Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky II

Re: Trvalky II 26. říj 2011 07:06 #270977

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Květo, na ten záhon ráda počkám, stejně teď už nic dělat nebudu.
Ale to brblání by tam nesmělo chybět, nic tak člověka nepotěší, jako to že není sám, komu se nedaří na první pokus, a když se někdo přizná, co zvoral sám, to úplně prodlouží život. Dokonalost je vždy podezřelá, a i když se o ni mnoho lidí snaží, patří se přiznat k omylům, aby to nebralo ostatním chuť do tvorby. A hlavně, když to brblání je humorné jako to tvoje , přesný opak skuhrání.
Poslední úprava: 27. říj 2011 07:40 od MartaZ..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Emilka, HonzaPM, Rhea, Vlaďka

Re: Trvalky II 26. říj 2011 22:39 #271029

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto, spodni terasa ma urcite 1.30 na sirku-tak tam snad ten bochan Patricie muze udelat.Jinak jsem si z podrobneho popisu vytahla jen ruze...Goldschatz a Susan D. jsou prima-mekka zluta.S ostatnima zlutkama bych si nevedela rady.A Cybelle-achach.dik
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 27. říj 2011 10:59 #271047

• Dida
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 68
Lidičky, moc a moc zdravím a mám dotaz:) :) :) . Kdo z Vás má zkušenosti se zahradními karafiáty - trvalkami? Potřebovala bych vědět, jak moc jsou mrazuvzdorné? Jestli voní? Jaká je jejich výška s květem i bez květu a zda mají přezimující list??? Potřebuji zaplnit místo ve skalce - jižní svah, ale místo zastíněné okolními keři. Sousedily by s rozchodníkem purpurovým. Kvete růžovo-bíle. Tak snad by to nebyla špatná kombinace?:up :up :up Pokud máte foto, pošlete nějaké a prosím napište, co o karafiátech víte:) :) :) . Moc díky Dída
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 27. říj 2011 17:56 #271073

• Viola
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 232
Dido asi myslíš hvozdíky, na suchý a slunečný svah jsou ideální, nevím jak budou kvést ve stínu, ale jinak jsou nenáročné a mrazuvzdorné.

IMG_0666.JPG
Poslední úprava: 05. pro 2011 12:21 od Viola.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 27. říj 2011 18:34 #271079

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Dido,já mám tyhle.Dostala jsem sazeničku od známé,už před pár lety.Odolné jsou,bez problémů v zimě,bez přikrývky.Voní krásně.A taky nevím,jak je ošetřovat.Kdyby někdo poradil?Odkvetlíky ostřihám a nechám je být,jenže je to pak koště.Můžu je vzít nakrátko?
DSC00057_2011-10-27.JPG

Pak mám ještě obrplacku nizoučkých,růžových,se střapatým okrajem a ty jsou fajn i po odkvětu,šedozelený drník.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 27. říj 2011 20:42 #271093

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Už tři roky se chystám do Klatov na výstavu Klatovský karafiát. Zatím semi to nepodařilo.
Tak snad napřesrok. Specializují se tam právě na zahradní (a vyšší karafiáty), je škoda, že jsou tak málo známé.
Zajímalo by mne, jestli jsou vyloženě vytrvalé nebo jsou to krátkověké (3-4 roky) "trvalky".

Dianthus caryophyllus má vonět a být vytrvalejší a d. chinensis je pak nižší, nevoní a je to spíš dvouletka.
V mírných zimách nebo kryté sněhem nebo na sušších, teplejších místech a lokalitách seta vytrvalost přiměřeně prodlužuje.
Poslední úprava: 27. říj 2011 20:43 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 27. říj 2011 21:01 #271094

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
JO, jo, z mládí si pamatuji na jejich slogan "Zahrádku jak dlaň proměníte v ráj pomocí velkokvětých karafiátů Chabaud :) :) :)
Poslední úprava: 27. říj 2011 21:09 od maggi.
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 28. říj 2011 11:34 #271112

• Dida
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 68
Tak Vám, lidičky, moc děkuji za rady ohledně karafiátů:up :up :up . Na jaře jdu určitě do nich!:) :) :) Zvlášť ty bílé s červeným středem mě zaujaly, Mišpule:) :) :) :) . Nevíš, jak se jmenují? Tak se mějte fajn, zdraví Dída
Téma bylo zamčeno.

Re: Trvalky II 28. říj 2011 17:54 #271115

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Mám taky několik druhů hvozdíků, opravdu NEJ jsou ty nizoučké růžové

Ty vyšší se brzy rozjedou do nevzhledných porostů, tak za dva tři roky je koncem léta sestříhám blízko báze a dám do květníčků s písčitou zeminou po cca 5 - 10 ks ve svazečku a zapustím do záhonu. Sestříhaný obrazí taky, ale lepší se mi zdají nově nařízkované, které sázím na jaře už prokořeněné.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, Evka

Re: Trvalky II 28. říj 2011 18:02 #271116

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Šalvěj pomoučená - f. je z jara

- je uváděná jako letnička, ale ještě teď mám docela pěknou kvetoucí rostlinu, vyryla jsem a dala do květníku, myslíte, že přežije jako např. muškáty? Máte s ní zkušenost?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa