

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Kontryhel už mám dost dlouho a bez krocení by to nešlo - kdyby všechno rostlo tak, jako on! Většinou jej mám jako lemy v nejhorší možné půdě. Čas od času vyryju na podzim celé trsy a udělám nové sazenice - tak na tři díly z toho, co se vejde na rýč - příští sezónu to není ani poznat. Dost často nacházím semenáčky, které dávám tam, kde chci mít pár let pokoj - ono jim to přeci jen chvíli trvá, než zmohutní.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, lenpel, JaninkaH, Eva.Trifon, Viola

Re: Trvalky II 20. říj 2011 19:20 #270696

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
moc pekny kontryhel, taky semi hodne semeni, ale nepripada vam, ze ponekud nevoni, tedy ze spis pachne?nebo mam nejakou divnou odrudu?
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 20. říj 2011 19:32 #270698

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Evoi, taky mi nijak zvlášť nevoní ....dělala jsem z něj věnec a po usušení mi voněl ještě míň :evil:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: evai

Re: Trvalky II 20. říj 2011 21:54 #270702

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
hm, já si myslela ( a Emilka potvrdila :S ), že odrývat ho v záhoně bude pěkná fuška a hrozí to poničením toho, co je vysazené za ním. Ono vyndat ten koláč taky.:woohoo:

P1090894.JPG

vybrala jsem fotku, kt. mi padla jako první pod ruku. Mám tam pouhé tři keříčky, moc se mi líbí barva listů i květů. Jenže mi dusí heuchery. :down . Ten úplně vpravo jsem už vyryla a váhala nad prostředním ( urýt x vyrýt, zmenšit, zasadit znovu ). Jenže po max. 2 letech budu řešit to samé..
Ty zbylé dva tam teď navíc vypadají blbě, opuštěně.

Rheo, k Origanum K.Beauty. Měla jsem ho zasazené v opravdu hodně písčité půdě ( spíš čistý písek než půda ), textilka, kačírek - prosperovalo. Loni na jaře jsem ho přesadila - na vlhčí místo, chytlo rez ( nebo houb. onemoc. ), zesláblo a nepřežilo zimu.
Při přesazení jsem ho rozdělila. Jde to blbě.
Množila jsem ho řízkováním, v červnu, ne perlit, ale směs písku a výsevního substrátu. Moc úspěšná jsem nebyla ( malá % úspěšnost, cca 30% ). V pozdějším termínu mi to nešlo už vůbec ( řízky zrezly).
Zkusím to na jaře znovu, před řízkováním nejspíš rostlinu ošetřím nějakým fungicidem.
Asi jsem moc nepomohla.
Typická suchomilka - horká a suchá léta mu vyhovovala, loňské propršené nikoliv.
Poslední úprava: 20. říj 2011 21:54 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Vlaďka, lenpel, lanling, JaninkaH, skalnička, grimmh, Viola

Re: Trvalky II 21. říj 2011 05:54 #270709

• Rhea
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 834
Květo, děkuji. K. Beauty jsem zasadila na jižní stranu, zemina je promíchaná s pískem, ale vysloveně pískoviště to není. Textilku ani kačírek nemám. Krulichovi doporučují: „V zimním období je vhodná zimní přikrývka z důvodu zabránění přílišné vlhkosti půdy.“ Asi ho zkusím na zimu přiklopit sklenicí? Při přepravě se ulomil výhon, rozdělila jsem na 2 kusy a mám ve výsevním substrátu pod igelitem. Včera jsem se na řízky dívala, zatím bez viditelné změny, do země nechci šťourat.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 21. říj 2011 06:36 #270718

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Již vše bylo řečeno, kontryhel klidně odryj co je potřeba, on to klidně snese.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 21. říj 2011 10:22 #270749

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
Květo ten tvůj záhon je krásnej. Moc se mi líbí. Já patřím k začátečníkům (po 3 letech zahrádkaření dokážu mít pořád blbý otázky) a chtěla bych se zeptat. Máš na tomto záhonu něco proti prorůstání plevele (netkanou f.) nebo tím, jak jsou rostliny zapojené už se tam ani plevelu nedaří? Nedovedu si předtavit chodit v tom hustém porostu a zkoušet něco vyplejt.
Poslední úprava: 21. říj 2011 10:24 od grimmh.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 22. říj 2011 22:41 #270782

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Grimh, textilku na záhonech nemám. Výjimkou jsou Pompeje, tam textilka a kačírek je. Ono se v ní blbě daří všemu, co se rozrůstá. Takže Pompeje jsou na moje poměry takové upravené. V mokrých letech na text. dost nadávám ( mám tam suchomilky a těm se mokro, kt. pod ní zůstává, moc nelíbí ). Keříkům se v ní naopak daří.
Měla jsem ještě jeden zakačírkovaný + zatextilkovaný záhoneček, musela jsem odstranit. Dostal se mi do něj pýr, nešel vyplít.

Na zbytku záhonů ( v této přední části ) mám namachňány rostliny tak hustě, že plevel nemá šanci vyrůst. Po obvodu záhonů mám plastový obrubník zapuštěný v zemi, za ním na rýč nasypán kačírek. To umožňuje regulovat plevel, kt. se do záhonu tlačí. Nefunguje na pýr. Za záhony je u plotu tunel pro Bendu, tam musím dozorovat kopřivy a karhat ( posekat + na podzim nebo na jaře vzešlé kopřivy vyrýt ).
V záhonu samotném se plevelí většinou kytky. Občas ( ze tří stran pozemku mám neudržované parcely ) vyrýpnu nálety pampelišek, zlatobýlu nebo nějakou tu vysemeněnou kopřivu či pryšec zanesený kompostem ). Ale moc jich není.
Pozdě na podzim redukuju nechtěné trvalky ( zrovna dnes jsem v tomhle koutě řádila, potřebuju dosadit růže - tak pofotím, jak je "vypleto" :lol:. Kontryhel uryt, šlo to dost dobře, hurá. ).
Na těch dvou čerstvých záhonech ( Pod třešní + Kompostový = ten astrový ) mám u plotu zaryté linoleum do hloubky 50 cm ( x pýru, kopřivám, karhatu ). Kde jsem ho nedala ( linoleum došlo ), je problém. :down. Budu muset zábranu dodat.
Tam plevel ještě je, záhon není zcela zapojený + velká semenná zásoba.
Jednou z věcí, kt. mne v kompostovém zlobí - je, že se mi ve dvou trsech Miscanthusů proplevelily kopřivy, nejdou odstranit. Musím je na jaře zkusit ( před rašením misc., půjde-li to ) poherbicidovat. Pouští ty své šlahouny mimo misc., kurňa... centrálu ale mají v misc. trsu. :down
Poslední úprava: 22. říj 2011 23:17 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: lenpel, helena, Viola
Moderátoři: Eva L., Květa